Annonce
Danmark

Test dig selv: Kan du se Dannebrog på dette billede?

Stir på dette flag i 30 sekunder. Luk øjnene et øjeblik. Kig på en hvid flade og vupti - sådan kalder man det danske flag frem. Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
Historien om, hvorfor Dannebrog i morgen fylder 800 år er så tæt på en hvid løgn, at avisen sammen med en læser sætter lidt kulør på myterne.

Der er nok mere end én dansker, der de seneste 800 år har spekuleret over, om det virkelig kunne passe, at Dannebrog skulle være dukket op på himlen under et slag i Estland.

På den anden side er det jo en god historie, og alt for mange gode historier er blevet ødelagt af alt for meget research.

Avisen iler derfor med en læsers gode forklaring på, hvordan flagfaldet kunne lade sig gøre - helt uden magi eller guddommelig indgriben.

Annonce

Fra grønt til rødt

I en mail til bagsiden@fyens.dk beskriver bagsidelæser Arne Andersen, Kirkendrup ved Odense, en teori, han engang har hørt, om flagets opståen:

- Da esterne sloges med danskerne, bar esterne skjolde, der var malet grønne med et sort kors. De danske krigere stirrede meget længe på de kors, og da de under en pause hvilede ud i græsset og stirrede op i den lyse himmel, trådte Dannebrogs røde og hvide farver frem på himlen som de modsatte farver til de grønne og sorte, skriver han.

Sådan kan du teste det

Hvad?! Var gode, gamle Dannebrog i virkeligheden grønt og sort? Ja, hvorfor ikke? Forsøget er endda ret nemt at udføre.

1. Stir intenst i 30 sekunder på det grøn-sorte korsflag, der hører sammen med denne artikel.

2. Luk øjnene et øjeblik

3. Åbn øjnene, se på et hvidt papir ... og hovsa. Dér står Dannebrog jo.

Fem af otte så det

I læsernes tjeneste lod vi otte kolleger stirre på "Grønnebrog" i 30 sekunder og derefter ind i en hvid væg.

Fem af dem så til deres store forbløffelse tydeligt fire røde firkanter med hvidt imellem. To af dem så ingenting (de blinkede også flere gange), men den sidste forsøgsperson så noget helt andet.

Han er farveblind, og da han stirrede ind i den hvide væg, så han det svenske flag.

Hvad med skjoldene?

Synet af Dannebrog på himlen kan altså have været et optisk bedrag.

Og hvis kong Valdemar havde været farveblind, skulle vi i morgen fejre vort nationalflag ved at vifte med blåt og gult.

Vi har ikke kunnet finde dokumentation for, at folk i Estland havde sorte skjolde med grønne kors i 1200-tallet.

Så måske er det også bare en god historie. Måske er det ikke ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Gør din borgerpligt - gå på restaurant

Hånden på hjertet... Hvornår har du sidst spist på en restaurant i din hjemby? Hvornår har du og din bedre halvdel sagt til hinanden: "I aften går vi ud at spise på Restaurant Xxx"? Hvornår har du og en flok venner senest sat hinanden stævne på en af byens restauranter for få en kulinarisk oplevelse? Og det tæller altså ikke, at I en fredag aften dropper madlavningen og henter en pizza eller noget andet ud af huset-mad. Vi taler om et rigtigt restaurantbesøg med menukort, opvartning og hele pibetøjet. Det er længe siden, ikke sandt? Et tilbagevendende samtaleemne blandt borgere her i kommunen er, hvorfor pokker vi ikke har ret mange gode restauranter. Ikke et ondt ord om ud af huset-spisesteder eller burger-, kylling- og pommefrites-restauranter, som vi har masser af; de kan såmænd sagtens være udmærkede. Vi taler om restauranter med kok i køkkenet, spisekort og tjener, der serverer en god middag, lavet på gode råvarer til en pris, der gør det muligt for en familie at spise ude uden at blive ruineret. De findes selvfølgelig - ingen nævnt, ingen glemt. Men når vestjyder taler med hinanden om restaurant-situationen, høres en tilbagevendende klage: Der er alt for få steder, hvor vi kan spise en ordentlig middag til rimelig penge! Vi lokale er ikke alene om beklagelserne. Den seneste tilfredshedsundersøgelse blandt turister viser, at de, der rejser til vort område, har den samme oplevelse; og den er særlig gal i Ringkøbing-Skjern Kommune på trods af, at vi har millioner af turistovernatninger hvert år. Udfordringen giver turistbranchen grå hår i hovedet. Med god grund. Et bredt udbud af spisesteder af god kvalitet øger et turistmåls tiltrækningskraft. De behøver ikke at være Michelin-klasse; men de må gerne hæve sig over fast food- og buffet-niveau. Hele turistbranchen og kommunen med har fokus på madområdet, hvor nøgleordet ikke mindst er "lokale råvarer". Desværre rykker det bare ikke rigtig. Kokkene vil åbenbart hellere arbejde østpå, tjenerne ligeså, og efterspørgslen svinger vildt, alt afhængig af årstiden. Det er ikke nemt... Der er kun en udvej. Vi må alle gøre vores borgerpligt. Vi må til at spise noget mere ude!

Portræt For abonnenter

Jiesper er både elektriker, antropolog og en klimaforsker der kigger ind i en skræmmende fremtid

Annonce