Annonce
Livsstil

To fem-stjernede fra det sydlige Rhône

Domaine de L’Obrieu Côtes du Rhône Villages Visan 2016 (øko), 14 procent, 89,6 kr. i Kvickly:Saftig næse med røde bær, let parfumeret af fad og krydderurter - det man kalder garrique i det sydlige Frankrig finder man også i denne vin fra Jean-Yves Perez i Visan. Letløbende i munden med friske bær, sød lakrids og en lang eftersmag. En vin med bløde tanniner, som er oplagt til rosmarinkrydret lammekotelet. Fire stjerner.
Det sydlige Rhône leverer varen i prislejet omkring 100 kroner - kun en enkelt af ugens vine skuffer, to charmerer voldsomt med en knytnæve af lækker frugt.

Det sydlige Rhône leverer frugtig vin med behagelig tyngde til sommerens lammekoteletter og andre grill-egnede udskæringer. Her er fylde, moden frugt og en behersket syre - altså lidt mere flæskede vine end oppe nordpå eller vine på druen pinot noir fra Bourgogne eller Tyskland. Testens fem vine er fundet i Kvickly, Meny og hos Bichel, og her er både maskulin kraft og et feminint touch.

Domaine de L‘Oiselet Vacqueyras 2016 (øko), 14,5 procent, 89 kr. på tilbud i Kvickly:Åben kødfuld næse med røde bær, let fadpræg og urtet præg. Tanninerne bider let i gummerne og kalder på et stykke kød, den er fast i strukturen uden at være tung med bitterhed i finalen. En mere tilknappet vin end Domaine de L’Obrieus. Tre stjerner.

Domaine de L’Obrieu Côtes du Rhône Villages Visan 2016 (øko), 14 procent, 89,60 kr. i Kvickly:

Saftig næse med røde bær, let parfumeret af fad og krydderurter - det man kalder garrique i det sydlige Frankrig - finder man også i denne vin fra Jean-Yves Perez i Visan. Letløbende i munden med friske bær, sød lakrids og en lang eftersmag. En vin med bløde tanniner, som er oplagt til rosmarinkrydret lammekotelet. Fire stjerner.

Domaine de L‘Oiselet Vacqueyras 2016 (øko), 14,5 procent, 89 kr. på tilbud i Kvickly:

Åben kødfuld næse med røde bær, let fadpræg og urtet præg. Tanninerne bider let i gummerne og kalder på et stykke kød, den er fast i strukturen uden at være tung med bitterhed i finalen. En mere tilknappet vin end Domaine de L’Obrieus. Tre stjerner.

Domaine Eyverine 2017 Cru du Rhône (øko), 14,5 procent, 99,95 kr. i Meny:Smæk for skillingen i stram, præcis næse - en lille knytnæve af lækker frugt fra Denis og Caroline Monnier i Cairanne. Tæt i munden med god og saftspændt frugt, lakrids og bitterhed i forening med et touch af lakridspibe i finalen. Ganske lækker og let vin, som man på den måde også kan nyde under optænding af grillen og ikke bare til maden. Fem små stjerner.

Domaine Eyverine 2017 Cru du Rhône (øko), 14,5 procent, 99,95 kr. i Meny:

Smæk for skillingen i stram, præcis næse - en lille knytnæve af lækker frugt fra Denis og Caroline Monnier i Cairanne. Tæt i munden med god og saftspændt frugt, lakrids og bitterhed i forening med et touch af lakridspibe i finalen. Ganske lækker og let vin, som man på den måde også kan nyde under optænding af grillen og ikke bare til maden. Fem små stjerner.

Dauvergne Ranvier C13 Côtes du Rhône Sélection Parcellaires 2017, 13,5 procent, 99,95 kr. i Meny:Let tilbageholdt næse med mørke bær fra makkerparret Francois Dauvergne og Jean-Francois Ranvier i Laudon. Parfumeret sødme med krydderurter. Skuffer i munden - her er vinen flad og ret kort med stilkbitterhed og et drys peber som det mest fremtrædende træk i finalen. Tre små stjerner.

Dauvergne Ranvier C13 Côtes du Rhône Sélection Parcellaires 2017, 13,5 procent, 99,95 kr. i Meny:

Let tilbageholdt næse med mørke bær fra makkerparret Francois Dauvergne og Jean-Francois Ranvier i Laudon. Parfumeret sødme med krydderurter. Skuffer i munden - her er vinen flad og ret kort med stilkbitterhed og et drys peber som det mest fremtrædende træk i finalen. Tre små stjerner.

Domaine Santa Duc Les Quatre Terres Côtes du Rhône 2017 (biodynamisk), 15 procent, 130 kr. (100 kr. v 6 fl.) hos Bichel Vine:Næse med lækker frugt, masser af mørke bær og let krydderi. Umiddelbart ret sød i munden, men frugtsyren dukker op og renser med røde bær og kirsch inden et blødt farvel af sød lakrids. Testens mest polerede vin - nok en venlig hilsen og et feminint kram fra lagringen på først store fade og siden amfora, og den høje alkoholprocent ikke virker generende. Vinen er lavet på druer fra fire områder, og på Santa Duc i Gigondas har økologen Benjamin Gras taget over efter sin far, Yves Gras. Fem stjerner.

Domaine Santa Duc Les Quatre Terres Côtes du Rhône 2017 (biodynamisk), 15 procent, 130 kr. (100 kr. v 6 fl.) hos Bichel Vine:

Næse med lækker frugt, masser af mørke bær og let krydderi. Umiddelbart ret sød i munden, men frugtsyren dukker op og renser med røde bær og kirsch inden et blødt farvel af sød lakrids. Testens mest polerede vin - nok en venlig hilsen og et feminint kram fra lagringen på først store fade og siden amfora, og den høje alkoholprocent virker ikke generende. Vinen er lavet på druer fra fire områder, og på Santa Duc i Gigondas har økologen Benjamin Gras taget over efter sin far, Yves Gras. Fem stjerner.

Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold

Skjern sejrede sikkert mod oprykkerne - men de kunne have vundet større

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce