Ringkøbing

Tina får folk til at kaste sig ud i frit fald

Med sit frie fald får Marcus Jørgensen, der er elev på Vedersø Idrætsefterskole, nu en rolle i det værk, som danser og koreograf Tina Tarpgaard lige nu er ved at skabe. Foto: Jørgen Kirk
Tina Tarpgaard, kvinden bag dansekompagniet Recoil Performance Group i København, er lige nu ved at skabe et stort værk, der i starten af april bliver opført på rådhuset i Ringkøbing.

Vedersø/Ringkøbing: - I kommer til at se giga-seje ud.

Tina Tarpgaard er ved at forklare en håndfuld elever på Vedersø Idrætsefterskole meningen med, at de skal lade sig falde fra en plint og ned på en gigantisk madras. Og gerne kigge ind i videokameraet.

Hun er født og opvokset i Opsund mellem Ringkøbing og Videbæk og er derfor nærmest på hjemmebane. Men i det daglige slår Tina Tarpgaard sine folder i København, hvor hun i 2003 etablerede sig med eget dansekompagni, Recoil Performance Group.

Hun beroliger teenagerne med, at de ikke skal være bange for at udføre et fald, som måske føles lidt kikset:

- Det bliver til en meget, meget fin - nærmest superhelteagtig - bevægelse gennem luften, idet vi optager det i superslowmotion.

Men hvad er meningen, tænker du måske?

Kort fortalt er Tina Tarpgaard ved at skabe et stort værk, "Extended falls to humanity", der skal vise et så mangfoldigt billede af Ringkøbing-Skjern Kommune som muligt.

Hvordan, det kommer til at tage sig ud, kan opleves i rådhushallen de tre første dage i april.

Tina Tarpgaard

Tina Tarpgaard er født og opvokset i Opsund mellem Videbæk og Ringkøbing - som den mellemste i en børneflok på fem piger.

Var i slutningen af 80'erne elev på Skyum Idrætsefterskole og i starten af 90'erne elev på Gerlev Idrætshøjskjole - tog siden den et-årige uddannelse som idrætslærer på Poul Petersens Idrætsinstitut i København.

Grundlagde i 2003 Recoil Performance Group, der har base i hovedstaden.

Tina Tarpgaard er to gange blevet hædret med en Reumert-pris: I 2010 for danseforestillingen "Frost" og i 2012 for "Living room."

Hendes nye værk, "Extended falls to humanity", bliver 1., 2. og 3. april opført på rådhuset i Ringkøbing. Efter premieren i Vestjylland er der i maj planlagt forestillinger i Helsingør og København.

At turde miste fodfæste

I skabelsen af sit værk har Tina Tarpgaard og dansekompagniet blandt andet også været en tur på Brejninggaard Efterskole ved Spjald for at optage frie fald på stribe.

Hun forklarer, at hun ønsker at sætte fokus på det fysiske møde mellem mennesker - ved eksempelvis at turde miste fodfæste:

- Når vi kaster os ud i et frit fald, er tillid en vigtig ingrediens. Det er også grundstenen i et demokrati. Hvis vi ikke stoler på hinanden, falder det demokratiske samfund fra hinanden. Derfor er det vigtigt, at vi tør lade os falde.

Kolbjørn Krebs tør:

- Jeg havde godt hørt, de skulle lave noget film her, men jeg troede ikke, det var noget, eleverne kom med til, siger den 17-årige efterskoleelev, der finder det "meget sjovt at blive en del af et værk."

Tina Tarpgaard har en fortid som elev på Skyum Idrætsefterskole og er, som hun selv siger det, opdraget i foreningslivet i Vestjylland:

- Det betyder noget i forhold til, hvordan jeg agerer i grupper af mennesker. Det er vigtigt for mig at få mennesker til at engagere sig. Alle folk har en stemme.

Hendes research til det nye værk har også medført besøg på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande og på Stadil-Vedersø Friskole.

Folk skal tænke og tale

Set gennem Tina Tarpgaards briller er det interessant at lade begrebet at falde møde begreber som politik og samfund:

- Der ligger også masser af tillid i det, når du lader din stemme falde ned i en valgurne. Så beder du jo nogle andre om at træffe beslutninger, som har indflydelse på dit eget liv og din fremtid. Det er det, det handler om: Hvad er det, vi lander i, siger den 47-årige danser og koreograf.

Ifølge Tina Tarpgaard, der to gange har vundet en af de eftertragtede Reumert-priser, er der ikke pakket en eller anden form for politisk opsang ind i hendes kommende værk:

- Jeg arbejder ikke så tit med hverken moral eller budskab. Det, som jeg allerhelst vil, det er, at få folk til at tænke og tale sammen. For mig er kunst et sted, hvor mennesker mødes, siger Tina Tarpgaard og tilføjer:

- Hvis jeg ville noget særligt med det, så havde jeg ligesom allerede lukket låget, og det er jeg ikke interesseret i. Jeg er interesseret i at få blandt andet unge mennesker til at tænke over, hvad det er for en fremtid, der venter.

40 kubikmeter skum

Der venter givetvis publikum en sansemættet oplevelse, når der i starten af april bliver blændet op for "Extended falls to humanity" på rådhuset i Ringkøbing.

Tina Tarpgaard beskriver værket som en forestilling med borgeren i centrum; et værk, der tager fat i det, vi drømmer om, og det vi frygter.

Hun fortæller videre, at hele rådhushallen om en tre ugers tid bliver forvandlet til et kæmpestort skum-univers - forstået på den måde, at scenografien blandt andet omfatter 40 kubikmeter skum-kuber. I dette univers - og ved hjælp af tredimensionel lydteknik - sætter fire dansere rådhuset i bevægelse.

Som publikum bevæger man sig rundt og deltager aktivt i forløbet. Og nyder indtrykket af omkring 60 personer - unge som ældre - der lader sig falde frit i superslowmotion.

Marcus Jørgensen hopper op på plinten og gør sig klar; med Tina Tarpgaards udsagn i baghovedet:

- I kommer til at se giga-seje ud....

47-årige Tina Tarpgaard glæder sig til starten af april, hvor hendes værk, "Extended falls to humanity", tre gange bliver opført på rådhuset i Ringkøbing. Foto:Jørgen Kirk
0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Entusiaster på lydløs reklametur: Nu er elbiler for alle

Annonce
Annonce
Ringkøbing

Snart får Nygade Nord nyt gulvtæppe: Brolægning begynder i denne uge

Ringkøbing

Ny kulturfestival på vej i Ringkøbing: FN's 17 verdensmål bliver præsenteret i børnehøjde

Kultur

Hee rykker sig: Nu skal der sættes skub i fremtidens bevægelseshus

Ringkøbing

Nu tænker eleverne på Alkjærskolen meget mere på miljø og genbrug

Ringkøbing

Mette måtte trække sine ord i sig: Nu er fremtiden sikret for lægehus

Ringkøbing

Præsten rykker i svømmehallen: Gå i vandet under gudstjenesten

Erhverv

HSHansen højt til vejrs: Skal lave facaden på 14 etagers højhus i Aarhus

Ringkøbing

Banko-Carl vender retur til Kloster