Annonce
Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

De danske supermarkeder - som her Rema 1000 - har længe forsøgt at begrænse mængden af madvarer, der må smides ud, fordi datoen overskrides. Onsdag aften forsøger kæderne Superbrugsen og Kvickly at komme af med flere datovarer ved at give yderligere 50 procent rabat på dem. Arkivfoto: Morten Dueholm.
Landet over afprøver supermarkeder et nyt våben mod madspild, når alle Superbrugsen- og Kvickly-forretninger 29. september halverer prisen på datovarer.

Forbrug: Madspild koster både forretninger og forbrugere dyrt. Og miljø og klima belastes unødigt af de fødevarer, som produceres, men smides ud i stedet for at blive spist eller drukket.

Supermarkederne har længe samlet eksempelvis ferskvarer i kølemontrer, hvor kunderne kan købe varer, der er tæt på udløbsdato, til nedsat pris, og onsdag aften får kunderne i landet Superbrugser og Kvicklyer endnu et incitament til at redde de datoramte madvarer fra affaldscontaineren.

Fra klokken 19 og indtil butikkerne lukker, er der happy hour i supermarkederne. Prisen på alle madvarer med kort holdbarhed bliver sænket yderligere 50 procent. Varerne får et gult klistermærke, så de er nemme at gå på jagt efter i butikkerne, oplyser Coop.

Annonce

- Hvis det er kølevarer, så har vi dem samlet i en måltidskøler, den vi kalder "Red maden". Og man vil kunne finde varerne samlet centrale steder, så du skal ikke rundt og besøge alle gangene i butikken - vi samler varerne, så vidt det er muligt, siger Jesper Gottschalck Bjerring, kædedirektør i Superbrugsen.

Nu tester vi det og vil se, hvordan kunderne reagerer på det. Det overordnede succeskriterium er, at vi kan se, at det har en effekt.

Jesper Gottschalck Bjerring, kædedirektør i Superbrugsen

Tidsrummet fra klokken 19 til lukketid er ifølge Jesper Gottschalck Bjerring valgt, fordi butikkerne har mange kunder i det tidsrum.

- Og mange steder reducerer vi i forvejen prisen på frisk brød, fordi vi gerne vil have det sidste solgt, inden vi lukker butikken, tilføjer han.

Har det en effekt?

Der vil ikke være andre eller nødvendigvis flere datovarer til nedsat pris, end der plejer at være i butikkerne, men priserne får et ekstra hak nedad. Inspirationen kommer ifølge Jesper Gottschalck Bjerring fra udlandet, hvor metoden har haft en positiv effekt på salget af datovarer.

Om Coop vil gentage sin "happy hour" for madvarer, er endnu ikke afklaret.

- Nu tester vi det og vil se, hvordan kunderne reagerer på det. Det overordnede succeskriterium er, at vi kan se, at det har en effekt. Har det ikke nogen nævneværdig effekt, selvom vi har markedsført det godt og grundigt, så er det måske ikke det, vi skal gøre.

Brød, grønt og måltidsrester ryger ud

  • Coop Analyse spurgte i juni 1017 repræsentativt udvalgte danskere om deres madspild. 40 procent svarede, at de indimellem eller ofte smider brød ud, fordi det er blevet dårligt. Og 36 procent kunne svare ja til, at det samme gjaldt for grøntsager.
  • Madrester fra et tidligere måltid (vel at mærke ikke mad, som havde været serveret for en person) må 31 procent indimellem smide ud, og næsten lige så mange, 29 og 28 procent, smider henholdsvis pålæg og frugt i skraldespanden, fordi det er blevet dårligt.
  • 16 procent af de spurgte svarede, at de aldrig smider mad ud.

Coop har sat sig det mål, at ingen madvarer i butikkerne går til spilde i 2025 - og det er ikke kun klimaet, der vil have gavn af et reduceret madspild. Det vil også kunne ses på bundlinjen, for madspild udgør ifølge Coop 1,2 procent af koncernens samlede omsætning. Nettoomsætningen i Coop Danmark var i 2020 knap 38,4 milliarder kroner, og 1,2 procent svarer til 460 millioner kroner.

- Men det her går ikke så meget ud på kroner og øre for os. Det går ud på, at vi ønsker at bidrage til, at vi kan være neutrale på det her i 2025. Fordi vi ønsker at gøre det godt for miljøet, siger Jesper Gottschalck Bjerring.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

700 læsere har talt: Her er en skole bedst placeret i Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Hans trailer hoppede af krogen

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Ringkøbing-Skjern

Stigende madpriser på vej: Priser på kunstgødning og sprøjtemidler stryger gennem loftet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Debat

Udvikling af vores kommune? Ja tak!

Ringkøbing

Venstre-kandidater siger nej til Vestas: Der skal ikke være tung trafik på V. Strandsbjerg

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Ringkøbing

Flere års uenighed er blevet til enighed: I år kommer der julelys i Nygade Nord

Annonce