Indland

To ud af tre kender ikke danske EU-parlamentsmedlemmer

Hannah Mckay/Reuters
En professor og to medlemmer af EU-Parlamentet kritiserer danske medier for sløj dækning af EU-stoffet.

To ud af tre vælgere kan ikke nævne ét eneste dansk medlem af Europa-Parlamentet.

Det fremgår af en måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

1766 personer over 18 år er fra 30. april til 8. maj telefonisk blevet spurgt om uassisteret at nævne et medlem. Her svarede 64 procent, at de ikke kunne nævne et medlem.

Resultatet skal tolkes som en syngende lussing til især medierne.

Det mener professor på Københavns Universitet Marlene Wind, der er meget overrasket over målingen.

- Vi har været medlem i så lang tid, og medierne er simpelthen snart nødt til at behandle det her stof, som man gør med det nationale parlament.

Men det falder også tilbage på vælgerne selv, mener hun.

- Jeg vil tillade mig at sige til de vælgere, som synes, at EU er for fjernt og udemokratisk: Så tag lige selv at komme op af sofaen.

- Jeg er ikke imponeret over den kritik af EU's manglende legitimitet, når folk ikke gider at google, hvem der sidder i parlamentet.

I undersøgelsen var topscoreren Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt. 15 procent kunne nævne ham.

I den anden ende ligger partifællen Jørn Dohrmann, der ikke genopstiller.

Kun 0,3 procent kunne nævne ham.

- Det går jeg ikke så meget op i. Det betyder nok, at jeg ikke har lavet de store skandaler, kan man sige.

- Jeg tænker, at den her kendiseffekt betyder meget. Hvis man nu har været med i Big Brother, Vild med Dans eller lavet et eller andet sindssygt stunt, fylder det meget, siger Jørn Dohrmann.

Derudover mener han heller ikke, at medierne er deres opgave voksen. Derfor er han heller ikke overrasket over den samlede måling.

- Med så lille en dækning og interesse ville det faktisk være overraskende for mig, hvis der var flere, der kunne nævne nogen. Men jeg synes da, at det er ærgerligt, siger han.

De Radikales spidskandidat, Morten Helveg Petersen, mener også, at størstedelen af skylden ligger hos medierne.

Han anerkender dog, at store dele af EU-stoffet er teknisk. Derfor skal parlamentarikerne blive bedre til at skære budskabet, så folk kan forstå det.

- Men det er altså bare svært at få danske medier til at bide på.

- Jeg oplever ikke, at EU-stoffet er en integreret del af nyhedsdækningen, som det eksempelvis er i Frankrig og Tyskland, siger han.

2,8 procent af de adspurgte kunne nævne Morten Helveg Petersen som medlem af EU-Parlamentet.

En lignende undersøgelse fra YouGov i Tyskland viste ellers forleden, at vores naboer mod syd heller ikke er helt opdateret.

Her svarede 45 procent af de tyske vælgere, at de ikke kender en eneste af de tyske partiers spidskandidater til valget 26. maj.

Kun 26 procent svarer, at de har hørt om Manfred Weber. Weber er spidskandidat for parlamentets borgerlige og største gruppe, EPP, til posten som formand for EU-Kommissionen.

Han er med andre ord topkandidat til en af de mest magtfulde positioner i EU.

/ritzau/

0/0

Tophistorier

Annonce
Tarm For abonnenter

Fra Holland til Tarm: Fiskesø var Willem og Jannies store drøm

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Tophistorier

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce