Annonce
Digitalt

Test af Chromebook: Her er tre bud på en bærbar til skole- og studie-brug

Chrome OS er en hurtig, sikker og stabil brugeroplevelse - og på computer-siden kan du takket være de mindre krav til hardware få en helt ny, let og hurtig maskine uden at blive ruineret. Vi har testet Lenovo S330 til 1800 kr., Dell 3100 2-in-1 til 5000 kr. og Asus C423 til 2800 kr.. Foto: Kristoffer Hamborg
En Chromebook kræver en stabil internetforbindelse, men til gengæld er kravene til hardware mindre. Du kan derfor få en ny bærbar computer, der er nem og sikker at bruge, hurtig og let at transportere med en god batteritid. Den gemmer desuden alle dine dokumenter og øvrige data i skyen. Det gør skaden mindre, hvis maskinen forsvinder eller går i stykker. Vi tester her tre gode Chromebooks, der er oplagte valg til skole- eller studie-brug

Chromebooks vinder mere og mere terræn blandt skoleelever og studerende, og det er der flere gode grunde til.

Køber du en Chromebook skal du ikke tænkte på antivirus, opdateringer og backup. Chrome OS beskytter og opdaterer sig selv, og stort set alt arbejde bliver gemt i skyen.

Det stiller større krav til en stabil internetforbindelse, men det stiller til gengæld mindre krav til computerens ydeevne. Dermed kan du få en Chromebook, der er hurtig, let at transportere og har god batteritid - uden at blive ruineret. Og skulle maskinen blive væk eller ødelagt af en skoleelev, er det en mindre udskrivning at få en ny - og så ligger al data og alle indstillinger i skyen.

Chrome OS stiller som prikken over i'et en portefølje af onlineløsninger og apps gratis til rådighed, så du slipper for at købe dig fattig i software. Gå på opdagelse i Play Store, og du vil opdage, at de fleste behov kan blive løst, uden at du skal investere en formue. Hvis du partout vil have Microsoft Office i stedet for Google-alternativet, kan det stadig købes i Play Store.

Alt i alt er Chrome OS værd at se nærmere på, hvis du vil spare penge og besvær - på den korte og lange bane.

Chromebook kan ikke alt

En Chromebook er dog ikke altid den rette løsning. Hvis du har behov for at afvikle for eksempel et særligt program, og det program ikke kan hentes via Play Store eller køre direkte i en browser, vil en Chromebook komme til kort. Der er Windows mere al-favnende. De fleste Chromebooks har heller ikke kræfter til at kunne håndtere videoredigering eller afvikle nyere spil, men let billedredigering og spil som Minecraft kan godt køre på nye Chromebooks. Netflix fungerer også fint.

Med ovenstående styrker og begrænsninger in mente har vi testet tre Chromebooks, som alle leverer en hurtig og effektiv software-oplevelse, men excellerer på forskellig vis i pris, mobilitet, design, tastatur og touchpad. Vi har haft skoleelever og studerende i tankerne under testen, og vi har derfor valgt maskiner, der kan håndtere de primære behov i forbindelse med undervisning og tages med på farten i det daglige - men de kan selvfølgelig også bruges af andre.

Annonce

Om testen

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Lenovo S330

Lenovo S330 er den billigste Chromebook i testen, og du får meget for pengene.

Der er tale om klassisk Lenovo-design, dvs. den er pæn at se på, uden at den springer i øjnene. Overfladen er matsort, og selvom den har en stor 14-tommer skærm, er maskinen meget let og kompakt. Den vejer 1,43 kg og måler 325x232x21 mm - altså lidt større end et A4-papir. Batteriet lover 10 timers brug.

Tastaturet er godt, og når man vænner sig til touchpaddet, fungerer det også fint og gør brug af multi finger-funktioner, så du kan scrolle, zoome osv. med flere fingre.

Skærmen er dejlig stor og praler af IPS-standard og FHD (fuld high definition) samt antirefleks, så den har lettere ved at blive brugt i sollys udendørs.

I praksis er skærmen fin, når man surfer og laver tekstbehandling, men billedet er en smule grynet, når man ser Netflix og spiller - sammenlignet med for eksempel en nyere iPad.

Vi har testet maskinen i Chrome OS, og den klarer internetsurf og office-programmer uden at blinke. Den hopper hurtigt imellem programmer, også når der er mange faner åbne i Chrome. Vi har også brugt den til lidt let gaming og Netflix, og det klarer den også rigtig fint.

Vi er imponerede over, hvor meget maskine du får for pengene med Lenovo S330 - den vil sagtens kunne bruges både af elever, studerende, ældre og til almen hjemmebrug.

Lenovo S330: 2,1 GhZ, 4 GB RAM, 64 GB SSD, 14" skærm, set til 2000 kr.

Asus C423NA

Asus’ Chromebook med det mundrette navn C423NA gør et godt førstehåndsindtryk. Trods en 14-tommer skærm er den ganske kompakt, ultralet og kommer i et lækkert sølvfinish.

Den medfølgende adapter har også fået et sort gloss-finish, og som prikken over i’et følger der en mus med. Luksus virker som et helt malplaceret ord i en test af en Chromebook til under 3000 kroner, men det føles lidt sådan.

C423NA vejer kun 1,2 kg. Den måler 322x228x16 mm. Det er altså en kompakt Chromebook, når man får en skærm på hele 14 tommer. Batteriet lover 10 timers brug.

Det lette ydre har dog sin pris, for tastaturet giver sig en smule, når man skriver. Det kræver lige et øjebliks tilvænning, men så går det ikke ud over skriveoplevelsen. Touchpaddet fungerer, som det skal med multi finger-funktioner mv. - men når nu, der er en mus i pakken, så brug da den.

Den store skærm leverer absolut et godkendt billede og kan bruges til at se Netflix mv. Vi har i testen brugt forskellige programmer fra Google Play, surfet, brugt office-pakken, set Netflix og spillet lette onlinebaserede spil på maskinen. C423 har været hurtig og effektiv til de behov.

Asus’ flotte finish og lette vægt gør den modtagelig for ridser og slag, så den er ikke for familiens yngste. Til prisen får man rigtig meget maskine for pengene, og den passer både til studerende, ældre og almen hjemmebrug.

Asus C423NA: 1,1 GhZ, 4 GB RAM, 32 GB SSD, 14" skærm, set til 2800 kr.

Lenovo S330 er testens billigste maskine til 1800 kr. Du får en stor 14" skærm, et godt tastatur og et pænt men ikke iøjnefaldende design. Den håndterer surf, kontorarbejde, Netflix og sågar lette spil. Der er virkelig meget værdi for pengene her. Pr-foto

Dell 3100 2-in-1

Dell 3100-serien er målrettet studerende, og måske særligt de yngste skoleelever. Det kommer til udtryk ved, at den er meget robust bygget og så kompakt, den kan være i enhver skoletaske.

I denne test har vi haft fingre i en af de dyrere modeller i 3100-serien, som har en lækker touchskærm - deraf 2-in-1-navnet. Men det er værd at bemærke, at man i 3100-serien kan få samme robuste ydre med billigere indmad og skærm langt mindre.

Designet på Dells Chromebook vil være familiært, hvis du har brugt en Latitude; der er afrundede kanter og en matsort plastikoverflade, som måske ikke er prangende, men virker robust og funktionel. Og robust og funktionel er det gennemgående tema her. Dells 3100-serie kommer med Gorilla-glas, som er 10 gange sværere at ridse end almindeligt glas, der er gummiliste hele vejen rundt, og maskinen tåler slag samt fald fra 75 centimeters højde. Tastaturet er imponerende nok beskyttet mod spild af væsker op til 33 cl også, og det medvirker måske til, at man lige skal vænne sig til at skrive på det. En anden faktor er, at tastaturet er mindre, da der her er tale om en 11,6-tommer skærm.

Maskinen måler 304x208x22 mm og vejer 1,41 kg.

Dell 3100-serien er målrettet skoleelever, og det kommer til udtryk ved den store holdbarhed og driftssikkerhed. Og også ved at skærmen kan drejes 360 grader rundt, hvis man for eksempel skal vise noget i klassen, og for den dyre 2-in-1-models vedkommende: bruge den som en tablet.

Dell 3100 2-in-1 håndterer flere igangværende processer, Netflix, lette spil og office-pakken til UG i testen her. Den placerer sig i den dyre ende af Chromebooks, og er det skolebarnets første maskine, vil jeg anbefale at overveje andre Dell-maskiner i samme serie, som er billigere men lige så robuste. Der er dog ingen tvivl om, at Dells 3100-serie er den serie af Chromebooks, jeg vil være tryggest ved at sende med mit skolebarn - for de kan holde til en del.

Dell 3100 2-in-1 passer både til skoleelever, studerende, ældre og almen hjemmebrug.

Dell 3100 2-in-1: 2,6 GhZ, 4 GB RAM, 64 GB SSD, 11,6" touch skærm, set til 5000 kr.

Asus C423 Chromebook er flot at se på, meget kompakt for en 14" skærm og let. Prisen for det lette design er, at bunden giver sig lidt, når man skriver, men det kræver kun kort tilvænning. Man får meget for prisen med Asus C423, og det er en af de flotteste Chromebooks, vi har set. Pr-foto
Dells 3100-serie af Chromebooks kommer i en stribe variationer med forskellig størrelse harddisk og skærm. Den, vi har testet, er den dyreste model i serien til næsten 5000 kr., og til den pris kan man også overveje en Windows-baseret pc. Fælles for 3100-serien er dog den imponerende modstandsdygtighed; skærmen afviser rider 10 gange bedre end en vanlig skærm, den kan tåle slag og at blive tabt fra 75 cm, og selv tastaturet afviser væske op til 33 ml. Det gør serien ideel til skoleelever, der skal have deres første computer. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

12 atletikmedaljer ved landsmesterskaber

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce