Annonce
Ringkøbing

Torsted-gruppen gjorde en forskel under 2. Verdenskrig: Nu rejses en 10 ton tung mindesten for de lokale modstandsfolk

Under 2. Verdenskrig gik en gruppe af mennesker fra Torsted og omgen sammen i en modstandsgruppe mod den tyske besættelsesmagt. - De var klar til at sætte livet på spil for vores frihed. Derfor bør de mindes, siger initiativtager til en mindesten, Jan Harpøth fra Torsted. Foto: Søren Palmelund
De var klar til at sætte livet på spil for vores frihed. Derfor bør de mindes, fortæller Jan Harpøth, initiativtager til opstilling af en mindesten for Torsted-gruppen, der modtog nedkastede containere med våben og sprængstof, der skulle bruges i kampen mod den tyske besættelsesmagt.

Torsted: 76 år efter, at 2. Verdenskrig sluttede i Danmark, får den lokale modstandsgruppe i Torsted en mindesten.

Gruppen var en nedkastningsgruppe, der tog imod de containere med våben og sprængstoffer, som engelske fly kastede ned. Indholdet i containerne blev siden fordelt til danske modstandsgrupper, der  udførte sabotageaktioner mod den tyske besættelsesmagt.

Idemanden bag mindestenen er elektriker Jan Harpøth fra Torsted.

- Vi skal mindes dem, der satte livet på spil for, at vi andre kan leve i frihed, siger Jan Harpøth.


Vi skal mindes dem, der satte livet på spil for, at vi andre kan leve i frihed

Jan Harpøth


Han har ikke selv nogle familierelationer til dem, der var aktive i Torsted-gruppen, men han har kendt flere af dem.

- Det var da også på grund af blandt andet deres arbejde, at jeg i sin tid meldte mig til Hjemmeværnet, fortæller Jan Harpøth.

Tanken om en mindesten kom sidste sommer i forbindelse med 75 året for Danmarks befrielse.

- Nu bliver det så i stedet 76 år efter, siger Jan Harpøth.

Gruppens medlemmer lever ikke længere, men Jan Harpøth er i gang med at indsamle beretninger om gruppens arbejde.

- Der findes ikke så meget skriftligt materiale, for gruppens medlemmer var ikke meget for at tale om deres aktiviteter under krigen, men jeg håber, at nogle af deres børn, kan fortælle noget om modstandsarbejdet, siger Jan Harpøth.

Annonce

Fire nedkastninger

Gruppen modtog containere fire gange, men var ude 10 gange efter at have hørt deres kodeord i engelsk radio. De øvrige gange blev aflyst.

- Jeg har fra England fået fortegnelser over alle 10 flyvninger, i nogle tilfælde også navne på flybesætningerne, fortæller Jan Harpøth.

I løbet af de fire vellykkede nedkastninger modtog gruppen 60 containere, som de efterfølgende skjulte, mens indholdet blev sendt videre til Holstebro og Ringkøbing.

Den første nedkastningsplads var ved Vind Hede syd for Fuglsang Å, men da den var blevet afsløret, brugte gruppen en nedkastningsplads lige nord for Torsted.

Tre af gruppens medlemmer blev taget af tyskerne i april 1945 og sendt til Frøslev-lejren. Da krigen sluttede i begyndelsen af maj, nåede tyskerne ikke at henrette de tre modstandsfolk.

Mindestenen kommer til at stå på den plads, hvor Torsted Forsamligshus tidligere lå. Det er meget passende lige ved siden af den tidligere brugsforening.

Brugsuddeler Erhardi Thorndahl startede gruppen efter opfordring af Kristian Ulrik Hansen. Lige overfor mindesten ligger det tidligere mejeri, hvor der også var et lokale til sognerådet. Her mødtes gruppens medlemmer.

Erhardi Thorndahl styrede også en pejlestation, der sendte fra forsamligshusets loft og var med til at give allierede flyvere et signal, så de vidste, hvor de var og kunne sætte kursen mod deres mål.

Annonce

Mindesten på 10 ton

Mindestenen har Jan Harpøth fundet ved Fejsø.

Bjærgningstjenesten på Holstebro Kaserne flyttede stenen fra Fejsø til Torsted. Foto. Jan Harpøth

- Jeg skrev til Naturstyrelsen og spurgte, om stenen måtte bruges til mindesten i Torsted og fik tilladelse, men jeg skulle selv sørge for flytningen. Via Benny Thomsen her fra Torsted fik jeg kontakt med bjærgningstjenesten på Holstebro Kaserne. De ville gerne flytte stenen som en øvelse i at flytte ting, der ikke har et håndtag, så de stillede med det store udstyr. De kunne også veje stenen, så jeg ved, at den vejer 10 ton, forklarer Jan Harpøth.

Den 10 ton tunge sten står nu på den plads, hvor Torsted Forsamligshus tidligere lå, lige ved siden af den tidligere brugs og overfor det gamle mejeri. Alle tre steder spillede en rolle i Torsted-gruppens arbejde. Foto: Jan Harpøth

Ringkøbing-Skjern Kommunes kultur- og fritidsudvalget har støttet opstillingen af mindestenen med 30.000 kroner, Stadil Sparekasse har støttet med 8.500 kroner og der er indtil videre indsamlet 6.250 kroner fra lokale og folk med tilknytning til området.

Når mindestenen bliver afsløret den 4. maj, har den fået en inskription og der bliver sat lys op omkring den. I baggrunden et af de lindetræer som er blevet skænket til mindestenen. Foto: Søren Palmelund

- Folk vil gerne støtte og giver, hvad de nu kan. To nyplantede lindetræer er også en donation.  Jeg er stadig i gang med at søge fonde, så jeg håber at få samlet 50.000 kroner ind, siger Jan Harpøth.

Annonce

Frihedsbudskabet

Stenen skal afsløres ved en ceremoni den 4. maj klokken 20.34.

- Det er 76 år, efter frihedsbudskabet blev læst op i radioen, siger Jan Harpøth.

Der kommer en inskription på stenen, men ingen navne.

- Der var 29 medlemmer af Torsted-gruppen, men der har jo været mange flere involveret i arbejdet, både konerne og andre i kredsen omkring dem, så ingen nævnt, ingen glemt, påpeger Jan Harpøth.

Han har inviteret tidligere forsvarsminister Søren Gade til at stå for afsløringen af stenen.

- Nu håber jeg, at forsamlingsrestriktionerne til den tid er lempet så meget, at vi kan samles omkring afsløringen. Hvis det er muligt, vil der komme folk fra både Aarhus og København, fortæller Jan Harpøth.

Området, hvor stenen skal stå, står Torsted Sogneforening for. Foreningen overtager også ejerskabet af stenen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterer til Skjern Håndbold efter nedtur: Fløjene var på toppen - bagkæden havde problemer

Skjern Håndbold

Nedtur i Skjerns nøglekamp: Cheftræner tror, semifinaleplads kræver mindst 8 af 10 mulige point

Annonce