Annonce
Digitalt

Test: Med Sony Xperia 1 ii er det bedste kamera det, du har i lommen

Xperia 1 ii er en meget elegant telefon med sin glasoverflade for og bag i gorillaglas, men det er, når displayet er i brug, at telefonen for alvor imponerer med sit 4K HDR-OLED-display. Foto: Kristoffer Hamborg
Sony Xperia 1 ii er kompromisløs kvalitet, men uden det urimeligt højt prisleje, der normalt følger med
Annonce

Sony Xperia 1 ii er en kompromisløs telefon, hvor kun det bedste er godt nok. Den kommer med en 6,5” 4K HDR-OLED skærm i 21:9-format. 21:9 er bredere end 16:9, selvsagt, og det betyder dels, at telefonen er bredere/højere end mange andre telefoner på markedet, og dels at de fleste videoer ikke passer til formatet. Eller det sidste troede jeg, men der blev jeg klogere - mere om det senere.

Jeg er i udgangspunktet ikke fan af de store telefoner på markedet og bruger selv en lille iPhone, fordi den skal være til at holde og til at have i lommen. Så jeg var skeptisk, da den lange, slanke Sony Xperia 1 ii kom ud af æsken.

Annonce

Let og laber

Sony Xperia 1 ii måler 165,1x71,1x7,6 mm. Så selvom telefonen er længere, end hvad jeg er vant til, så ligger den overraskende godt i hånden – og jeg har ikke specielt store hænder. Xperia 1 ii er tilpas smal og tynd til, at jeg kan få et godt greb om den, og placeringen af lås-knappen er i perfekt tommelfinger-højde. Jeg bruger fingeraftryk til at låse op for telefonen, og det fungerer upåklageligt efter min indledende opsætning – det har ellers indimellem drillet mig lidt på min iPhone. Der er også knapper til lydstyrke og en selvstændig knap til at tage billeder på højre side af telefonen.

Selvom Sony Xperia 1 ii er en lang telefon, så er den også så smal og tynd, at den ligger godt i hånden. I praksis fungerer navigationen også bedre end ventet takket være lås-knappen, som sidder i tommelfingerhøjde og låser op med fingeraftryk. Foto: Kristoffer Hamborg

Xperia 1 ii er en fryd for øjet og for hænderne med sine skarpe kanter og glas-overflade, både for og bag. Der er brugt gorilla-glas, så den flotte telefon kan tåle små slag og modstå små ridser – eftersigende; jeg har ikke turde afprøve det under testen her, og telefonen er heldigvis ikke så glat, at man taber den i utide. Xperia 1 ii tåler også støv og vandsprøjt.

Hvor flot Xperia 1 ii’s end er på det ydre, er det dog, når displayet bliver tændt, at telefonen for alvor imponerer. Sony har prioriteret kameraet højt, og det skal displayet ikke stå tilbage for, synes tanken at have været.

Den 6,5” store skærm kommer imponerende nok i 4K HDR-OLED og førnævnte 21:9-format. Jeg troede ikke, jeg kunne finde særligt mange videoer i det format, men både Youtube og Netflix tilpasser uden videre en stor del af indholdet til formatet, og det fungerer rigtig godt. Jeg er meget imponeret over farvegengivelse og detaljegrad i de 4K HDR-videoer, jeg har kastet efter telefonen – én ting er den detaljegrad, der følger med den høje opløsning, noget andet er farvespektret, som er noget af det flotteste, jeg har set på en håndholdt skærm.

21:9-formatet giver mere mening, når man medregner, at Sony lægger op til, at man bruger Xperia 1 ii til gaming. Call of Duty kommer pre-installeret, og virker langt bedre, end jeg havde forestillet mig. Det er stadig ikke det samme som at spille på en stor skærm med en controller i hånden – men det er muligt, det kører godt, og det ser godt ud.

Annonce

Godt med plads og muskler

Det store display kommer også til sin ret, når telefonen bruges til mere dagligdagsting end film og spil. Når jeg browser og læser mails, har mine øjne nydt godt af det store, skarpe og meget klare display. Lysstyrken synes at have fået et nøk op på Xperia 1 ii, og det kan selvfølgelig justeres – men out-of-the-box er det meget behageligt. Den automatiske justering af lys er dog ikke altid spot-on; nogle gange bliver den for lys, andre gange ikke lys nok. Det kan hurtigt rettes til manuelt, men det burde kunne ramme mere nøjagtigt.

Sony Xperia 1 ii kommer med Qualcomm Snapdragon 865, som flere andre high-end telefoner - bl.a. fra Samsung - har valgt at bruge i 2020 og 8 gb ram. I testen her har den været lyn-hurtig, uanset om jeg er hoppet rundt mellem apps, browset eller afviklet spil eller video. Den har musklerne til at kunne håndtere, hvad end der kastes efter den et godt stykke ud i fremtiden. Der er 256 gb hukommelse indbygget med mulighed for at udvide med et micro-SD kort – men de 256 gb er ikke noget dårligt udgangspunkt.

Annonce

For feinschmeckere

Kameraet er dog et af de helt store selling-points for Xperia 1 ii. Her er Sony ikke gået på kompromis, så det behøver du heller ikke gøre, hvis dit primære kamera et dét, du har i lommen.

Sony er ikke nogen vårhare, når det kommer til kameraer, og Xperia 1 ii er udviklet i samarbejde med Sonys Alpha-kamerateknikere, så en masse af den know-how, Sony har akkumuleret over årene, kommer Xperia 1 ii til gode.

Der er utallige muligheder for at finindstille og efterredigere billederne på Xperia 1 ii, men det er heldigvis også muligt at lade telefonen gøre en stor del af arbejdet og alligevel få hæderlige resultater ud af det. Det skyldes blandt andet en imponerende hurtig autofokus på bare 0,03 sekunder.

Billedet her er taget med Xperia 1 ii for at vise, hvordan kameraet fanger og sondrer imellem teksturerne i træet på bord og fugle, metallet i tallerkenen på pladespilleren og læderet på høretelefonerne. Foto: Kristoffer Hamborg

Xperia 1 ii har tre objektiver indbygget, 16 mm, 25 mm og 70 mm – alle med 12 megapixel. Ja, der er også et 8 megapixel selfie-kamera på den modsatte side, men det blegner altså i forhold til alt det lækre, der sker, når man vender telefonen om.

Sony inkluderer tre apps, som gør det muligt at få fuldt udbytte af kameraet; den almindelige kamera-app, Photo Pro og Cinema Pro. Her kan alle, fra den glade amatørfotograf til fotografen, der er vant til at lege med Sonys spejlreflekskameraer, få det maksimale ud af egne evner og af Xperia 1 ii-kameraet. Du kan indstille blænde, lukketid og ISO osv. – eller du bruge auto-indstillingerne i den simple kamera-app, som i min test har givet rigtig gode resultater. Der er ligeledes et væld af muligheder for at efterredigere billederne direkte på telefonen, også her er det flotte display en fordel. Du kan som nævnt også tage rigtig gode billeder, blot ved at bruge telefonens auto-indstillinger og den simple kamera-app til efterredigering.

Xperia 1 ii er en telefon for feinschmeckere, når det kommer til foto – men egentlig også, når det kommer til lyd og billede i øvrigt.

Annonce

En positive overraskelse

Som du måske allerede har konkluderet nu, overrasker Sony Xperia 1 ii meget positivt. Jeg er ikke til de store telefoner, men har måtte overgive mig til Xperia 1 ii’s lækre design og brugervenlige placering af knapper.

Selvom jeg kan blive overvældet af mulighederne, når jeg tager billeder med Xperia 1 ii, så taler resultatet sit tydelige sprog: der bliver taget flottere og bedre billeder med Xperia 1 ii, og det er målet.

Xperia 1 ii kommer med det efterhånden sjældne jackstik og selvfølgelig bluetooth - begge dele understøtter lyd i høj opløsning og LDAC. Der er indbygget to stereo-højtalere på fronten af telefonen, og de er overraskende gode, selvom de ikke kan konkurrere med et par gode øretelefoner.

Om testen og prislinks

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Artiklen indeholder affiliate links til Jysk Fynske Mediers samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på de links, modtager vi en mindre betaling, men de har ingen betydning for, hvilke tests vi bringer eller vores bedømmelse af produkterne.

Batteriet er på 4000 mh og med mulighed for trådløs opladning.

Selvom 8500 kr. kan virke som meget for en mobiltelefon, så er det ikke svært at se, hvad du får for pengene: En telefon, som også vil være din spillekonsol, dit kamera, din musikafspiller og dit fjernsyn – og faktisk kan være det et godt stykke ad vejen.

Pris og tilgængelighed: Sony Xperia 1 ii kan købes online og i butikker for 8499 kr.

Annonce

Mest læste

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Corona-mistanke: Faster/Hanning har fået en spiller testet for corona, og da svaret ikke var kommet, blev deres kamp i serie 3 udsat

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Annonce