Skjern

Til hverdag er han frisør i Skjern: I fritiden handler Kassem med eksklusive tæpper fra Iran

Kassem El Manaaki har et tæppe, der viser, hvad tæppekunsten kan. Dette tæppe skifter farve efter hvilken vinkel, lyset falder på. Foto: Jørgen Kirk
Siden Kassem El Manaaki købte sit første ægte tæppe som 14-årig, har han været fascineret af Mellemøstens tæppekunst. Nu vil han dele sin glæde med andre tæppeelskere og åbner en butik i Skjern på hobbybasis.

SKJERN: Han brugte en hel nat til at spekulere på, om han skulle købe det.

Kassem El Manaaki var 14 år og var rejst tilbage til forældrenes hjemland Libanon. Med sig havde han penge, som han havde sparet gennem et år. Som avisbud i Struer, hvor han er født og opvokset, havde han løbet ind til postkasser og brevsprækker med drømmen om, at der til sidst kunne blive til et ægte tæppe.

Han havde set det på et marked. Og da det blev morgen, tog Kassem El Manaaki ind til markedet igen, hvor han købte tæppet.

I dag, som 33-årig, ligger tæppet i hans nye butik på Østergade i Skjern. Det er ikke til salg, og det forstår man godt.

Når man tager det i hånden, kan man ikke lade være med at tænke, at her har siddet en person i flere måneder og arbejdet intensivt på, at tråde skulle danne mønstre - altsammen ud fra et ældgammelt håndværk, langt væk fra maskinernes bekvemmelighed.

Det er også lige her, man forstår, hvorfor et tæppe nærmest har mytisk status. For det kan skifte farve efter, hvordan lyset falder, og som Kassem El Manaaki bemærker, så er det et kunstværk, man kan blive ved med at finde nye detaljer i.

Kassem El Manaaki har i 14 år været frisør i Skjern, og nu udvider han sit forretningsområde. Hvor der tidligere var ejendomsmægler i Østergade, har han åbnet butikken Anna Ægte Tæpper.

Butikken er opkaldt efter hans datter, som kom til verden i januar. Han holder åbent første gang lørdag 15. juni, og herefter er der åbent tre timer hver lørdag.

- Det er en hobbyforretning, fordi jeg elsker det. Alt, hvad jeg køber, er noget, som jeg selv elsker, forklarer Kassem El Manaaki.

Alle de tæpper, som Kassem El Manaaki har i butikken, er særligt udvalgt - og kun nogle, som han selv kan lide. Dette tæppe er af silke og har taget otte måneder at fremstille. Der er en million knuder pr. kvadratmeter - og alt er lavet som håndarbejde. Foto: Jørgen Kirk

Høje priser

Det er da heller ikke de billigste tæpper, der ligger i butikken. Prisen for tæpperne er op til flere hundrede tusinde kroner, og Kassem El Manaaki har sat sig som mål, at han kun vil føre de mest eksklusive tæpper og af en høj kvalitet, som han kan stå inde for.

I tæppeverdenen er det antallet af knuder, der afgør, hvor meget et tæppe kan koste. De tæpper, som Kassem El Manaaki har, er på mellem 800.000 og 1,2 million knuder pr. kvadratmeter.

Tæpperne er importeret fra Iran. Her er der tæppeopkøbere, som tager rundt i landet for at hente tæpper ind til de store auktioner i Teheran, hvorefter de kommer videre til Europa.

Til de priser tør man næsten ikke at have så dyre tæpper til at ligge på gulvet. Men det kan man roligt gøre.

Kassem El Manaaki fortæller, at tæpperne blot skal vaskes hvert femte år, og så er de lige så gode som nye.

Kvaliteten gør også, at de er meget svære at slide, og i butikken handles der også med både nye og gamle tæpper.

Men er der et marked for disse tæpper i Skjern?

- Der er en stor og bred kundegruppe af tæppeelskere fra hele Danmark, måske fra Tyskland. Så er der også nethandlen. Har man ikke en hjemmeside, er man ikke meget værd i denne verden, siger Kassem El Manaaki, der godt er klar over, at det kræver tålmodighed at drive en tæppebutik.

- Alt tager tid. Intet kommer på en dag. Og jeg kan ikke lide, at der er tomme lokaler i Skjern. Lukkede butikker ser så triste ud, siger han.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Ringkøbing-Skjern

Vi skal løse plastikforureningen sammen

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Hvide Sande

3-årige Felix om Hvide Sande-sejltur: Det går alt for langsomt

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Grim ulykke i havnen var en ener: Meget få sejlere blander alkohol og sejlads

Ringkøbing-Skjern

To helikoptere og fire både leder nu efter den unge sejler - Politiet: Kig efter et blåt og hvidt sejl

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Annonce