Annonce
Navne

To nysgerrige Hvide Sande-knægte med kikkert om halsen: Her er historien om 50 års venskab mellem fire ornitologer

Alex Sand Frich og Erik Enevoldsen på den først havobs. i efterårsferien 1970. Foto: Svend Erik Petersen
Historien om fem årtiers venskab mellem fire amatørornitologer, og om Alex Sand Frich og Erik Enevoldsen, Hvide Sande, der blev så skrappe til fuglebestemmelse, at de udviklede sig til at blive nogle af landets dygtigste amatørornitologer.

Hvide Sande: Svend Erik Petersen, Ringkøbing, har sendt denne tekst om et historisk lokalt fuglejubilæum ind til Dagbladet:

I efterårsferien 1970 var min bror Peter og jeg taget til Nr. Lyngvig. Vi havde udset os stedet midt på den jyske vestkyst som et muligt godt sted at fange og ringmærke fugle, og vi havde mødt velvillighed fra Fyr- og Vagervæsenet (se faktaboks) og fra den lokale fyrmester.

Svend Erik Petersen, Erik Enevoldsen, Alex Sand Frichs og Peter Jørgen Petersen (Hyds) foran Nr. Lyngvig Fyr, hvor deres venskab som amatørirnitologer begyndte for 51 år siden. Foto: Nanna Enevoldsen

Samtidig kunne man opleve et fremragende træk af havfugle, måger, terner og vadere ved observation fra klitterne, og vi, der kom fra Sjællands fagre sletter, blev for stedse fascineret af den spændende kyst.

Annonce
Alex Sand Frichs og Erik Enevoldsen ved Nr. Lyngvig Fyr, efterår 1974. Foto: Svend Erik Petersen.

Den 22. oktober 1970 stod der om morgenen pludselig to halvstore knægte på 10-11 år med kikkerter om halsen og betragtede os nysgerrigt på lidt afstand.

Vi vinkede dem nærmere og hørte, at de hed Alex og Erik og var fra Hvide Sande.

Der var gået rygter om, at et par kjøwenhavnere var kommet for at ringmærke, og da de to knægte havde været lidt fugleinteresserede nogen tid, ville de hen for at se, hvad det var, der foregik.

Svend Erik Petersen med en gråsisken. Privatfoto

Min bror og jeg inddrog dem i ringmærkningsarbejdet og krammede ud med, hvad vi vidste om fugle. Det var faktisk ikke så lidt. Min bror havde kigget fugle i 14 år og jeg i ni, så vi havde en del erfaring.

Det blev starten på årtiers venskab og fællesskab om fuglene, og Alex Sand Frich og Erik Enevoldsen blev så skrappe til fuglebestemmelse, at de snart kom til at overhale os andre og udviklede sig til at blive nogle af landets dygtigste amatørornitologer.

Erik Enevoldsen blev ansat i den lokale bank og foretrak mest de hjemlige lokaliteter. Han har opnået den ære at være den i landet, der har set flest fuglearter på og fra sin matrikel. Over 130 arter er kolossalt mange, men han bor også i et smørhul på Holmsland Klit syd for Søndervig, hvor han kan se suler over klitterne og skægmejse over rørene ved fjorden - for ikke at tale om alle de mere eller mindre sjældne arter, der raster i hans have, fra ugler over natravn og hærfugl til rødtoppet fuglekonge og hvidbrynet løvsanger.

Alex Sand Frich uddannede sig til biolog og rykkede østpå, men er altid vendt tilbage til barndommens land, hvor eventyret begyndte. Han opnåede også i en årrække at sidde i Dansk Ornitologisk Forenings Sjældenhedsudvalg (SU), der kun har virkelige eksperter som medlemmer til at bedømme de usædvanlige iagttagelser af fugle, ornitologerne indberetter.

Sjældenheder skal godkendes af SU for at blive anerkendt videnskabeligt.

Peter Jørgen Petersen (Hyds) , Svend Erik Petersen og Erik Enevoldsen ringer til Alex Sand Frich, som var på Grønland som biolog, ved 25 års jubilæet. Foto: Nanna Enevoldsen

De to Hvide Sande-drenge havde sat os to gamle stævne sidste år på 50-årsdagen for det, Alex og Erik regner som starten på deres fugleliv. Desværre kom der en grim virus i vejen. Få dage inden den 22. oktober blev jeg testet positiv for covid19, og så blev det hele udsat et år.

Jubilæet blev så fejret sidste lørdag med det oprindelige program: Vi mødtes ved Lyngvig Fyr kl. 8 og gik en runde i fyrhaven.

Ingen fugle ved fyret

Minderne væltede jo op, selvom det var lidt svært at forestille sig den vilde have, som den så ud i 1970. ”Ak, hvor forandret!” Der er nu tivoli med gynger og karruseller og hujende horder af turister og halloween-græskar og lysguirlander op ad trappen til fyret. Men ingen fugle. Hvis fyrmesteren havde levet i dag, ville han have vendt sig i sin grav.

Well, i lørdags kom det an på nostalgien og genoplevelsen af mangt et fantastisk ophold ved det fyr!

Minderne væltede jo op, selvom det var lidt svært at forestille sig den vilde have, som den så ud i 1970. ”Ak, hvor forandret!” Der er nu tivoli med gynger og karruseller og hujende horder af turister og halloween-græskar og lysguirlander op ad trappen til fyret. Men ingen fugle. Hvis fyrmesteren havde levet i dag, ville han have vendt sig i sin grav.

Svend Erik Petersen

Efterfølgende skulle vi jo også lige ud på en havobs, som vi siger. Her sad i forvejen et par af vore fuglevenner, Jens Ballegaard og Peter Leth Olsen, og de havde allerede haft søkonge - en lille grønlandsk alkefugl, som vi ser frem til at få på bogen hvert efterår. Der kom da også et par stykker mere, og så var dagen allerede reddet. Men ikke nok med det - vi fik en ægte sjældenhed, da der kom en lille stormsvale forbi. Det er sådan én, man ser hvert 20. år, og glæden var stor - en ægte jubilæumsgave!

Derefter fik vi en bedre frokost hos Nanna og Erik Enevoldsen, hvor vi andre også havde vores ægtefæller med, og den fik ikke for lidt med genfortælling af anekdoter og store fugleoplevelser.

Det er skønt at have en hobby, der kan udvikle sig til det rent nørdede. Det er en fryd at opdage og opleve spændende fugle sammen, men det er også pragtfuldt bare at se de almindelige fugle flyve omkring i vores vestjyske landskab med den flade horisont og den høje himmel.

Den 22. oktober 1970 blev Alex og Erik altså smittet af den fuglevirus, som vi andre havde haft i flere år. Den kan man ikke vaccineres imod, og vi har den alle fire endnu.


 


Fyr- og Vagervæsenet

Fyr- og Vagervæsenet dannedes i 1931 ved sammenlægning af Kgl. Dansk Fyrvæsen og Kgl. Dansk Vagervæsen. I 1973 overgik opgaverne til Farvandsvæsenet under Forsvarsministeriet; Farvandsvæsenet blev nedlagt i 2011 og opgaverne splittet op på fire ministerier.

Myndigheden forestod afmærkning til søfartens sikkerhed med fyrtårne og vagere. En vager er et sømærke, der består af en bøje med et mærke i toppen.

Kilde: Wikipedia

Annonce
Skjern For abonnenter

Økonomisk trængte står i kø for at få råd og vejledning: Marianne afviser flere på grund af mangel på frivillige rådgivere

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Klar besked til 800 festdeltagere efter to coronasmittede: Bliv testet så hurtigt som muligt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Rokader i Skjern Håndbold

Ringkøbing

Gør-det-selv-folket og hobby-bygge-manden får i dag en ny favorit-genbrugsbutik

Debat

Naturkraft: Det er en god idé at have viden, før man afviser noget

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Udsatte unge cyklede til Frankrig og fandt vejen til et bedre liv: - Hele mit liv har forandret sig

Navne

Mindeord: - Nu er det sjove forbi, lød de sidste ord, inden 92-årige Johannes Kirk fra Spjald sov ind

Ringkøbing

Mistanke om corona-varianten Omikron på Ringkjøbing Gymnasium – 1. g’erne er sendt hjem

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Ringkøbing-Skjern

Snart er der hjælp til vaccine-presset: Læger må vaccinere mod corona i egen praksis

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Boligforening indgår aftale om specialpris: 1700 beboere tilbydes at skifte el-selskab

Ringkøbing-Skjern

Vindernumre i Lions Julelotteri 2021

Annonce