Annonce
Kultur

Træplantning i tre byer: Det nordiske samarbejde hyldet i Skjern, Tarm og Videbæk

Der blev plantet nordiske træer tre steder i kommunen i fredags. Privatfoto.
Foreningen Norden i Skjern, Tarm og Videbæk hyldede det nordiske samarbejdes 100 års jubilæum med plantning af bøg, birk, gran, ene og røn.

SKJERN/TARM/VIDEBÆK: Du ved selvfølgelig allerede, at bøgen er Danmarks nationaltræ. Men kender du nationaltræerne i vore nordiske nabolande?

Det gør man nu i Skjern, Tarm og Videbæk.

Som led i fejringen af Foreningen Nordens 100 års jubilæum har foreningens lokalafdeling Skjern-Tarm-Videbæk nemlig sammen med kommunens skovtekniker Peder Brøgger forskønnet de tre byer med hver fem nye træer, der hver især repræsenterer de fem nordiske lande.

Det skete fredag formiddag, og flere interesserede mødte op for at overvære plantningen.

Plantningen startede i Forsøgshaven i Tarm, hvor træerne nu står i en række ud mod Gadegårdsvej. Dernæst fortsatte man til Skjern, hvor træerne blev plantet i Byengen langs med stien mellem Poul Grenes Bro og Uglevej.

Sidste station var Videbæk, og her havde Peder Brøgger fundet en fin placering i det grønne område mellem Vandmøllevej og Parkallé og med udsigt til kunstpavillonen.

Alle tre steder er det de såkaldt fem nordiske træer, der er plantet, og træerne er altså bøg for Danmark, birk for Sverige, gran for Norge, ene for Finland og røn for Island.

Historien bag træerne går tilbage til Grundtvig og Oehlenschläger, der førte an med at fremhæve bøgen som symbol på det danske. Senere blev birk knyttet til det svenske og gran til det norske, fortæller Emma Egmose, der formand for Foreningen Norden i de tre byer.

Christian Richardt skrev sangen "En skål for det blinkende søernes bånd", og brugte her de tre træarter som karakteristik for unge mænd i de tre lande. Sangen blev optaget i Højskolesangbogen, og der blev plantet bøg, birk og gran bag talerstolen på Skamlingsbanken. Siden er der tilføjet ene for Finland og røn for Island.

- Plantning af træerne i Skjern, Tarm og Videbæk skal ses som symbol på det nordiske samarbejde, der gerne må vokse og vare ved, siger Emma Egmose.

Gik du glip af træplantningen i Skjern, Tarm og Videbæk, får du i øvrigt en ekstra chance onsdag den 13. november klokken 14.00, når Foreningen Norden i Ringkøbing planter de fem træarter i Alkjær Lukke.

Annonce
Disse træer står nu i Byegnen i Skjern.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Jeg kommer snart på besøg: Vi er nødt til at hjælpe hinanden

Læserbrev: Jeg er beæret over, at de lokale håndværksvirksomheder har sagt ja til, at jeg skal stå i spidsen for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland. Der venter mange opgaver forude. Vi skal fortsætte med at prioritere erhvervsvenligheden i vores lokale kommuner, og vi skal fortsætte det lange seje træk med allerede i folkeskolen at vise eleverne de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver. Ringkøbing, Struer, Skive og Holstebro gør en stor indsats i det partnerskab, kommunerne har med Dansk Byggeri. Jeg håber, at også Lemvig, Viborg, Herning og Ikast-Brande vil støtte op om den dagsorden og indgå en partnerskabsaftale med os. Hvis vores lokale virksomheder også i fremtiden skal kunne finde deres medarbejdere i nærområdet, er vi nødt til at hjælpe hinanden. Både nu og i fremtiden vil den grønne dagsorden også komme til at påvirke alt fra vores hjem til vores arbejdspladser, og her spiller vores lokale bygge- og anlægsvirksomheder en stor rolle. Der skal bygges mere bæredygtigt, der skal energirenoveres, så vi bruger så lidt energi som muligt, og både maskiner og byggematerialer skal have mindst mulig CO2-udledning. Jeg håber, at kommunerne vil tage de første skridt og være med til at sætte skub i den grønne udvikling i Midt- og Vestjylland. Og politikerne på Christiansborg skal sørge for de rigtige rammer, der gør det muligt og attraktivt for både kommuner og private at følge den grønne sti. Jeg glæder mig til at komme rundt i Midt- og Vestjylland og møde både borgmestre, kommunaldirektører, embedsmænd lærere, elever og virksomheder. Jeg ser frem til, at vi både lytter til hinanden og hjælper hinanden med at sikre, at vores lokalområde også i fremtiden vil være attraktivt for både virksomheder og borgere.

Annonce