Portræt

'Træmanden' Otto: Nephews Vesterhaw får os til at mærke bruset

Otto Pilgaard nyder naturen - og især havet, der inspirerer ham. Arkivfoto: Tommy Kofoed
Otto Pilgaard fik kommunens kulturpris tidligere i år. Han er manden bag træsymposiet i Ringkøbing, og lige nu er han på Tyskerhavnen i Hvide Sande, hvor der er kunstnerkoloni - og havet er noget af det, der inspirer efterskolelæreren.

EN GOD SØNDAG FOR MIG ER EN DAG hvor jeg kommer ud og nyder forårsvejret, og at lave lidt skulpturer i træ eller keramik. Så kan jeg også godt lide at tage ud og besøge gallerier, for at komme ud og se, hvad der rører sig. Jeg kan godt lide at involvere mig i forskellige ting i den retning.

På menuen står alle mulige slags orientalsk mad, og gerne specialretter fra hele verdenen. Jeg holder også af lokale specialiteter. Jeg har lige været i Kina, og der fik vi meget anderledes mad, og det var en ret spændende oplevelse. Generelt kan jeg godt lide at møde andre kulturer og se hvordan deres liv er. Her er maden jo en måde at vise på det, og det viser jo også, at der er mange måder at udtrykke sig kunstnerisk på.

HVIS JEG FÅR EN UDENBYS GÆST PÅ BESØG, SÅ VIL JEG HELT KLART VISE VEDKOMMENDE Tyskerhavnen i Hvide Sande. Det er virkelig et besøg værd og det samme er kunstnerboligen. Det er også altid en fornøjelse at besøge Nr. Lyngvig Fyr og Vesterhavet generelt. Vestkystens Gårdbutik er altid spændende at besøge. Så er en tur på havnen i Ringkøbing og til fjorden også dejlig. Jeg kan godt lide at se den natur, der er omkring os.

MIT SENESTE BESØG I EN KIRKE VAR i Velling Kirke til konfirmation. Jeg kommer mest i kirken til traditionsbestemte begivenheder, og i forbindelse med højtider.

HVIS JEG BLIVER BEDT OM AT VÆLGE EN SANG PÅ EN KARAOKEBAR, SÅ SKAL DET VÆRE Nephews Vesterhaw. Jeg får det så godt, for de synger virkelig, så man bliver både inspireret og får brus ind i sig. Jeg føler mig meget inspireret af havet, og det er da også mit tema til Kunst i Slusen, som jeg arbejder på herude. Havet sætter tanker i gang, og giver os lyst til at gøre noget.

Faktisk var jeg på karaokebar for første gang, da jeg var i Kina. Da sang jeg Feel af Robbie Williams.

HVIS JEG KUNNE FÅ EN MIDDAGSAFTALE MED EN KUNSTNER, SÅ SKULLE DET VÆRE med Nephew. Det er nerven i den måde, de synger på. Det er så intenst, og det fortæller lidt om livet og er meget livsnært. Så belyser Nephew også livet fra en poetisk og kraftfuld side.

I NÆSTE UGE SER JEG FREM TIL at være i min workshop og stå og lave keramik herude indtil fredag den 7. juni. Herfra kan jeg se hvordan de lander fisk, og der kommer mange folk forbi, som er nysgerrige og meget venlige. Det nyder jeg.

Otto Pilgaard

ALDER: 53 år

PRIVAT: Har to børn. Frida på otte år og Bjørn på seks år.

PROFESSION: Lærer på Den Danske Design- og Håndværksefterskole (DHE) i Skjern gennem 28 år.

HJEMBY: Bor i Ringkøbing og stammer fra Skarrild.

0/0
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Portræt For abonnenter

Det ville kræve et stort gulv at skrive hele Hans Ejner Jepsens livshistorie

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer