Annonce
Vestjylland

Thorsminde: Strandingsmuseet lancerer børnebog og to nye undervisningsforløb for skoleklasser

Børnebogen "Den Tavse dreng – en gådefuld fortælling", som museet nu genudgiver, indgår i et nyt undervisningsforløb på Strandingsmuseum St. George. Foto: Strandingsmuseum St. George

Thorsminde: Strandingsmuseum St. George kan nu tilbyde skolerne to nye undervisningsforløb, der tager afsæt i museets udstillinger og to litterære værker.

I relation til det ene forløb genudgiver museet børnebogen ”Den tavse dreng - en gådefuld fortælling" af den engelske forfatter og illustrator Catherine Brighton.

Undervisningsforløbene henvender sig henholdsvis til 4.– 6.-klasse og 7.–9.-klasse, og bogen er en vigtig ingrediens i det ene forløb.

Det er Ph.d Karen Seierøe Barfod og lektor, mag.art. Dorte Vang Eggersen, begge lektorer på læreruddannelsen på VIA UC, der står bag udviklingen af de to nye undervisningsforløb.

Annonce

To spændende forløb

Bogens danske udgave fra 1991 var for længst udsolgt fra forlaget. Ved en ihærdig indsats lykkedes det at finde frem til både forfatter og oversætter, der begge gav deres tilladelse til en genudgivelse.

Forlaget De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune påtog sig at udgive bogen, og heldigvis fandt museet midler til opsætning og trykning. Forløbet for de ældste klasser er baseret på novellen "De blå øjne" af Karen Blixen.

- Vi har længe ønsket at kunne tilbyde skolerne nogle gode undervisningsforløb, og nu har vi fået hele to spændende forløb, der relaterer direkte til de historier, vi fortæller i udstillingerne på Strandingsmuseum St. George, siger afdelingsleder Helle Henningsen.

Undervisningsforløbene kan fra slutningen af november downloades gratis på museets hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Grib bolden til håndboldens dag

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Annonce