Annonce
Læserbrev

To fluer med et smæk: Giv de ledige en økonomisk håndsrækning

Annonce

Læserbrev: I de kommende måneder og år skal der arbejdes benhårdt på at få etableret nye arbejdspladser til de mange tusinde lønmodtagere, som er, eller vil blive, ledige under corona-krisen. Det er politikere og organisationer heldigvis enige om.

Spørgsmålet er, hvordan vi bedst gør det.

I 3F mener vi, at den bedste måde er at give en økonomisk håndsrækning til de mange nye ledige i form af et tillæg til dagpengene. Beregninger, som AE-rådet har lavet, viser nemlig, at det vil skabe flere jobs at give økonomisk støtte til lavtlønnede end til højtlønnede. Og så er fordelen ved dette forslag, at det vil skabe mange jobs i servicesektoren, som er særligt hårdt ramt af corona-krisen.

De borgerlige politikere og de store erhvervsorganisationer har været ude med de gammelkendte ønsker om, at man skal sænke skatten og/eller halvere momsen for at få gang i økonomien og jobskabelsen igen. Men det er ikke nær så effektivt som at give en økonomisk håndsrækning til de ledige. Det har overvismand Carl-Johan Dalgaard understreget talrige gange i pressen de seneste uger.

Pointen er, at når man giver en økonomisk håndsrækning til de lavest lønnede – hvilket dagpengemodtagerne jo er – så giver det øjeblikkeligt et højere forbrug, som skaber vækst og nye jobs. Hvis man giver skattelettelser eller halverer momsen, så skabes der færre jobs, fordi de velhavende blot vil spare endnu mere op, end de gør i dag.

I øvrigt vil skattelettelser og lavere moms give større økonomisk ulighed, hvilket vi er klare modstandere af.

Vi skal give en økonomisk håndsrækning til de ledige, fordi det vil være med til at skabe de jobs, de ledige har så hårdt brug for. Men vi skal også gøre det, fordi det er rimeligt og retfærdigt.

Corona-krisen har betydet, at tusindvis af lønmodtagere helt uden skyld er blevet kastet ud i ledighed. Her i Vestjylland er ledigheden for eksempel steget med mere end 40 procent under corona-krisen, så vi i dag har knap 8.300 ledige. Disse ledige mister måske mellem 4.000 og 6.000 netto-kroner om måneden ved at skulle gå på dagpenge. Det er utroligt hårdt for privatøkonomien. Især hvis både mor og far bliver ledige.

Regeringen og Folketinget har været utrolig god til at holde hånden under beskæftigelsen og virksomhederne gennem diverse hjælpepakker. Nu må tiden være kommet til at støtte de ledige lønmodtagere, som er virkelig hårdt ramt af krisen.

Kære politikere, vi slår to fluer med et smæk ved at give de ledige en økonomisk håndsrækning. Det bør I skrive jer bag øret, når genåbning og jobskabelse skal diskuteres og effektueres i de kommende uger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce