Annonce
Vestjylland

Tomme campingpladser og fiskegrej i overskud: Et forår uden turister kan koste 60 millioner

Der er ikke blevet spist is eller booket borde på restauranterne af udenlandske turister i foråret som en konsekvens af de lukkede grænser. Det kan betyde 60 millioner i tabt indtjening for dem, der lever af turisterne. Arkivfoto: Johan Gadegaard
De lukkede grænser og manglende turister betyder, at kommunen har mistet omsætning for omkring 60 millioner kroner. Hvis grænserne fortsætter med at være lukkede, kommer danske turister til at være i høj kurs.

Thorsminde: Gerda Johansen kan kigge ud på en næsten tom campingplads, og det er hun bestemt ikke vant til at gøre på denne tid af året.

Det plejer at summe af liv og god stemning, men lige nu er der kun fastliggerne og en enkelt turist.

Gerda Johansen driver sammen med sin mand Thorsminde Camping, og de er i høj grad mærket af de lukkede grænser.

- Det er klart, at det er kritisk lige nu, for vi lever jo af turister. 75 procent af vores gæster er fra udlandet og specielt Tyskland, og de har ikke udsigt til at komme lige nu, siger Gerda Johansen.

Thorsminde Camping er ikke alene om at må spejde langt efter de udenlandske turister, som har afgørende betydning for en stor del af lokalområdet.

Når turisterne lejer sig ind på en campingplads eller i et sommerhus, bliver der nemlig også brugt penge på isvafler, dagligvarer, oplevelser og lignende. Og det er penge, der ikke er kommet i kassen i foråret, der ellers skulle være startskuddet til højsæsonen.

- Hvis vi går ud fra, at der var kommet lige så mange turister fra udlandet, som sidste år, så er estimatet, at der mangler 60 millioner kroner i indtægter for de tre forårsmåneder, siger Susanne Toftegaard Hansen, der er erhvervs- og turismechef i Holstebro Kommune.

Annonce
I april står tyskerne normalt for 85 procent af alt det, vi får i kassen, så det kommer da helt sikkert til at ramme på vores bundlinje det her.

- Niels Poulsen, bestyrer af Fisk og Fritid.

En katastrofe

De manglende turister efterlader ikke kun god plads på campingpladserne. De efterlader også huller i økonomien hos de steder, hvor turisterne plejer at bruge deres tid.

VW og Retro Museet i Ulfborg plejer at have mange gæster fra Norge, Tyskland og Holland, og det har kostet flere hundrede tusinde kroner i tabt indtjening, at grænserne indtil nu har været lukkede, og turisterne derfor ikke har kunnet besøge museet.

- Det er jo en katastrofe for os. Vi havde slået stort op til påske og udvidet vores åbningstider, og det er jo nu, at vi skulle lave hele vores indtjening, så det kan blive et rigtig hårdt år, siger Carsten Andersen, der ejer museet.

Det samme billede går igen hos Fisk og Fritid i Thorsminde. Her bliver der normalt talt en del tysk blandt butikkens kunder i foråret. Nu kan bestyrer af butikken, Niels Poulsen, holde sig til sit danske modersmål.

- I april står tyskerne normalt for 85 procent af alt det, vi får i kassen, så det kommer da helt sikkert til at ramme på vores bundlinje det her, siger Niels Poulsen.

Den største del af fiskeriforretningens omsætning kommer ikke af salget i selve butikken, men fra erhvervsfiskere. Det har dog stadig stor betydning, om grænserne fortsætter med at være lukkede.

- Vi har jo en masse lystfiskergrej, som vi nok ikke får solgt, hvis ikke der bliver åbnet, og det giver en god avance, så det kommer helt klart til at kunne ses på bundlinjen, siger han.

Kan blive rigtig dyrt

Der er endnu ikke blevet åbnet for grænserne, og det kan være svært at spå om, hvornår de, der arbejder med turister, igen må slå over i engelsk eller tysk. Og for hver dag, der går med lukkede grænser, kan erhvervslivet kun fantasere om de penge, turisterne skulle have brugt.

Erhvervs- og turismechef Susanne Toftegaard Hansen estimerer, at de tyske turister i løbet af hele 2019 brugte omkring 280 millioner kroner i kommunen. Det vil derfor være et hårdt slag, hvis ikke turisterne bliver lukket ind i landet.

- Det er rigtig trist, for den tabte indtjening har stor indflydelse på erhvervslivet og beskæftigelsen i området. Det er ellers et erhverv i vækst, og efter januar og februar så det ud til, at i år skulle blive et endnu et godt år, siger hun.

Turister i kommunen

I 2019 havde Holstebro Kommune 779.123 turistovernatninger.

Danskerne stod for 39 procent af dem, mens 54 procent var tyskere.

De næste med flest overnatninger i Holstebro Kommune er Norge og Holland, der hver stod for cirka to procent af de samlede overnatninger i 2019.

Kilde: VisitDenmark

Ikke mange at snakke med

Udover at være en økonomisk lussing, gør det også noget ved hele stemningen i samfundet, fortæller Gerda Johansen, der driver campingpladsen i Thorsminde.

- Normalt er byen fyldt med turister på det her tidspunkt, og dem savner vi da virkelig. På campingpladsen plejer vi også at gå og hyggesnakke med gæsterne, men lige nu er det jo næsten som i vinterperioden, og det er virkelig trist, siger hun.

For de, der lever af turister, kunne timingen for coronavirussens ødelæggende ankomst næsten ikke være værre. Alligevel frygter Gerda Johansen dog ikke, at en sæson uden udenlandske turister kan tvinge campingpladsen til at kaste håndklædet i ringen.

- Vi har haft den i mange år, og vi har en buffer i økonomien, så vi er ikke lukningstruet, men det går jo ud over hele samfundet, og jeg har virkelig ondt af dem, der måske ikke har den samme buffer, siger hun.

- Normalt er byen fyldt med turister på det her tidspunkt, og dem savner vi da virkelig. På campingpladsen plejer vi at gå og hyggesnakke med gæsterne, men lige nu er det jo næsten som i vinterperioden, og det er virkelig trist, siger Gerda Johansen, der sammen med sin mand Mogens Johansen ejer Thorsminde Camping. Arkivfoto: Morten Stricker

Danskere i høj kurs

Hele branchen kan dog glæde sige over, at det på nuværende tidspunkt heller ikke er muligt for danskerne at rejse til udlandet. Der er derfor lagt op til en hård kamp om de danske turister til sommer.

- Nu skal vi jo først selv have lov til at åbne igen, men så går vi benhårdt efter at markedsføre os til danskerne på campingpladser og på de sociale medier, siger Carsten Andersen fra VW og Retro Museet i Ulfborg.

Det er den samme strategi, der er på tegnebrættet hos Fisk og Fritid i Thorsminde, men selvom det skulle lykkes at få mange danskere til at holde deres sommerferie i kommunen, bliver det svært at erstatte de fiskeglade tyskere.

Den danske sommers upålidelige vejr preller nemlig i højere grad af på gæster fra den anden side af grænsen, end den gør på danskerne.

- Tyskerne kommer og handler, uanset hvordan vejret er, for det stopper dem ikke i at tage på fisketur. Der er danskerne mere påvirkelige af vejret, så vi må håbe på en god sommer, siger han.

Skal undgå kolde senge

Med mulig udsigt til en sommer uden andre turister end de dansktalende, kan flere sommerhuse komme til at stå tomme, og det er vigtigt at undgå, mener erhvervs- og turismechef Susanne Toftegaard Hansen.

- Vi er meget afhængige af, at de, der har et sommerhus, men ikke bruger det, sætter det til udlejning, så der bliver skabt et større fundament for at få hentet det tabte. Der må helst ikke være kolde senge, siger hun.

Udover at få danskerne til at holde deres ferie i Holstebro Kommune er det også vigtigt, at få danskerne til at komme tidligt på sommeren og først tage af sted igen, når ferien slutter.

- Tyskerne har jo ferie over en lang periode, så vi vil jo meget gerne have danskerne til at fylde hullerne i hele den periode, siger Susanne Toftegaard Hansen, der tror på, at mange danskere tager turen til det vestjyske.

- Kommunen er karakteriseret ved, at vi har sommerhuse og campingpladser i høj kvalitet. Samtidig er der god plads, så man kan være ude, uden at være tæt på mange andre mennesker, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce