Annonce
Vestjylland

Thor havmøller i høring: Afgørende, at vi får lov at fiske mellem møllerne, siger garnfisker

For fisker Johnny Pedersen (i midten) er det afgørende, at han med sin kutter Palermo L347 får lov at fiske mellem de store havmøller, som er på vej i Danmarks største havmøllepark ud for Thorsminde. Han henter mellem 20 og 40 procent af sin omsætning inden for det udpegede område. Foto: Johan Gadegaard
En miljøvurdering for den kommende Thor Havmøllepark er nu sendt i høring til 5000 borgere. For garnfiskere er det afgørende, at de får lov til at fiske mellem de mellem 67 og 125 megamøller i landets største havmøllepark.

Thorsminde: Energistyrelsen har sendt en omfattende rapport og miljøvurdering i høring for den kommende Thor Havmøllepark, som bliver Danmarks største, og som skal ligge indenfor en trekant, der starter 20 kilometer fra kysten.

En af dem, som er særlig spændt på de kommende vindmøller er fisker Johnny Pedersen, der med sin kutter Palarmo L347 fanger masser af fisk netop i det område, som er udset til vindmøller.

- Det er et område, hvor vi hvert forår og sommer fanger masser af pighvar og søtunger. Så der vil være et stort tab, hvis vi ikke får lov at fiske, siger Johnny Pedersen, der fisker med garn.

Annonce

Netop pighvar og søtunger er nogle af de fisk, som sælges til gode priser.

- I nogle år er det 20 procent af omsætningen, som vi henter i området. I andre år er det 40 procent, siger Johnny Pedersen.


Det er et område, hvor vi hvert forår og sommer fanger masser af pighvar og søtunger. Så der vil være et stort tab, hvis vi ikke får lov at fiske

Johnny Pedersen, garnfisker Palermo L347.


Af miljøvurderingen fremgår, at det især er garnfiskeri, der foregår i trekanten. I hjørnene mod syd er der også fiskeri med trawl - men i mindre omfang.

5000 borgere

Ifølge rapporten vil der ikke kunne fiskes med trawl ved på møllerne, mens "det antages, at garnfiskeri i et vist omfang vil være tilladt" inden for mølleparkens område.

- Vi kan godt fiske mellem havmøller, men det er ikke alle steder, man tillader det. Men det er afgørende for os, siger Johnny Pedersen, som anslår, at omkring 20 garnfiskere fra Thorsminde og Hvide Sande fisker i området.

Der kan dog blive begrænsninger for fiskeri i det trace, hvor elkabler føres i land. Og der vil være en påvirkning af området med slam i den periode, der skal nedsættes fundamenter til møllerne.

Der vil med tiden opstå rev omkring møllefundamenterne med bundlevende dyr, og det kan have en positiv effekt på fiskefaunaen i området. Og tiltrække visse fiskearter, der finder skjulesteder og føde. Effekten vil dog være lokal og uden betydning for den samlede fiskebestand.

De mange røde prikker viser, at der de seneste ti år har været masser af garnfiskeri i det område, som er udpeget til Thor havmøllepark. Oplysningerne er hentet fra overvågning af hvert enkelt skib. Ill.: Energistyrelsen/miljørapport
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Fra taktisk kegle til muligt comeback: Rutineret stregspiller er med i Skjerns trup på torsdag

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Videbæk

Civile betjente trak pistolerne mod geværbevæbnet mand: - Han troede, de var nogle banditter

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Gintberg og Agger på charmeoffensiv hos erhvervslivet: Derfor skal de smide penge i grøn folkefest

Ringkøbing-Skjern

Nu skal besøgende og medarbejdere bære mundbind på ældrecentre og sociale bosteder

Hvide Sande

Gitte og Esther tager sig godt af børnene i Kloster: Vi vil skabe den bedste barndom og opvækst

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Debat

Dagbladet mener: Indianeren og den døde kænguru

Hvide Sande

Trafikstyrelsen giver dispensation: Vesterhav Syd og Nord må bruge radarstyret lys på de kystnære møller

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Videbæk

Byrådstrio fra Videbæk og konservativ strittede imod at skære i tilskud til Videbæk Idræts- og Fritidscenter

Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Ringkøbing-Skjern

Kun for børn: I Ringkøbing afsættes der ekstra tid, når de mindste skal have et coronastik

Annonce