Annonce
Vestjylland

Tomme sommerhusgrunde: Fastholder nye sommerhusområder trods kritik

Der er 38 tomme sommerhusgrunde i Fjand - og heraf 21 i Fjand Ferieceenter. Alligevel søger kommunen nu staten om 236 nye sommerhusgrunde i området. Borgmesteren H.C. Østerby (S) mener dog, at netop flere nye grunde kan sætte skub i området og turismen langs vestkysten. Arkivfoto: Tommy Kofoed
Selv om der er 38 ubebyggede sommerhusgrunde i Fjand, vil kommunen søge staten om 236 flere sommerhusgrunde i området, mens 29 andre grunde fordeles på Ejsingholm og Handbjerg Marina.
Annonce

FJAND/Ejsingholm: Kommunen ønsker at flytte 135 ubrugte sommerhusgrunde ved Ejsingholm - og søger samtidig om ekstra 138 grunde i en kvote hos Erhvervsministeriet.

- Der er ansøgningsfrist 1. december om omfordeling og ekstra sommerhusgrunde. Det haster lidt, for sagen skal først godkendes i byrådet, siger H.C. Østerby (S) om sagen, der var sat på økonomiudvalgets møde i denne uge som et ekstra punkt.

Hovedparten - nemlig 236 - af de nye fritidsgrunde bliver placeret ved Fjand, hvor der i dag er omkring 700 sommerhuse mellem Vestkysten, klitplantagen og Nissum Fjord.

Der er dog flere sommerhusejere, som undrer sig over planen om flere sommerhuse i et område, hvor der i dag er 38 ubebyggede sommerhusgrunde - og mange sommerhuse til salg.

To familier på Sdr. Fjandvej peger netop på mange sommerhuse til salg og lange liggetider - og appellerer samtidig til, at landbrugsjord omlægges til natur i stedet for til sommerhuse. Og minder om et område, hvor sommerhuse netop blev droppet efter en høring, da der for ti år siden blev udlagt grunde ved Lyngklitvej.

Sommerhusejere på Hagevej konstaterer, at det forudsætter efterspørgsel efter grunde og lyst til at bygge, hvis der skal komme de økonomiske effekter for lokalområdet med flere sommerhuse og flere turister, som kommunen forventer. De konstater, at der i forvejen er 40 sommerhuse til salg.

Hvis det skulle blive bebygget, vil det betyde flere gæster og ødelægge adgangen til "rene og uspolerede naturoplevelser" ved kysten, fjorden og i klitplantagen, mener familien.

Kommunen påpeger dog, at der er mere biodiversitet i et sommerhusområde end på dyrkede marker, og borgmester H.C. Østerby vurderer, at nye grunde netop kan sætte skub i Fjand-området.

- Jeg tror, at jo mere fokus, der kommer på et sommerhusområde, jo større og jo mere attraktivt vil det blive. Der er vestkysten, som er vores største turistattraktion, siger H.C. Østerby.

Fjand ligger godt fem kilometer syd for Thorsminde, som er udpeget som en af de 18 destinationer, der skal skabe vækst i vestkysturismen.

Jorden er fordelt på en række ejere, og flere ejere frabeder sig sommerhuse nær deres huse.

- Det bliver op til ejerne, om de vil udstykke til sommerhuse. Kommunen opkøber ikke jord til sommerhuse, siger H.C. Østerby.

Annonce

Sommerhuse i Ejsingholm

For seks år siden blev der udlagt et område ved Ejsingholm til 135 sommerhuse, men det droppes, da det ligger lavt i terrænet og et stykke fra fjorden. Derfor søger kommunen om en omfordeling, og den tilladelse burde være nem at få, mens det er mere usikkert, om kommunen oveni får del i ekstra 138 grunde ud af en kvote på 1000 sommerhuse på landsplan.

Ved Ejsingholm udlægges 29 nye sommerhusgrunde på en bakke lidt længere mod nord, og heraf kommer 21 fra omfordelingen.

De 108 grunde nord og syd for Klitvejen ved Fjand kommer fra den nogenlunde sikre omfordeling, mens de sidste 130 er mere tvivlsomme.

Der er desuden søgt om ti husbåde i Handbjerg Marine, der også tæller som sommerhuse.

Kommunens ansøgning om nye sommerhusgrunde berører ikke forslaget om cirka 70 nye sommerhuse i Græm Kær, da det projekt ikke kræver del i en kvote.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande For abonnenter

Skuespillere nyder at filme i Hvide Sande: 'Vi er bare så glade for, at det gode vejr er kommet'

Annonce