Annonce
Biler

Teslas nye Cybertruck blev lanceret under stor ståhej

Den store pickup skal konkurrere direkte med nogle af de mest solgte biler i USA og må derfor trække mere end seks ton. Foto: Tesla
Tesla har været hemmelighedsfuld om designet på sin første pickup, men nu ligger det fast, at den er kraftigt inspireret af kultfilmen "Blade Runner".

Tesla-grundlægger Elon Musk har i flere år snakket om, at man var i gang med at udvikle en pickup-truck. Men i modsætning til en del andre profilerede lanceringer har Musk holdt tæt om den kommende model, der vil blive kaldt Cybertruck.

Dermed vil han revolutionere det amerikanske bilmarked, hvor de helt store pickups er den mest populære biltype, og hvor Ford F-150 er den mest solgte model og faktisk har været det i 40 år. Lidt over klokken 5.00 dansk tid kørte den aparte truck ind på scenen i Los Angeles' store motorshow, og Elon Musk er ikke i tvivl om, at den vil ruske op i nogle ting.

- Bilerne har ikke forandret sig ret meget de seneste 100 år, vi trænger til noget nyt, der kan give fornyet energi, og vi trænger til det nu, sagde Musk, der præciserede, at de tre mest solgte biler i USA er pickup-trucks.

Man må sige, at Cybertruck ikke minder om noget, vi har set før, det skulle da lige være bilen fra Ridley Scotts sci-fi-klassiker "Blade Runner", som Musk ikke lægger skjul på, at bilen er inspireret af.

Annonce

Tesla Cybertruck

Med én motor og baghjulstræk kører bilen 0-100 kilometer i timen på under 6,5 sekunder og kan trække en hænger på 3,4 ton.

Med to motorer og firehjulstræk kører bilen 0-100 kilometer i timen på under 4,5 sekunder og kan trække en hænger på 4,5 ton.

Med tre motorer og firehjulstræk kører bilen kilometer i timen på under 2,9 sekunder og kan trække en hænger på 6,3 ton.

Noget gik galt

Tesla Cybertruck skulle være på størrelse med konkurrenterne, og Musk understreger, at den er solid, ikke mindst fordi den er bygget af 3 mm tykt rustfrit stål, og designchefen Franz Von Holzhausen viste en film af, hvordan bilen kan modstå skud med en 9-millimeter pistol.

På Youtube kan man se præsentationen, og her er det tydeligt, at noget gik galt, da Tesla skulle demonstrere de særlige ruder, som skulle være ekstra holdbare. Da designchefen på opfordring kastede metalkugler mod den netop præsenterede Cybertruck, blev ruderne knust, og Musk måtte fortsætte præsentationen foran en truck, der så ud til at have været udsat for et terrorangreb.

- Der er plads til forbedring, sagde Musk og gik videre med at fortælle, at den store bil har justerbar luftaffjedring som standard.

Kan bestilles nu

På den danske hjemmeside kan man allerede nu bestille en Cybertruck mod et depositum på 1000 kroner. Her står der, at man vil kunne specificere sin bil i slutningen af 2021, mens topversionen med hele tre elmotorer først vil kunne bestilles endeligt i 2022.

Bilen er den sjette model, siden Tesla blev grundlagt i 2013, men indtil videre har Musk vist flere konceptbiler end modeller, der er i produktion, for vi venter også på Model Y og Roadster.

Bilen skal komme i tre forskellige udgaver - med forskellige batteripakker og motorer.

Cybertruck får rækkevidder på 250, 300 og 500 miles (mellem 400 og 800 kilometer). Og det er vel at mærke efter den endnu strengere amerikanske EPA-norm, og det vil dermed være højere ifølge den europæiske WLTP-norm.

Tesla opgiver ikke, hvor meget kapacitet der er i batterierne.

Cybertruck støtter også en ladeeffekt på op til 250 kW og kan naturligvis lades på Teslas netværk af Superchargere.

Den store pickup rummer seks personer, mens kan alligevel spurte til 100 km/t. på tre sekunder. Foto: Tesla

Billigere end ventet

Prisen bliver umiddelbart lavere, end mange havde forventet, da de begynder ved 40.000 dollar og slutter ved 70.000 dollar. Det er startpriser på samme niveau som Tesla Model 3.

Tesla Cybertruck leveres både med baghjulstræk og firehjulstræk. De tre varianter har enten én, to eller tre motorer. Tesla hævder endvidere, der skal være plads til seks personer.

Ud over Rivian R1T, der er planlagt til at komme i efteråret 2020, er der ingen andre elektriske pickups, men både Ford og GM arbejder dog på at gøre noget ved dette, så måske de i virkeligheden kommer til at overhale Tesla, inden den futuristiske Cybertruck kommer i produktion. Designet vil de dog næppe kunne overgå.

Interiøret er med den sædvanlige store skærm i midten. Foto: Tesla
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce