Annonce
Vestjylland

Torsdags-start på Ulfborg Marked: Ungdomsdisko, banko og sjålne karrusel-lys

Lyset fra siderne af flyene på børnekarrusellen fra Mies Tivoli er forsvundet. Foto: Jan Briks
Ulfborg Marked 2019 er torsdag aften så småt i gang, før det fredag går løs for alvor. Det er 179. gang, der afholdes marked i Ulfborg.

Ulfborg: Torsdag aften er der både glæde og irritationer i luften forud for fredagen, hvor Ulfborg Marked for alvor går i luften.

Irritationerne finder vi hos Mie Svendsen, der har Mies Tivoli, som nu for femte år stiller op på Ulfborg Marked, og som har været i gang med at stille karruseller, radiobiler og øltelte op siden i tirsdags.

For tivoliet kørte fredag en børnekarrussel op til parkeringspladsen ved de nye søer i Ulfborg - hvor de regnede med, den kunne stå i fred, til den skulle bruges fredag. Men sådan skulle det ifølge ejeren af tivoliet ikke gå:

- Jamen, nogen har stjålet alt lyset på den og så de her kabler, der gør, at flyverne på karusselen kan komme op i luften, fortæller hun, da de sidste forberedelser er i gang torsdag aften.

- Så vi er kommet på lidt af en opgave. Vi kan godt få den til at køre rundt, men børnene vil jo gerne op i luften. Jeg synes der er ærgerligt, at folk ikke kan lade ens ting være, siger Mie Svendsen, der, siden hun opdagede det, har prøvet at finde frem til synderen. Det er dog endnu ikke lykkedes.

I et af teltene på årets Ulfborg Marked bliver der hygget til ungdomsfest. Foto: Jan Briks

Hygge med vennerne

Inde i markedspladsens telte er stemningen dog en helt anden. Mens der i det store telt bliver spillet banko, er der her - i det lille telt - et halvt hundrede af Ulfborg og omegns unge fra syvende til tiende klasse samlet til alkoholfri fest med konkurrencer, musik og hygge indtil klokken ti, hvor diskoteket igen lukker.

En af dem, der i aften er med til fest, er 13-årige Emilia Gadegaard Hansen, der går i ottende klasse på Ulfborg Skole. Det er andet år, hun er afsted til ungdomsfest:

- Jeg synes, det er fedt, at man kan tage til fester uden, at der er alkohol med. Så sidder man og snakker med sine venner, hygger sig, og hører lidt god musik, og så plejer vi at danse den sidste time. Det er mega hyggeligt, siger hun.

For 13-årige Kasper Muckert, der går i syvende klasse på Ulfborg Skole, er det første år, han er afsted til ungdomsfesten:

- Det er jo bare hygge. Så sidder man og snakker med ens venner, siger han, mens DJ'en spiller i baggrunden.

Han kommer ligesom Emilia Gadegaard Hansen tilbage i morgen, når markedet for alvor starter:

- Det er jo rigtig hyggeligt at gå rundt med sine venner og kigge på kræmmere og prøve forlystelser. Og det er jo et højdepunkt på året. Det ligger lige under fødselsdag og jul, siger Kasper Muckert, før han går tilbage ind til festen.

Det er i år 179. gang, der afholdes Ulfborg Marked.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce