Annonce
Erhverv

Thomas driver hotel på herregården: Det handler mere om passion end penge

Hoteldirektør Thomas Holme er stolt af, at han og de 30 medarbejdere skaber liv på Nørre Vosborg og dermed hjælper med at bevare kulturarven. Foto: Thomas Maxe
Nørre Vosborg er ikke kun udflugtsmål for turister og kultur-gæster. Herregården er blevet et populært mødested og refugium for travle erhvervsfolk.
Annonce

VEMB: Foråret er kommet til Nørre Vosborg, 15 minutters kørsel vest for Holstebro.

Arbejdet i marken omkring den vestjyske herregård er i fuld gang, mens der på grund af Corona-restriktionerne er uvant stille her inde ved de gamle bygninger.

Ja, det er nærmest helt spøgelsesagtigt. Og meget apropos, så var H. C. Andersen på sommervisit på Nørre Vosborg i 1859 og skrev i sin dagbog:

- Gaardens Kapel er forandret til Gjæsteværelse; der sover jeg. En hvid Dame viser sig på dette Sted, men hun har ikke besøgt mig; hun ved vel, at jeg lider spøg, men ikke Spøgeri.

Nørre Vosborg

Herregården Nørre Vosborg har 700 års historie bag sig. Det fredede anlæg består i dag af flere bygninger opført i perioden 1542 til 1951. Én af de første kendte ejere var Niels Bugge, som byggede én af borgene i 1341.

I 1800-tallet har flere prominente gæster besøgt den prægtige herregård, blandt andet Frederik den syvende, grevinde Danner og H.C. Andersen.

Realdania Byg overtog Nørre Vosborg i 2004. Borganlægget er restaureret, mens nyindretningen primært er sket i det tidligere avlsanlæg.

Hotellet råder over 56 værelser, en stor sal til for eksempel foredrag eller koncert med plads til 100-150 gæster og et lidt mindre konferencelokale i en gammel lade.

Hotel- og konferencevirksomheden beskæftiger på årsplan 30 ansatte, som servicerer både konferencedeltagere, gæster til kulturarrangementer, turister, erhvervsfolk på rejse og spisende gæster.

Køkkenets råvarer er indkøbt i en radius af 50 kilometer fra herregården, de fleste af specialiteterne er hentet inden for 20 kilometers afstand.

Hjemmeside: www.nrvosborg.dk

Annonce

Bevarer kulturarven

Erhverv+ mødte ikke den hvide dame, men til gengæld hotel- og restaurantdirektør Thomas Holme, som har travlt med at gøre klar til at modtage de gæster, som gerne snart skulle vende tilbage. Mange af dem vil være erhvervsfolk, som ofte booker to-seks måneder i forvejen.

- Vi ligger afskærmet her uden for byen, og det ser vores gæster som en fordel, fordi det skaber plads til fordybelse. Vi er blevet et populært mødested, når der er budgetforhandlinger, strategimøder og teambuilding, fordi der både er mødefaciliteter og mulighed for, at man kan være social – måske gå eller løbe en tur eller spise og hygge sammen efter mødet, inden man overnatter på sit værelse, fortæller Thomas Holme.

Herregården ejes af Real Dania Byg og bestyres af en fond. Hotelvirksomheden, der er ejet af Anemette og Danni Bühlmann (tredje generation i kendt dansk hotel-familie), lejer sig ind på Nørre Vosborg. De mange spisende og overnattende gæster bidrager til et højere formål, fordi aktiviteterne er med til at betale for vedligeholdelsen af de gamle bygninger. Det er hoteldirektøren stolt af.

- Vi har en fornuftig forrentning, men jeg ser det mere som passion end økonomi. Nørre Vosborg er et unikt sted med mere end 700 års historie, og vi bidrager til at videreføre en kulturarv, så herregården består til glæde for vores børn og børnebørn, også længe efter, at jeg ikke selv er her mere, siger Thomas Holme.

Annonce

Økologi og lokale fødevarer

Restauranten er også blevet populær, både hos overnattende gæster og besøgende fra nær og fjern, blandt andet fordi Nørre Vosborg har valgt et koncept med satsning på økologi og lokale fødevarer.

- Bæredygtighed er vigtig, også for os, så vi henter alle vores råvarer inden for en radius af 50 kilometer. Faktisk er de fleste fødevarer skaffet inden for 20 kilometers afstand, så vi bidrager også til at støtte det lokale fødevareerhverv, siger Thomas Holme.

Træerne vokser dog ikke helt ind i himmelen, for der er også begrænsninger, når man driver hotel og restaurant på en gammel herregård.

- Bygningerne er jo fredede, så vi kan ikke indrette køkken og lagerrum helt så effektivt, som man kunne drømme om. Det giver os nogle logistiske udfordringer, når vi har større selskaber. Og det gør os mere løntunge, fordi mange ting skal bæres frem og tilbage mellem bygningerne, forklarer hoteldirektøren.

De gamle landbrugsbygninger er smukt restaureret og danner nu rammer om møder, konferencer og kulturarrangementer. Foto: Bühlmann Hoteller.
Annonce

Uddanner unge hvert år

Men apropos de 30 årsværk, som er beskæftiget, så er der også fordele ved at være mange ansatte. Det giver nemlig plads til flere lærlinge.

- Vi er stolte af at uddanne fire kokke og en eller to receptionistelever hvert år. Vores branche er fantastisk for mange af de unge, som ikke føler sig hjemme i et traditionelt 8-16-job. Der er altid masser af liv her, og eleverne er stolte af, at de kan bidrage fra dag ét, når de hjælper til i køkkenet, hvor der altid er brug for alle hænder. Og efter en travl aften har vi som regel en ”debriefing”, hvor vi samles og gennemgår dagen. Det giver en stærk holdfølelse, som betyder meget for os alle sammen, siger Thomas Holme.

Lige nu arbejder han på at gøre hotel og restauration klar til forårs- og sommersæsonen. Og om få måneder begynder de første efterårsbookinger at komme ind.

De første virksomheder har allerede forespurgt på julefrokost, men det forlyder, at der stadig er plads, hvis der skal ”herregårdsbøf” eller noget mere traditionelt på julemenuen i år.

Nørre Vosborg rummer mere end 700 års historie. Her overnattede både Frederik den syvende, grevinde Danner og H. C. Andersen. Foto: Bühlmann Hoteller.

Fire kokke og en-to receptionister får hvert år en uddannelse på Nørre Vosborg. I køkkenet arbejder de primært med økologiske varer, alt sammen hentet fra lokale fødevareproducenter. Foto: Bühlmann Hoteller.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce