Livsstil

To fem-stjernede fra det sydlige Rhône

Domaine de L’Obrieu Côtes du Rhône Villages Visan 2016 (øko), 14 procent, 89,6 kr. i Kvickly:Saftig næse med røde bær, let parfumeret af fad og krydderurter - det man kalder garrique i det sydlige Frankrig finder man også i denne vin fra Jean-Yves Perez i Visan. Letløbende i munden med friske bær, sød lakrids og en lang eftersmag. En vin med bløde tanniner, som er oplagt til rosmarinkrydret lammekotelet. Fire stjerner.
Det sydlige Rhône leverer varen i prislejet omkring 100 kroner - kun en enkelt af ugens vine skuffer, to charmerer voldsomt med en knytnæve af lækker frugt.

Det sydlige Rhône leverer frugtig vin med behagelig tyngde til sommerens lammekoteletter og andre grill-egnede udskæringer. Her er fylde, moden frugt og en behersket syre - altså lidt mere flæskede vine end oppe nordpå eller vine på druen pinot noir fra Bourgogne eller Tyskland. Testens fem vine er fundet i Kvickly, Meny og hos Bichel, og her er både maskulin kraft og et feminint touch.

Domaine de L‘Oiselet Vacqueyras 2016 (øko), 14,5 procent, 89 kr. på tilbud i Kvickly:Åben kødfuld næse med røde bær, let fadpræg og urtet præg. Tanninerne bider let i gummerne og kalder på et stykke kød, den er fast i strukturen uden at være tung med bitterhed i finalen. En mere tilknappet vin end Domaine de L’Obrieus. Tre stjerner.

Domaine de L’Obrieu Côtes du Rhône Villages Visan 2016 (øko), 14 procent, 89,60 kr. i Kvickly:

Saftig næse med røde bær, let parfumeret af fad og krydderurter - det man kalder garrique i det sydlige Frankrig - finder man også i denne vin fra Jean-Yves Perez i Visan. Letløbende i munden med friske bær, sød lakrids og en lang eftersmag. En vin med bløde tanniner, som er oplagt til rosmarinkrydret lammekotelet. Fire stjerner.

Domaine de L‘Oiselet Vacqueyras 2016 (øko), 14,5 procent, 89 kr. på tilbud i Kvickly:

Åben kødfuld næse med røde bær, let fadpræg og urtet præg. Tanninerne bider let i gummerne og kalder på et stykke kød, den er fast i strukturen uden at være tung med bitterhed i finalen. En mere tilknappet vin end Domaine de L’Obrieus. Tre stjerner.

Domaine Eyverine 2017 Cru du Rhône (øko), 14,5 procent, 99,95 kr. i Meny:Smæk for skillingen i stram, præcis næse - en lille knytnæve af lækker frugt fra Denis og Caroline Monnier i Cairanne. Tæt i munden med god og saftspændt frugt, lakrids og bitterhed i forening med et touch af lakridspibe i finalen. Ganske lækker og let vin, som man på den måde også kan nyde under optænding af grillen og ikke bare til maden. Fem små stjerner.

Domaine Eyverine 2017 Cru du Rhône (øko), 14,5 procent, 99,95 kr. i Meny:

Smæk for skillingen i stram, præcis næse - en lille knytnæve af lækker frugt fra Denis og Caroline Monnier i Cairanne. Tæt i munden med god og saftspændt frugt, lakrids og bitterhed i forening med et touch af lakridspibe i finalen. Ganske lækker og let vin, som man på den måde også kan nyde under optænding af grillen og ikke bare til maden. Fem små stjerner.

Dauvergne Ranvier C13 Côtes du Rhône Sélection Parcellaires 2017, 13,5 procent, 99,95 kr. i Meny:Let tilbageholdt næse med mørke bær fra makkerparret Francois Dauvergne og Jean-Francois Ranvier i Laudon. Parfumeret sødme med krydderurter. Skuffer i munden - her er vinen flad og ret kort med stilkbitterhed og et drys peber som det mest fremtrædende træk i finalen. Tre små stjerner.

Dauvergne Ranvier C13 Côtes du Rhône Sélection Parcellaires 2017, 13,5 procent, 99,95 kr. i Meny:

Let tilbageholdt næse med mørke bær fra makkerparret Francois Dauvergne og Jean-Francois Ranvier i Laudon. Parfumeret sødme med krydderurter. Skuffer i munden - her er vinen flad og ret kort med stilkbitterhed og et drys peber som det mest fremtrædende træk i finalen. Tre små stjerner.

Domaine Santa Duc Les Quatre Terres Côtes du Rhône 2017 (biodynamisk), 15 procent, 130 kr. (100 kr. v 6 fl.) hos Bichel Vine:Næse med lækker frugt, masser af mørke bær og let krydderi. Umiddelbart ret sød i munden, men frugtsyren dukker op og renser med røde bær og kirsch inden et blødt farvel af sød lakrids. Testens mest polerede vin - nok en venlig hilsen og et feminint kram fra lagringen på først store fade og siden amfora, og den høje alkoholprocent ikke virker generende. Vinen er lavet på druer fra fire områder, og på Santa Duc i Gigondas har økologen Benjamin Gras taget over efter sin far, Yves Gras. Fem stjerner.

Domaine Santa Duc Les Quatre Terres Côtes du Rhône 2017 (biodynamisk), 15 procent, 130 kr. (100 kr. v 6 fl.) hos Bichel Vine:

Næse med lækker frugt, masser af mørke bær og let krydderi. Umiddelbart ret sød i munden, men frugtsyren dukker op og renser med røde bær og kirsch inden et blødt farvel af sød lakrids. Testens mest polerede vin - nok en venlig hilsen og et feminint kram fra lagringen på først store fade og siden amfora, og den høje alkoholprocent virker ikke generende. Vinen er lavet på druer fra fire områder, og på Santa Duc i Gigondas har økologen Benjamin Gras taget over efter sin far, Yves Gras. Fem stjerner.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce