Sport

Ti ting, vi lærte af Superliga-runden

Allan Sousa har udlignet til 1-1 efter AGF-målmand Kamil Grabaras første fejl mandag aften. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Superliga-runden bekræftede, at AGF, Sønderjyske og Horsens slås for at trække sig helt fri af nedrykningsspøgelset. Til gengæld bekræftede kampene i medaljespillet, at OB står som det stærkeste hold efter guldkandidaterne FC København og FC Midtjylland. Esbjerg forpassede chancen for at få point i Parken, hvor mange andre konkurrenter også vil tabe.

1. AGF er en del af nedrykningskampen

Med dette venstrebens-spark reddede Patrick Mortensen det ene point til AGF i overtiden. Foto: Ole Nielsen

Med den pauvre indsats mandag aften bekræftede AGF, at de ikke hører til i top-seks, som de ellers drømte om hele sæsonen. De er til gengæld en integreret del af kampen om at undgå nedrykning. Indsatsen mod Vejle - og ikke blot de to fæle målmandsdrop - mindede om et hold, der har svært ved at finde drevet og idéerne offensivt. Og de skal være glade for de tre point ned til Sønderjyske, som de havde med i hånden ind i gruppespillet.

Som cheftræner David Nielsen selv sagde efter kampen: 'Det bliver ikke kønt i de sidste fem kampe'.

Vejle forpassede chancen for at vinde på udebane for første gang efter oprykningen til Superligaen, men Sousa reagerede lidt naivt, da han løb hjem i feltet for at hjælpe i overtiden. Vejle har spillet 14 udekampe og fået uafgjort i fem og tabt ni kampe. Til gengæld virkede den hurtige og dynamiske ukrainer Sergej Gryn som lidt af et fund. Spændende om han kan lave mere ravage i løbet af nedrykningsspillet.

2. OB viser styrke

OBs Casper Nielsen efter en brændt chance mod Brøndby, der overlevede fynboernes stærke periode og fik halet et point i land, selv om fynboerne spillede bedst. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

OB har siden sjette spillerunde været ligaens tredjebedste hold og selv om det kun blev 2-2 i Brøndby, så viste Jakob Michelsens mandskab sig som et bedre spillende og længere løbende hold end hjemmeholdet, der kan få store problemer med at hægte sig på en fjerdeplads, der eventuelt kan give en plads i Europa. Men OB kendte ikke sin besøgelsestid, da fynboerne i de første tyve minutter af anden halvleg førte 2-1 og var ved at splitte Brøndby ad. OB har nu udfordringer på skadeslisten med anfører Janus Drachmann, Marco Lund og Jacob Barrett Laursen ude - måske resten af sæsonen. Og nu bliver det tough.Onsdag aften er der pokalsemifinale i Herning mod FC Midtjylland og så kommer FC København på besøg i Odense på søndag. Men københavnerne har også skadesproblemer - i offensiven. Hverken Viktor Fischer, Robert Skov eller Pieros Sotiriou var klar mod Esbjerg og nu har en fjerde angriber, Jonas Wind, karantæne mod OB.

3. EfB forpassede chancen

Jesse Joronen var under pres i FCK's mål, men Esbjerg kunne ikke vinde, selv om holdet var i overtal i næsten en time. (Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix 2019)

EfB forpassede en gylden mulighed for at et eller tre overraskende point i Parken, da FC København måtte spille med 10 mand i mere end en halvleg. Offensiven var endnu en gang for tandløs, og det var tydeligt, at holdet manglede Carlo Holse til at lave det overraskende. Holse er efter gensidig aftale mellem EfB og FCK ikke med i de to indbyrdes kampe. På plussiden var der 75 minutters spilletid til Adnane Tighadouini, der bør blive en gevinst for holdet i resten af mesterskabsspillet, hvis han kan holde sig skadefri. EfB var uden karantæneramte Rodolph Austin og Lasha Parunashvili og altså Carlo Holse – kun Parunashvili er ude af kampen mod FC Midtjylland på søndag.

4. Brøndby er en skygge

Josip Radosevic var ikke en af banens bedste, men han er stadig defensiv styrmand hos et presset Brøndby-hold. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019)

Brøndby er en skygge af sig selv. Mod OB leverede Anthony Jung, Hjörtur Hermannsson, Josip Radosevic og såmænd også Hany Mukhtar indsatser, der nærmest indikerede, at fremtiden kan blive trang for flere af spillerne, når der kommer en ny træner til sommer. Brøndby blev nødt til at løbe mange meter mod fynboerne og det vilde pres som under Alexander Zorniger er ikke længere eksisterende og i hvert fald let at spille ud af. Brøndbys bedste periode var et kvarter i anden halvleg men ellers virker vestegnens stolthed som et mandskab som alle hold i top seks kan få point imod.

5. Unge Mpindi er en sikker sønderjysk starter

Dommer Randi Putros gav to røde kort i kampen mellem Sønderjyske og AC Horsens. Johan Absalonsen (th.) var ikke altid indforstået med dommerens kendelser - som mange andre på banen iøvrigt heller ikke. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Talentfulde Victor Mpindi havde karantæne mod FC Midtjylland, men camerouneren gik direkte ind i startopstillingen igen mod AC Horsens. Han er en af de største vindere under Glen Riddersholm.

Han blev skiftet ud, da der resterede fem minutter af opgøret mod Horsens, og ser man bort fra Midtjylland-kampen, er det de eneste minutter i foråret, hvor han ikke har været på banen. Riddersholm virker fast besluttet på at udfolde Mpindis åbenlyst store potentiale, og han kan blive en stor spiller i Sønderjyske.

6.Saba skal spille - uanset niveauet

Randers FC's Saba Lobjanidze har scoret til 2-1 på hjørnespark mod AaB og gør ofte den lille men afgørende forskel for Randers FC. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Det er sat på spidsen, men Saba Lobjanidze er ikke en, cheftræner Thomas Thomasberg sådan bare kan skifte ud. Mod AaB viste georgieren hvorfor.

Saba spillede en miserabel første halvleg, hvor kun et fåtal af aktionerne lykkedes – og det er ikke første gang i sæsonen, at Randers FC’s offensive es har haft problemer. Alligevel formåede han at være kampafgørende.

Ud af det blå scorede han et fremragende mål med højreskøjten, og kort efter var det georgierens indadskruede hjørnespark, som Kasper Pedersen kluntet sendte i eget net.

To aktioner, der fint illustrerer, at Saba er en evig kilde til usikkerhed hos modstanderne. Den x-faktor er vital for kronjyderne.

Særligt nu når Mads Aaquist, der ellers har vist tilsvarende evner som dåseåbner over for genstridige forsvarskæder, mod AaB viste, at han stadig kæmper med at forløse sit potentiale i Randers FC.

7. Dark horses fra Farum

FC Nordsjællands U20-landsholdsmålmand vikarierede for en syg Nicolai Larsen på overbevisende vis i Herning. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2019)

FC Midtjylland synes at slås lidt mere for at holde kadencen end rivalerne fra FC København. For anden gang på kort tid spillede ulvene blot uafgjort hjemme mod FC Nordsjælland, der til gengæld skovler point ind i øjeblikket og stadig kan blive en dark horse i medaljeslutspillet.

Farum-drengene har slet ikke tabt i 2019 og har opnået 13 point i syv kampe og endda mødt FC Midtjylland (to gange), FC København og Brøndby. U20-landsholdsmålmand Peter Jensen viste sammen med den stærke stopper og anfører Victor Nelsson stor styrke og holdt fornemt stand mod ulvenes frygtede fysik. Midtjylland er ubesejret i 2019 men har endnu ikke vundet en kamp med mere end et mål i dette kalenderår.

8. Hvor er målslugeren i Horsens?

Hallur Hansson sørger for noget tyngde på Horsens-holdet, der dog stadig mangler en mand oppe foran med mål i støvlerne.(Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

AC Horsens havde fleste afslutninger i opgøret mod Sønderjyske, men det blev aldrig for alvor farligt. Bo Henriksen skal have fundet en mand med mål i støvlerne til kampen mod AGF på fredag. AC Horsens forsøgte sig med masser af lange indkast, men udbyttet for lille i nulløsningen mod Sønderjyske. Omvendt skal AC Horsens glæde sig over, at det blev til et point på en svær udebane oven på fire nederlag i træk, og at forspringet på tre point til Sønderjyske er intakt.

9. Kirkevold gør en forskel

Jubel efter Hobros 3-3-mål i Hjørring mod Vendsyssel. Pål Kirkevold (th.) viste atter sin målnæse med to mål til sidst - det sidste her dybt inde i overtiden. (Foto: Claus Bjoern Larsen/Scanpix 2019)

Hobro ligner under Peter Sørensen absolut ikke et hold, der har affundet sig med en kommende nedrykning. Slet ikke. Holdet var bagud med 3-1 i Hjørring mod Vendsyssel, men målsluger Pål Kirkevold gjorde en forskel. Et kvarter før tid reducerede han til 3-2 og fem minutter ind i overtiden stemplede han bolden ind til 3-3 i en situation, der viste hans klasse. Allerede inden bolden blev sendt ind fra baglinjen, havde han taget det afgørende skridt ind foran sin oppasser, fordi han er ægte angriber og læser, hvor han kan være mest farlig, hvis bolden ellers kommer. Dermed er Vendsyssel stadig kun et point foran Hobro, der tager imod AaB på søndag.

10. AaB sejler

AaB's træner Jacob Friis slås igen og igen for stabilitet hos nordjyderne, der startede skidt på kvalifikationsspillet. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

AaB var ganske vist uden Kasper Kusk og Lucas Andersen, men det var igen tankevækkende, at nordjyderne atter skuffede hjemmepublikum og tabte på eget græs - denne gang til Randers. AaB vandt ganske vist for nylig 3-1 over AGF, men det rakte ikke til medaljespillet for andet år i træk for AaB, der har langt større ambitioner end bare nu at hutle sig igennem et kvalifikationsspil, hvorfra man ikke kan rykke ned. Det er stadig en gåde, hvorfor AaB-ledere ikke gjorde sine spillere opmærksomme på, at de skulle have vundet med tre mål over AGF. Men uanset det så havde AaB i forrige weekend chancer til at vinde 4-1, der havde sendt Nordsjælland ned i kvalspillet.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Redningsaktion på fjorden: Lys fra mobiltelefon reddede ung sejler

Skjern

Mand omkom i solouheld i morges: Blev erklæret død på stedet

Ringkøbing

Vandringsmænd slog deres egen rekord: Fynboer indsamlede 85.553 kroner til kritisk syge børn

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Annonce