Annonce
Debat

Tiderne skifter - og billederne med dem: Danmark er blevet til ét stort sygehus

Tegning: Jens Nex
Annonce

Der går en anekdote om den schweiziske reformator, Jean Calvin, som levede for små 500 år siden og i en årrække var de facto diktator i byen Geneve. Da han på et tidspunkt bliver kritiseret for at nedlægge klostrene i sin by Geneve, skal han have svaret: “Man tager fejl: jeg er ikke ude på at lukke klostrene, jeg er ude på at forvandle hele samfundet til ét kloster!”

Hvor meget der er om denne anekdote, skal være usagt, men jeg har tænkt en del på den i det seneste år.

For det første er der dage, hvor Coronanedlukningen skaber en klosteragtig følelse. Ordet “kloster” betyder oprindelig et “indelukke” og lever også i begrebet “klaustrofobi”.

Men for det andet filosoferer jeg nogle gange over, hvad reformatoren Calvin ville have sagt, hvis han havde stået på coronapressemøder med ansvar for samfundet, som han havde det i Geneve dengang? Måske noget i retning af:

“Man siger, at jeg vil sikre tilstrækkelige pladser på alle landets sygehuse, men nej: jeg vil forvandle hele landet til ét stort sygehus!”

Sådan er der selvfølgelig ingen beslutningstagere, der vil sige. Hverken Magnus Heunicke eller Søren Brostrøm. Men der er nu alligevel noget med, at vores tanker om samfundet bliver formet af billeder, der sniger sig ind på os. Samfundet er for stort og abstrakt til, at vi kan begribe det i sig selv, og så griber vi til billeder af noget, som vi kender.

Reformatoren Calvin greb til billedet af kloster-væsenet som udgangspunkt for sin politik. Vi griber til andre billeder i dag, men fremgangsmåden er den samme: Vi begynder med noget, som er så velkendt, at man knap nok tænker over det, og så bruger det i en hel anden sammenhæng.

Men verden forandrer sig og billedsproget med.

Jeg voksede op i 1970erne i det danske mindretal i Sydslesvig, hvor Danmark var det store forbillede. Men hvad var egentlig det særlige ved Danmark?

Når min far fortalte, så jeg billedet af en bondegård for mig. Det danske samfund var bølgende marker og røde køer og lærkesang og 1000 andelsmejerier. “Jeg en gård mig bygge vil” var en slags fædrelandssang for os børn.

Mine storebrødre rystede på hovedet ad denne Morten Korch-idyl. De var påvirket af Fagbevægelsen og Dansk Industri og lærte deres lillebror om Danmark som en fabrik: Burmeister & Wain, Lindøværftet, Danfoss og Grundfoss og alle de andre spydspidser i dansk industri.

I gymnasietiden mødte man så kunstnertyper, som fortalte om Danmark som et eksperimenterende kunstværk med ø-lejre og festivaler, som det egentlige og vigtige og rigtige.

Så blev det 1980erne, og som ung voksen i Poul Schlüters Danmark mødte man en statsminister, som talte om “Forretningen Danmark”. Man så det for sig: Samfundet var ramme om tusindvis af forretninger, men var også selv en forretning næsten som et indkøbscenter. Er der andre der kan huske dengang efter kommunalreformen, hvor vi fik et brev som bød os alle velkommen som “Kunder i Ringkøbing-Skjern Kommune” - som “kunder” i lokalsamfundet!

Men også dét billede havde sin tid. I en årrække har man brugt sportsmetaforer. Man har skildret Danmark som en “konkurrencestat”, og man diskuterer landets placering på diverse ranglister på samme måde, som man drøfter FCM’s placering i superligatabellen, som om samfundet var en “fodboldboldklub”.


Efter at have set på Danmark som et landbrug, en fabrik, en festival, en forretning, og en sportsklub, fremstår det nu som ét stort altomfattende sundhedsvæsen.


Og nu efter et år med Corona tegner der sig et nyt billede i rækken, jeg har mødt i min tid: Efter at have set på Danmark som et landbrug, en fabrik, en festival, en forretning og en sportsklub, fremstår landet nu som ét stort altomfattende sundhedsvæsen, hvor vi alle skal finde vores plads i alle dets funktioner fra portør til patient. Især det sidste.

For én ting mærker vi vist alle. Denne omstilling i tankegang kræver noget af os alle. Noget som på engelsk hedder ”Patience”: Tålmodighed.

Sognepræst Ole Lange. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Byens ældste dametøjsbutik er klar efter corona-pause: Nu håber vi bare, at folk ikke har brugt alle deres penge på nettet

Skjern

Skjern får sin egen tv-kanal: Underholdningsshow, natur, kultur og butikker skal fylde sendefladen

Annonce