Annonce
Ringkøbing-Skjern

To kunstnere får 540.000 kroner til nyskabende projekt: Dina og Inge skal bygge bro mellem land og by

Dina Abu Hamdan har tidligere været projektansat på Teatret OM i Ringkøbing, og i december 2017 stod hun bag et spektakulært show på havnen i Hvide Sande, da det europæiske kulturår blev afsluttet. Arkivfoto: Morten Stricker
Som såkaldte huskunstnere skal Inge Agnete Tarpgaard og Dina Abu Hamdan det kommende år arbejde med Ringkøbing-Skjern Kommunes kulturstrategi, bygge kultur- og kunstbro mellem land og by - og inddrage folkeskoleelever i hele kommunen.

Ringkøbing-Skjern: Hvad sker der, når man inviterer to kunstnere med indenfor i den kommunale forvaltnings hverdag?

Det er ét af de spørgsmål, Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for kultur og fritid er nysgerrig efter at afprøve.

Derfor har afdelingen søgt og fået 540.000 kroner fra Statens Kunstfonds huskunstnerordning til et 'Artists in Residence'-projekt, hvor to lokale kunstnere, Dina Abu Hamdan og Inge Agnete Tarpgaard, i et år inviteres indenfor i forvaltningen for at arbejde på videreudviklingen af kommunens kulturstrategi for børn og unge.

Annonce

Ud over kommunens embedsmænd involverer projektet også Kulturskolen, Kunstpavillonen i Videbæk og Naturkraft som partnere.

Kulturkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune, Maria Vandborg, fortæller, at også folkeskolerne er tænkt ind i projektet, der efter planen skal afsluttes med et fælles show om godt et år.

- Præcis, hvordan det bliver, skal vi først finde ud af i løbet af det næste år. På sigt er ambitionen en større kulturfestival, som kan blive i form af et større lysshow, siger kulturkonsulenten.

Corona udskyder starten

Projektet skulle egentlig starte til nytår, men corona har forsinket det.

- Vi har skubbet starttidspunktet lidt frem på året, så vi forhåbentlig selv kan være til stede på rådhuset, når vores huskunstnere møder ind, siger Maria Vandborg.

Kunst- og kulturprojektet spirer frem af begreberne landligt og urban, og det er derfor døbt Laban.


På sigt er ambitionen en større kulturfestival, som kan blive i form af et større lysshow

Maria Vandborg, kulturkonsulent


- Ringkøbing-Skjern Kommune er landets geografisk største kommune med mange små landsbyer og landliv, men også med centerbyer. Gennem kunst- og kulturformidling vil vi forsøge at samle det landlige og det urbane og give det et vestjysk touch og skabe en særlig form for børne- og ungekultur, tilføjer Maria Vandborg.

Målet er blandt andet at styrke børn og unges fortrolighed med mødet med kunsten uanset social baggrund eller bopæl i den store landdistriktskommune.

Annonce

En tur i teatret

Som scenekunst-instruktør og kulturcoach med erfaring fra danse- og teaterverdenen stod Dina Abu Hamdan blandt andet bag det store kulturby-afslutningsshow på havnen i Hvide Sande i december 2017.

- Jeg glæder mig til at være kunstner i en anden konstellation end det meget frie univers, jeg er vant til, siger Inge Agnete Tarpgaard. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Fra marts næste år skal hun 30 timer om ugen samskabe med andre faggrupper - eller som den anden af de to huskunstnere, Inge Agnete Tarpgaard, siger:

- Jeg glæder mig til at være kunstner i en anden konstellation end det meget frie univers, jeg er vant til. Den meget åbne tilgang, kommunen har haft, har været meget inspirerende, og det bliver spændende at arbejde i den kommunale kontekst.

Som social performancekunstner ser Inge Agnete Tarpgaard frem til at bruge sit kunstneriske virke til at oversætte de forskellige fagligheder fra institutionerne og give ejerskab og myndiggørelse til børn og unge:

- I de større byer har børn hele tiden adgang til kultur. Sådan er det ikke nødvendigvis i de større landkommuner. Så en del af opgaven bliver at finde ud af, om skolerne for eksempel kan tage eleverne med i teateret - og give mulighed for, at børnene møder kultur og kunst uanset, hvilket hjem de kommer fra.

Annonce

Alt i alt 990.000 kroner

Projektet starter 1. marts 2021 og løber et år. Ud over de nævnte samarbejdspartnere vil projektet også række ud til øvrige kulturinstitutioner i kommunen og involvere dem i kulturstrategi-arbejdet.

Scenen var henlagt til havnen i Hvide Sande, da instruktør Dina Abu Hamdan for tre år siden stod bag det store afslutningsshow for Aarhus som europæisk kulturhovedstad. Arkivfoto: Morten Stricker.

Huskunstnerudvalget under Statens Kunstfond modtog ansøgninger fra ni kommuner, hvoraf Ringkøbing-Skjern Kommune og yderligere én kommune har modtaget tilskud. I alt er der i denne ansøgningsrunde uddelt 990.000 kroner,  hvoraf over halvdelen sendes til Vestjylland.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

700 læsere har talt: Her er en skole bedst placeret i Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Hans trailer hoppede af krogen

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Ringkøbing-Skjern

Stigende madpriser på vej: Priser på kunstgødning og sprøjtemidler stryger gennem loftet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Debat

Naturkraft: Byrådet skal trække sig ud af organisationen

Ringkøbing

Venstre-kandidater siger nej til Vestas: Der skal ikke være tung trafik på V. Strandsbjerg

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Ringkøbing

Flere års uenighed er blevet til enighed: I år kommer der julelys i Nygade Nord

Annonce