Ringkøbing-Skjern

Topattaktioner i Vestjylland: Vikinger og fyr mistede gæster - men kro og gård går frem

Redningsøvelser som i gamle dage, har trukket mange nye gæster til Abelines Gaard i 2018. Pressefoto
Vejret drillede Bork Vikingemarked i 2018, så man ikke satte rekord. Til gengæld har gammeldaws redningsøvelser kronede dage på Abelines Gaard.

Ringkøbing-Skjern: Turistorganisationen Visitdenmark har nu offentliggjort sin top 300-liste over de mest besøgte turistattraktioner i Danmark i 2018.

De meste besøgte steder her i kommunen er Lyngvig Fyr og Bork Vikingehavn på henholdsvis 81.- og 91.-pladsen. På en ny tredjeplads i Ringkøbing-Skjern har Wow Park klemt sig ind på en samlet 127.-plads med over 38.000 besøgende i 2018.

Både Lyngvig Fyr og Bork Vikingehavn har tabt en smule gæster i forhold til 2017, mens et par mindre attraktioner, Fahl Kro og Abelines Gaard på henholdvis 188.- og 233.-pladsen, er gået pænt frem.

Vestjyske attraktioner i top 300

Disse attraktioner i Ringkøbing-Skjern er kommet ind på listen over de 300 meste besøgte i Danmark i 2018.
  • 81. Lyngvig Fyr, 71.936 (-2342)
  • 91. Bork Vikingehavn, 63.274 (-736)
  • 127. Wow Park, 36.448 (2844)
  • 152. Fiskeriets Hus, 28.624 (135)
  • 188. Fahl Kro, 19.027 (1689)
  • 204. Bundsbæk Mølle, 16.181 (-670)
  • 213. Ringkøbing Museum, 14.732 (-240)
  • 233. Abelines Gaard, 11.533 (1199)
  • 241. Kaj Munks Præstegård, 10.199 (384)

Tal i parentes angiver udvikling i forhold til 2017. Attraktioner i kursiv er ikke en del af Ringkøbing-Skjern Museum.

Kilde: Visitdenmark

Et værre vejr

At de to topattraktioner er faldet en smule, kan skyldes vejret - ikke mindst på Bork Vikingehavn, fortæller direktør for Ringkøbing-Skjern Museum, Mette Bjerrum Jensen.

Det er ikke, som man måske skulle tro, at den formidable sommer i 2018, trak folk til strandene i stedet for på museerne.

- Vi er ikke så hårdt ramt af godt vejr på Bork Vikingehavn, fordi gæsterne også kommer til et udendørs museum, når solen skinner, siger hun.

Når vejret alligevel nok har haft en finger med i spillet i det let faldende besøgstal for vikingehavnen, så skyldes det nærmere de få regnvejrsdage, der var, sidste sommer.

- Ved vores store event Bork Vikingemarked var det hele ved at regne væk, så der kom ikke så mange, siger Mette Bjerrum Jensen.

Museet regner med, at man på grund af netop regnen fik 1500 færre gæster i forhold til 2017.

Nye aktiviteter

Fremgangen på Fahl Kro, der ligger i umiddelbar nærhed af vikingehavnen, skyldes nok i høj grad, at folk på de varme dage søgte i spisestedets skygge, når maden skulle indtages på de mange solvarme dage, mener museumsdirektøren.

- Stigningen på Abelines Gaard er mere interessant, fortæller Mette Bjerrum Jensen.

- Vi er begyndt at lave redningsøvelser og mange andre familieaktiviteter, så der er kommet andre brugere, end der plejer at komme.

Mette Bjerrum Jensen kan desuden fortæller, at det samlede besøgstal i 2019 indtil videre ligger et par tusinde over 2018, ikke mindst efter en rigtig god påske.

0/0
Annonce
Tarm For abonnenter

Fra Holland til Tarm: Fiskesø var Willem og Jannies store drøm

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce