Annonce
Ringkøbing

Til julefest på ske og triangel

Unge som ældre fik søndag eftermiddag mulighed for at synge julen ind, da spillestedet Generator i Ringkøbing for første gang holdt juletræsfest. Foto: Jørgen Kirk

Spillestedet Generator slog søndag eftermiddag for første gang nogensinde dørene op til juletræsfest. Både for store som små.

Ringkøbing: - Det er jo første gang i verdenshistorien, at vi holder juletræsfest, siger næstformand hos Generator, Jens Olufsen til forsamlingen af børn, forældre, bedsteforældre og oldeforældre, der søndag eftermiddag har indtaget spillesalen for at være med i juletræsfesten.

- På et tidspunkt kommer der måske en kane ned fra himlen, hvis vi er heldige, men først skal vi have lidt musik, sagde Jens Olufsen.

Koncertsalens sorte cafeborde er pyntet med røde julestjerner, og længst fra scenen står et fire meter højt juletræ klædt i fuldt juleornat med masser af sølvgråt fehår, dannebrogsflag, pastelfarvede julekugler og en sølvgrå stjerne øverst oppe.

Foran scenen i koncertsalen sidder forældre på grå flyttetæpper med deres børn i skødet og venter på, at folkemusikgruppen Svøbsk skal sætte gang i herlighederne.

Julen er udeblevet i de første tre sange, som står i folkemusikkens tegn med lystigt spil på violin, harmonika, klaver - og sågar en trækasse.

Pludselig hopper to fra orkestret ned fra scenen og udfordrer hinanden på henholdsvis ske og triangel.

Flere børn klukker af spilleriet, og da musikanten på skeerne slutter sit nummer af med et blidt klap på konkurrentens knold med skeerne - bliver salen overdøvet af børn, der griner som flækkede træsko.

Annonce
Folkemusikgruppen Svøbsk stod for underholdning og tonerne til velkendte som fortolkede udgaver af julesangene. På billedet mangler orkestrets kvindelige medlem. Foto: Jørgen Kirk

Hit med julesangen

Isen er brudt, og nu står den på musikquiz. Børnene skal lytte sig frem til, hvilken kendt julesang der er blevet let omskrevet af orkestret.

- Hvis I kender den, så skal I bare råbe, hvad den hedder, og så stopper vi musikken. Hvis det er rigtigt, så synger vi den sammen med jer, siger forsangeren.

- Vi er lidt upædagogiske i orkestret. Det er ikke sådan noget med hånden op og vente på, at man bliver spurgt. Man skal bare råbe alt det, man kan, lyder det fra manden på klaveret.

De første strofer slås an på mandolin, harmonika, trækasse og klaver.

Måske skyldes det de uvante instrumenter, eller måske er sangen bare godt skjult, for der er stille i en rum tid.

Pludselig rejser en lille lyshåret pige sig fra sin mors skød på det grå tæppe foran scenen.

- Glade jul, råber hun.

- Hvad siger du?

- Glaade jul, råber pigen igen og smilet breder sig på folks læber.

- Ja, det er rigtigt, udbryder forsangeren, og kort efter er salen ramt af fællessang.

Ju-le-mand, ju-le-mand, ju-le-maaand, råbte børnene. Og pludselig var han der med sin gavesæk. Foto: Jørgen Kirk

Ju-le-mand, ju-le-mand!

Efter musikquizzen er det blevet tid til at svinge træbenet for unge som ældre rundt om det høje juletræ.

Men ingen juletræsfest uden julemanden, og ham har ingen set.

- Så må vi kalde på ham, siger orkestrets kvindelige medlem.

- Julemand, ju-le-mand, JU-LE-MAAND, råber børnene af deres lungers fulde kraft.

Endelig dukker julemanden op med sin store gavesæk. To kæder dannes hurtigt om juletræet, og så kan dansen begynde.

- Kender I den her "På loftet sidder nissen - Han er så sød og rar", synger kvinden fra svøbske.

- Nej, sådan er den ikke, udbryder en dreng.

- Joe, der er jo flere måder at synge en sang på, siger hun med et smil og starter sangen.

Efter sang og dans om træet er det blevet tid for børnene til at få del af indholdet i julemandens sæk.

En lille pige piler hen til sin bedstemor for at vise høsten.

- Se, jeg fik en slikpose af julemanden.

- Gjorde du, spørger bedstemoderen, men får intet svar.

- Jeg elsker julemanden, udbryder pigen.

Som Kim Larsen og Gasolin sang det i sin tid, og Svøbsk tillige undervejs i arrangementet; Så blev det endelig jul, jul igen.

For første gang holdt Generator den gamle juleklassiker med juletræsfest. Foto: Jørgen Kirk
For første gang afvikler Generator den gamle juleklassiker med juletræsfest. Foto Jørgen Kirk
For første gang afvikler Generator den gamle juleklassiker med juletræsfest. Foto Jørgen Kirk
For første gang afvikler Generator den gamle juleklassiker med juletræsfest. Foto Jørgen Kirk
For første gang afvikler Generator den gamle juleklassiker med juletræsfest. Foto Jørgen Kirk
For første gang afvikler Generator den gamle juleklassiker med juletræsfest. Foto Jørgen Kirk
For første gang afvikler Generator den gamle juleklassiker med juletræsfest. Foto Jørgen Kirk
- Det er jo første gang i verdenshistorien, at vi holder juletræsfest, sagde næstformand i Generator, Jens Olufsen, da han bød velkommen. Foto Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

EU. Fiskeriet skal med i Brexit-aftalen

Læserbrev: I disse dage dominerer Brexit-forhandlingerne EU. Og det kan få store konsekvenser for danske virksomheder, særligt det danske fiskeri, hvis ikke der landes en aftale. Derfor er det vigtigt, at vi på tværs af partiskel står sammen om at få en aftale med briterne, der tager højde for fiskeriet. Forleden besøgte vi Thyborøn Havn. Et besøg der affødte to vigtige erkendelser. Først og fremmest, at der skal meget til at slå de vestjyske fiskere og havnearbejdere ud af kurs. Der er fuld gang i fiskeriet og handlen i Thyborøn. Men også at truslen fra Brexit hænger som en mørk sky over havnen. Truslen er ikke ny. Om nogen, er vores danske fiskere blandt dem, der følger Brexit-cirkusset allernærmest, og det er med god grund. De danske fiskere fanger omkring 40 procent af deres fisk i britisk farvand, og omkring 30 procent af deres indkomst stammer fra selv samme områder. Uanset om Brexit bliver hårdt eller blødt, vil Storbritannien få status af at være tredjeland i forhold til EU. Hvis ikke vi lander en Brexit-aftale, der tager højde for fiskerierhvervet, vil det få fatale konsekvenser ikke blot for fiskerne fra Thyborøn, men for alle danske fiskere og de følgeerhverv, som fiskeriet skaber. En rapport fra Aalborg Universitet viser, at vi med det værst tænkelige scenarie alene i fiskeribranchen vil miste knap 1000 jobs samt næsten en milliard kroner i indtægter. Det vil være katastrofalt for særligt nord- og vestjyske havnebyer som Thyborøn. Dog er der plads til forsigtig optimisme. Selv for to vestjyder som os. EU står nemlig sammen på tværs af lande og partiskel. For nylig vedtog vi en aftale i Europa-Parlamentet, der forlænger den nuværende ordning, så briterne fortsat kan fiske i EU's farvand. Det betyder også, at vi kan fiske i deres farvand næste år, selvom det skulle blive et hårdt Brexit. EU er klar til at lave en aftale for fiskerne, hvis briterne er. Briterne har selv meget at tabe ved en Brexit-aftale, der ikke tager højde for fiskerierhvervet. Får vi ikke adgang til britisk farvand, får briterne heller ikke adgang til at sælge fisk til resten af Europa. EU kan virke fjernt og bureaukratisk. Men Brexit får virkelige konsekvenser for virkelige mennesker. Som vestjyske repræsentanter i EU vil vi gøre alt, der står i vores magt, for at sikre en Brexit-aftale, der beskytter vores danske fiskere.

Annonce