Annonce
Sport

Tobias og Jakob hjælper Tanzanias børn - nu svømmer de i fodboldstøvler: - Det er virkelig gået amok

Tobias Laulund i Puma-trøjen og Jakob Bredtoft er blevet overdynget med fodboldstøvler de seneste uger. De har derfor brugt altanen som opbevaring. Her på billedet blev de nødt til at tage støvlerne inden for i lejligheden, fordi der ikke længere var plads til dem selv sammen med fodboldstøvlerne på altanen. Privatfoto
To vestjyske venner har samlet så meget fodboldudstyr ind, at de ikke kan have det hele med til Afrika.

TARM/AARHUS/TANZANIA: Altanen kunne gøre de fleste sportsforretninger misundelige og give de fleste med et oprydningsgen en smule kriblen i fingrene. For hvor vennerne Tobias Laulund og Jakob Bredtoft tidligere kunne nyde udsigten fra deres altan, er den nu i sig selv blevet lidt af et særsyn.

Fodboldstøvler i bunkevis har nemlig stjålet udendørspladsen. For over de seneste uger har de to tidligere gymnasieklassekammerater fra Vestjysk Gymnasium i Tarm samlet så mange brugte par fodboldstøvler ind, at altanen i vennernes fælles lejlighed i aarhusianske Brabrand nu bliver brugt som opbevaringsplads.

Omtrent 300 par børnefodboldstøvler har 22-årige Tobias Laulund talt sig frem til. Derudover kommer 15 tasker med sportstøj, fodbolde, målmandshandsker og overtrækstrøjer.

- Det er virkelig gået amok. Jeg tror, jeg har mistet lidt overblikket over, hvor meget der er, siger Tobias Laulund med et smil.

Annonce
Den første uge efter de får støvlerne, bliver der kæmpe kamp for at komme op på banen for at spille. Det bliver en glæde.

Tobias Laulund, frivillig indsamler

Har ikke plads til alle støvler

Den 22-årige vestjyde fra Kyvling nær Tarm rejser i dag, 3. oktober, sammen med Jakob Bredtoft fra Ølgod til den vestlige del af Tanzania. Fodboldstøvlerne skal nemlig vække glæde på det børnehjem i Sumbawanga, hvor de to vestjyske unge mænd skal være frivillige de næste to uger.

Men de kan faktisk ikke have alle fodboldstøvlerne med denne gang. Dagen før afrejsen var taskerne pakket, og her måtte vennerne sande, at der blev plads til 90 par støvler, 10 fodbolde samt nogle overtrækstrøjer og målmandshandsker.

Jordfodboldbane og en snor som overligger

Tobias Laulund har tidligere i fem måneder været frivillig på børnehjemmet, som er tilknyttet den luthersk-evangeliske Brødremenigheden. Så han ved, hvor meget støvlerne vil betyde for de gadebørn eller forældreløse børn, der får hjælp af børnehjemmet. Lige nu er der nemlig rigelig rift om at bruge børnehjemmets fodboldbane, selvom børnene ikke har noget fodtøj, banen er af jord, og målene er to stolper med en snor som overligger.

Som det er nu med fodbold i bare fødder, koster legen med bolden ofte både ødelagte negle, sår og forstuvninger. Nu håber Tobias Laulund, at børnenes glæde kan udspille sig uden den ærgerlige bivirkning.

- Den første uge, efter de får støvlerne, bliver der kæmpe kamp for at komme op på banen for at spille. Det bliver en glæde, siger Tobias Laulund.

Frygtelige skæbner er blevet vendt

På sit seneste besøg i Tanzania oplevede Tobias Laulund at tale med flere børn, hvis historier gjorde indtryk på ham. På børnehjemmet var der blandt andre en børneflok på fire børn, som nu alle er i folkeskolealderen. De mistede begge deres forældre til Malaria og måtte flygte fra Congo til Tanzania. En af de andre beboere på børnehjemmet er en pige, der som femårig blev forladt på en busstation.

Tobias nævner eksemplerne og understreger, at mange af børnene på gaden eller i børnehjemmet ”er frygtelige skæbner.” Men det er positivt at se børnene i hjemmet, synes han.

- Det er lidt svært at forholde sig til, hvordan børnene har haft det engang. På hjemmet kunne jeg mere se, hvor fornuftige børn de var blevet og stadig er, siger Tobias Laulund.

I det hele taget har turene til Tanzania sat sit aftryk. Turene har fået ham til at forstå, at det ikke er et ekstra spil FIFA på fjernsynet eller en ny fladskærm, som gør ham glad. Det er snarere at bruge tid med sine venner.

- Selve det tanzaniske folk er sindssygt gæstfrit, i forhold til hvor lidt de har, og hvor meget de sætter pris på relationen til andre mennesker. De har i deres sprog 10 eller 20 forskellige måder at hilse på, og i mange samtaler bruger man de første to-tre minutter på at spørge ind til hinandens familier, arbejde, og hvordan det går. Den glæde ved relationen og ved hinanden viser, at selvom man ikke har så mange materielle goder, har man virkelig en stor glæde i livet, siger Tobias Laulund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyve stjal smykker ved villaindbrud i Skjern

Læserbrev

Udbud af ambulancekørsel: Den gode idé opstår i samarbejdet

Læserbrev: I løbet af januar tager Region Midtjylland vigtige skridt i retning af at fastlægge fremtidens ambulancekørsel, når der tages stilling til det kommende udbud af kørslen. Der er meget på spil i regionsrådets måde at skrue udbuddet sammen på: Grundlæggende spørgsmål om, hvilken pris og kvalitet borgerne kan få for skattekronerne i de kommende år, og mulighederne for at bruge offentlig-privat samarbejde som driver for innovation i den offentlige sektor. I disse år går en stor generation på pension med udsigt til at leve længere, og færre er tilbage til at forsørge flere. Lige som vi står overfor udfordringer med at få sundhedskronerne til at række, fordi folk lever længere, og flere får kroniske sygdomme. Der er med andre ord grundlag for at tænke nyt og bruge det store potentiale, der ligger i samarbejdet mellem sektorerne, til at få mere for pengene og levere ny og innovative løsninger. De gode ideer og intelligente løsninger på sundhedsområdet er allerede mange – og regionerne er grundlæggende gode til at række ud til offentlig-privat samarbejde i udviklingen af nye innovative teknologier og måder at løse sundhedsudfordringen på. Historisk gælder det også indenfor det akutte og det præhospitale område, hvor vi har set forsøg med el-køretøjer, kunstig intelligens, stabilisering eller færdigbehandling af KOL-patienter. Og mange nye tiltag er for længst implementeret, som for eksempel den elektroniske patientjournal, der optimerer patientforløbet, eller EKG taget allerede i ambulancen, som sikrer, at hjertepatienter kommer til det rigtige hospital. Langt flere bliver i dag hjulpet hurtigere og bedre, fordi den fælles innovation fungerer. Region Midt står overfor de kommende udbud på ambulanceområdet, og her har regionen gode muligheder for at stille krav i udbud til andet og mere end blot økonomien. Udbud bliver dermed en vej til at omsætte innovationen og de smarte løsninger hos leverandørerne til realitet til gavn for borgerne. Man behøver ikke se længere end til Norge, hvor flere kommuner gik sammen om at stille krav om CO2-neutrale byggepladser til leverandørerne i forbindelse med et stort fælles byggeri. På den måde kommer offentlige økonomiske muskler i spil og bliver en driver for innovationen. På samme måde har Region Midtjylland med udbuddet gode muligheder for at skubbe på innovation på sundhedsområdet til patienternes og borgernes fordel.

Annonce