x
Annonce
Digitalt

Test: Denon Home er en stærk konkurrent til multirumslyden fra Sonos

De tidligere multirumshøjtalere fra Sound United var meget futuristiske. Denon Home-serien er derimod mere klassisk og elegant. Vores testversion var Denon Home 250. Foto: Silas Bang
Designet er flot, og lyden - der kan spille i flere rum - er stor og stærk. Men app'en og ikke mindst stemmestyringen vil nyde godt af en opdatering.

Vores hjem savner ikke højtalere. De er overalt i vores mobil, iPad, bærbare computer, fjernsyn, små bluetooth-højtalere og i de stemmestyrede højtalere, som Google Home og Google Nest Hub.

Mulighederne for at afspille musik er stor - men det er lyden ikke. De små højtalere leverer ikke meget bas eller diskant, når man virkelig vil skrue op for rocken eller bare en god omgang pop. Det kræver større receivere og hi-fi-højtalere som dem, Sound United i mange år har leveret i høj kvalitet under blandt andet mærkerne Marantz og Denon.

Med brandet Heos gik begge mærker ind på konkurrenten Sonos' bane for multirumslyd, og Sound United træder nu igen hårdt ned på den bane med tre højtalere i et mere klassisk design end de mere futuristiske Heos-højtalere. Brand-navnet er Denon Home, og Heos er nu bare softwaren, der tillader multirumslyd mellem de nye højtalere - og heldigvis alle tidligere Heos-højtalere.

Vores test-eksemplar var stereohøjtaleren Denon Home 250 til 3699 kroner, der består af to firetommers basenheder, to 0,75 tommers diskantenheder og en 5,25 tommer slavebas.

Annonce
Der er ingen fysiske knapper oven på højtaleren. I stedet lyser knapperne frem, når man fører sin hånd over. Det fungerer rigtig godt. Foto: Silas Bang

Lillebror og storebror

I Home-serien er også mono-højtaleren Home 150 til 1899 kroner med en 3,5 tommers bas og en enkelt diskant og stereohøjtaleren Home 350 - eller "bæstet", som Denon kalder den dyreste højtaler med to diskantenheder, to mellemtoneenheder og to store basenheder på 6,5-tommer til 5.199 kroner. Det bør kunne levere en omgang rock!

Det kan den mellemste bror Denon Home 250 bestemt også. Men først skal der oprettes en Heos-bruger og hentes en Heos-app til mobilen, som godt kunne trænge til en ordentlig overhaling af funktionalitet og design. Ved min seneste åbning af app'en stod der "Næsten færdig med at søge" i 10 minutter, og jeg endte med at afinstallere den og installere igen, før jeg fik kontakt mellem app og højtaler.

Den første opsætning gik dog uden større problemer, og designet af Denon Home 250 vil jeg ikke klage over. Trods fodaftrykket på godt 30 gange 12 centimeter og 20 centimeter i højden er den ikke voldsom på en kommode med sit simple og elegante udseende i sort eller gråhvid. Der er tydeligvis kælet for detaljen.

Og så nyder jeg, at knapperne ovenpå automatisk lyser op, når jeg bevæger hånden henover. Det fungerer bedre end samme funktion på min Google Home Mini. Der er knapper til at indstille tre udvalgte internetradioer og selvfølgelig til at starte/pause musikken, skifte sang og skrue op og ned.

Skuffende stemmestyring

Flere af de funktioner kan også klares med stemmen. Men de indbyggede mikrofoner er endnu ikke slået til i firmwaren. Stemmestyringen kræver derfor en mobil med Google Assistant eller Apples Siri eller et par Google-højtalere som dem, jeg har et par stykker af.

Tilslutningen til dem gik nemt, men jeg blev hurtigt skuffet over den manglende funktionalitet. Ja, man kan sige: ”Skru lydstyrken ned på 30 på Denon” samt skifte sang og pause musikken. Men man kan kun bruge de funktioner, når musikken først er startet. Og man kan heller ikke søge efter en specifik sang, album eller podcast og få den afspillet på Denon Home 250.

Heldigvis lover Denon, at stemmestyringen bliver udvidet med de funktioner senere i 2020.

Bag på er der adskillige indgange til ethernet, USB og endda et 3,56 mm aux-kabel. Foto: Silas Bang

Stærk og klar lyd

I sidste ende er lyden det vigtigste, og den kan komme ind uden problemer fra en række tjenester som Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer osv. Og højtalerne understøtter både Wifi, Airplay 2 og Bluetooth, ligesom der er stik til ethernet, 3,5 milimeter analog lyd og et USB-stik.

Men hvordan er lyden så? Sammenlignet med mine små højtalere er den selvfølgelig langt bedre.

De kraftige forstærkere sender en tung bas ud, der ikke overdøver, men som giver plads til musikkens stemmer, der er tydelige og naturlige. Vores store stue bliver spillet fornemt op, men det ville være lækkert med en Denon Home 150 i køkken-alrummet også for at udnytte multirumslyden.

Alt i alt er Denon 250 - trods mangler i app’en og stemmestyringen - med sit design og lyd en værdig højtaler til at bære titlen som "Sonos-konkurrent".

Og det bliver ikke nemt at gå tilbage til at høre musik fra mine små højtalere igen - uanset hvor mange jeg har af dem.

Pris og tilgængelighed: Denon Home 250 kan købes online og i butikker. Vejledende pris er 3699 kroner.

Sådan ser indmaden i Denon Home 250 ud, hvis man piller den fra hinanden. Pr-foto: Sound United
-
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Rådhuset har tilsyneladende brug for en pop op-bog om inhabilitet

Hele sagen er kørt fuldstændig efter bogen. Sådan lød det fra kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen, da Dagbladet i februar skrev om Ørskov-sagen. Kort fortalt handler den om, at formand for børne- og familieudvalget Trine Ørskovs mor fik en af de lederstillinger, der blev oprettet som følge af ændringer på det specialiserede område. I samme interview faldt der i øvrigt hug til Dagbladet for at lave 'tabloid-historier' om emnet. "Relationen er alment kendt. Jeg synes ikke, det er fair over for udvalgsformanden, og det anfægter også vores professionalisme", lød det fra kommunaldirektøren. Noget tyder på, at der er brug for en ny bog på rådhuset i Ringkøbing. Det kunne passende være en pop op-bog, hvor det springer i øjnene på enhver politiker eller embedsmand, som åbner den, at man skal være på vagt overfor inhabilitet. Det skal man, fordi befolkningen altid skal kunne have tillid til, at beslutninger træffes både fagligt, sagligt og på en professionel måde - uden at personlige interesser spiller ind. For selv om Trine Ørskov har forklaret, at hun ikke anede, at moderen stod til at få en af de lederstillinger, hun kæmpede en politisk kamp for at få oprettet, så gør det ingen forskel. KL's konsulenter, som kommunen har bedt om at vurdere sagen, konkluderer, at Trine Ørskov var inhabil helt fra begyndelsen, og at hun hverken skulle have deltaget i behandlingerne i børne- og familieudvalget eller i byrådet. Et byrådsmedlem har selv ansvar for at gøre opmærksom på det, hvis der er tvivl om habiliteten. Men et embedsværk har nu også ansvar for at klæde politikerne på med den nødvendige viden. Det kan undre, at fagchefen på området, Flemming Nielsen, ikke fortalte sin udvalgsformand, at han ville ansætte hendes mor i en af de nye stillinger. En sådan viden ville - forhåbentlig da - have fået inhabilitets-alarmen til at lyde. Fagchefens rolle i sagen bliver, ligesom KL-konsulenternes redegørelse, behandlet på økonomiudvalgets møde i næste uge. Vi venter spændt på udvalgets konklusioner. Men der kan næppe være tvivl om, at der visse steder på rådhuset er brug for en professionel opfriskning af reglerne for inhabilitet. Det er tilsyneladende ikke helt tilstrækkeligt, at en familierelation er alment kendt.

Annonce