Annonce
Kultur

Træplantning i tre byer: Det nordiske samarbejde hyldet i Skjern, Tarm og Videbæk

Der blev plantet nordiske træer tre steder i kommunen i fredags. Privatfoto.
Foreningen Norden i Skjern, Tarm og Videbæk hyldede det nordiske samarbejdes 100 års jubilæum med plantning af bøg, birk, gran, ene og røn.
Annonce

SKJERN/TARM/VIDEBÆK: Du ved selvfølgelig allerede, at bøgen er Danmarks nationaltræ. Men kender du nationaltræerne i vore nordiske nabolande?

Det gør man nu i Skjern, Tarm og Videbæk.

Som led i fejringen af Foreningen Nordens 100 års jubilæum har foreningens lokalafdeling Skjern-Tarm-Videbæk nemlig sammen med kommunens skovtekniker Peder Brøgger forskønnet de tre byer med hver fem nye træer, der hver især repræsenterer de fem nordiske lande.

Det skete fredag formiddag, og flere interesserede mødte op for at overvære plantningen.

Plantningen startede i Forsøgshaven i Tarm, hvor træerne nu står i en række ud mod Gadegårdsvej. Dernæst fortsatte man til Skjern, hvor træerne blev plantet i Byengen langs med stien mellem Poul Grenes Bro og Uglevej.

Sidste station var Videbæk, og her havde Peder Brøgger fundet en fin placering i det grønne område mellem Vandmøllevej og Parkallé og med udsigt til kunstpavillonen.

Alle tre steder er det de såkaldt fem nordiske træer, der er plantet, og træerne er altså bøg for Danmark, birk for Sverige, gran for Norge, ene for Finland og røn for Island.

Historien bag træerne går tilbage til Grundtvig og Oehlenschläger, der førte an med at fremhæve bøgen som symbol på det danske. Senere blev birk knyttet til det svenske og gran til det norske, fortæller Emma Egmose, der formand for Foreningen Norden i de tre byer.

Christian Richardt skrev sangen "En skål for det blinkende søernes bånd", og brugte her de tre træarter som karakteristik for unge mænd i de tre lande. Sangen blev optaget i Højskolesangbogen, og der blev plantet bøg, birk og gran bag talerstolen på Skamlingsbanken. Siden er der tilføjet ene for Finland og røn for Island.

- Plantning af træerne i Skjern, Tarm og Videbæk skal ses som symbol på det nordiske samarbejde, der gerne må vokse og vare ved, siger Emma Egmose.

Gik du glip af træplantningen i Skjern, Tarm og Videbæk, får du i øvrigt en ekstra chance onsdag den 13. november klokken 14.00, når Foreningen Norden i Ringkøbing planter de fem træarter i Alkjær Lukke.

Disse træer står nu i Byegnen i Skjern.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce