Danmark

Tilsyn underkender Kolding Kommunes mørklægning af Obama-udgifter

USA's tidligere præsident, Barack Obama, besøgte Syddansk Universitet i Kolding i september. Arrangøren, Business Kolding, har oplyst, at den har indgået en dybt fortrolig kontrakt med Obamas folk, og at offentligheden derfor ikke kan få indsigt i eksempelvis udgifterne til det delvist skattebetalte besøg. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Ankestyrelsen underkender Kolding Kommunes afslag på aktindsigt i Foreningen Business Koldings kontrakt bag Obamas besøg i Kolding i september. Kommunen skal nu genoptage sagen. Ekspert påpeger, at afgørelsen understreger, at to parter ikke blot kan aftale, at de ikke følger loven.

Åbenhed: Foreningen Business Kolding kan blive tvunget til at udlevere de oplysninger om kontrakten med Barack Obama, som foreningen ellers har betegnet som dybt fortrolige.

Ankestyrelsen har således pålagt Kolding Kommune at genoptage sagsbehandlingen af flere mediers ønske om aktindsigt i hidtil tilbageholdte informationer om vilkårene for besøget, der fandt sted i Kolding den 28. september.

Det er konklusionen på den afgørelse, som Ankestyrelsen har truffet på baggrund af en klage fra flere medier. Det skete, efter at blandt andre JydskeVestkysten og Radio24syv i september bad om indsigt i kommunens dokumenter vedrørende arrangementet. Da Business Kolding var arrangør af besøget, der fandt sted den 28. september, bad kommunen foreningen om at vurdere, hvorvidt der var oplysninger, som Business Kolding ikke ønskede frem.

Foreningen påpegede, at der ifølge kontrakten med Obamas folk skulle være "total fortrolighed omkring alle vilkår i kontrakten, herunder økonomi". Hvis sådanne oplysninger kom frem, ville det medføre aflysning af arrangementet på grund af kontraktbrud, anførte Business Kolding.

Sagen kort

USA's tidligere præsident, Barack Obama, besøgte Syddansk Universitet i Kolding den 28. september. Det var Foreningen Business Kolding, der stod for arrangementet, hvor universitetet bidrog med én million og Kolding Kommune med 750.000 kroner.

Der var omkring 700 gæster til arrangementet, hvor Obama blev interviewet i en time af direktøren for Business Kolding. Blandt gæsterne var omkring 200 udvalgte studerende, et par håndfulde borgere fra kommunen samt medlemmer af Business Kolding, der betalte enten 12.500 eller 17.500 kroner for at deltage.

Væsentligt skade

Kolding Kommune fulgte foreningens vurdering og gav afslag på indsigt i en række oplysninger omkring kontrakten. Det skete med henvisning til offentlighedslovens paragraf 30,2, der blandt andet vedrører, at offentliggørelse af drifts- eller forretningsforhold kan have væsentlig økonomisk betydning for en person eller virksomhed.

Ankestyrelsen konkluderer nu, at kommunen ikke har haft hjemmel til at give afslag med henvisning til denne paragraf.

- Vi har lagt vægt på, at kommunen blot har henvist til, at det af hensyn til virksomhedens forretningsforhold, herunder til den eventuelle interne beslutningsproces i virksomheden, vil være til væsentlig skade for virksomheden, hvis dette kommer til andres kendskab. Efter vores opfattelse indeholder kommunens begrundelse ikke en konkretisering af, hvilke økonomiske skadesvirkninger det vil have for den omhandlede virksomhed, hvis der gives aktindsigt i de undtagne oplysninger, skriver Ankestyrelsen i sin afgørelse.

Den beder derfor Kolding Kommune om at genoptage sagen.

- Vi har bedt foreningen Business Kolding om hurtigst muligt at fremsende bemærkninger til os, oplyser kommunen til avisen Danmark.

I sit svar til Ankestyrelsen har kommunen understreget, at den "i høj grad har givet aktindsigt i dokumenter, til trods for at disse som udgangspunkt er undtaget fra aktindsigt".

Kritik

Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har fået forelagt Ankestyrelsens afgørelse.

- Den forklarer, at Kolding Kommune ikke kan sætte sig ud over offentlighedsloven ved at henvise til en aftale om fortrolighed. Det er ikke så nemt, at to parter blot kan aftale, at vi følger ikke loven, siger han til avisen Danmark.

Morten Bjørn Hansen, direktør i Business Kolding, har ikke besvaret avisens henvendelser.

0/0
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fjordenhus i Vejle: Måske Danmarks flotteste hovedkontor

Annonce
Annonce
Danmark

Bestseller-milliardærs børn dræbt i terrorangreb

Danmark For abonnenter

Funding: Derfor venter vi stadig på Venstres valgprogram

Danmark

Redaktøren i den røde stol: Til forsvar for et skvadderhoved

Danmark

Flere blev sigtet for spritkørsel sidste år: Politiet sætter ind med massiv kontrol i påsken

Danmark For abonnenter

En dag, folk stadig husker

Debat

Det eneste, det giver mening at stemme på, er miljøet

I tirsdags holdt vi børnefødselsdag for mine to mellemste, som fylder syv i påsken. Det var en skøn fest i sol og vind. Der kom 18 børn og ti forældre; vi spiste frokost i laden, drog på skattejagt ved vandet, og timerne gik med leg og snak, så vi efterfølgende var glade og trætte på allerbedste vis. Det var med andre ord en ganske almindelig børnefødselsdag, og alligevel slog det mig, at meget er sket på de bare ti år, der er gået, siden vi holdt sådan én første gang. Forandringen handler om den måde, vi behandler os selv og vores planet, og det breder sig som ringe i vores måde at prioritere og tænke på. Samtlige gaver i tirsdags var således enten genbrugte eller hjemmelavede, og den spaghetti bolonaise, vi spiste til frokost, bestod af 80 procent grøntsager - alt sammen økologisk eller af egen avl, naturligvis. De små gæster forventede ikke farvestrålende slikposer, men var glade for den ene ispind de fik hver, og ellers blev der spist danske gulerodsstænger og agurker på stribe. Hvor end jeg ser hen i min omgangskreds, er det den vej, udviklingen bevæger sig: Væk fra blindt forbrug, meningsløs travlhed og konkurrence og i retning af frihed, overskuelighed og omsorg. Vi vil gerne være sammen; vil gerne købe brugt og købe mindre generelt, og helt grundlæggende er der ikke meget, vi ikke vil gøre for at hjælpe jordkloden i balance, men vi føler også alle sammen en overvældende magtesløshed i kampen for en mere bæredygtig fremtid. For hvad skal vi hver især stille op, når udfordringerne er så store, og intet politisk lader til at støtte tilstrækkeligt op om den nødvendighed vi så småt ser i øjnene? ”Den ene nabo undlader at flyve, og cykler til arbejde i stedet for at køre bil, mens den anden dropper kød, og ikke vasker sit hår med shampoo”, sagde en af vores gæster rundt om bålet til fødselsdagen. ”Men hver og én giver vi efterhånden op, når vi oplever, at det ikke gør en reel forskel. Så længe hver enkelt dansker udleder seks gange mere CO2 årligt, end jorden kan klare, kan vi ikke løfte opgaven selv, og det føles håbløst.” Vi må have politikerne på banen, for der er behov for en reel, klimavenlig lovgivning og langt mere realistiske rammer at bevæge os indenfor. Op med prisen på kød og på alle fødevarer, som produceres under forurenende og uetiske forhold. Op med prisen på alt det, der belaster klimaet mest og ned med prisen på det, vi rent faktisk ikke behøver have dårlig samvittighed over at investere i – som eksempelvis kollektiv trafik, cykler, genbrugte byggematerialer og så videre. Nu er det heldigvis valgår, og selvom jeg personligt har mange områder, der optager mig, og som er vigtige for min egen lille livskvalitet, er det eneste, det giver mening at stemme på, miljøet. Ganske enkelt og glædelig påske

Danmark For abonnenter

Claus og Heidis datter blev slået ihjel af en spritbilist: Savnet efter Camilla er tatoveret på deres hud

Danmark For abonnenter

11 dræbte og 36 kvæstede: Lyntogs-katastrofen i 1967, der satte Odense i stå

Danmark For abonnenter

Nysgerrige strømmede til, og trafikken brød sammen