Annonce
Erhverv

Tendens ændrer sig måske: 3000 flere er flyttet ud af hovedstaden end ind til den

Steffen Damsgaard er formand for Landdistrikternes Fællesråd: Der er mere, man er enige om, end der deler land og by. Foto: Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd har sammen med Landbrug & Fødevarer lavet en undersøgelse om forskelle på land og by - og der er mere, man er enig om, end der deler de to parter

Vestjylland: Landdistrikterne Fællesråd er gået sammen med Landbrug & Fødevarer om en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion laver, hvor man sætter fokus på forskellene mellem land og by. Afhænger dine muligheder af hvilket postnummer, du bor i.

Vi har spurgt formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, Lemvig, om, hvorfor sådan en undersøgelse er vigtig.

1. Hvorfor går Landdistrikternes Fællesråd med i sådan en undersøgelse?

Vi føler, der florerer en del myter og antagelser i forholdet  mellem land og by. Det gavner ikke debatten om et sammenhængende land, hvis der er myter, og vi har skyttegravskrige. Vi forventer, at vi kan opkvalificere debatten mellem land og by, når vi kan opkvalificere politikere og andre beslutningstagere med denne viden.

2. Hvorfor er I gået sammen med netop Landbrug & Fødevarer om undersøgelsen?

Vi samarbejder i forvejen en del med Landbrug & Fødevarer i forskellige sammenhænge. De er medlem af Landdistrikternes Fællesråd, og det er en organisation, der fylder meget hos mange andre af vore medlemmer. Derfor har vi udviklet idéen sammen med Landbrug& Fødevarer, men det kunne såmænd også have været med andre. Men det her føltes naturligt.

3. Ved vi ikke godt på forhånd, at der er forskel på by og land?

Nej, det er ikke hele konklusionen. Vi ved godt, der er forskelle, men det er vigtigt at få indsigt i hvilke forskelle, der er. Der er forskel på, hvordan man opfatter muligheden for uddannelse og job. Men det er vigtigt at sige, at vi er mere enige, end vi måske troede før undersøgelsen. Der er faktisk en bred enighed mellem land og by om, at det er vigtigt, at Danmark fortsætter som produktionsland, og det er en vigtig lære at have med i debatten, at det ikke kun er på landet, man synes det.

4. Er undersøgelsen en bekræftelse af fordomme?

Det synes jeg ikke, man kan sige på den måde. Nuvel der er forskel på, hvordan man ser  på uddannelse og job. Mere vi får viden om, at der er mere, vi er enige om, end der adskiller os. På nogle områder får vi bekræftet antagelser - på andre områder får vi information og viden om, hvad der samler os.

5. Hvad vil I konkret bruge undersøgelsen til?

Vi ser aktuelt lige nu, at der politisk er meget fokus på forholdet mellem land og by. Vi håber, vi får en mere  kvalificeret debat, når man har en konkret undersøgelse at forholde sig til, som viser, hvad man tænker rundt omkring i Danmark.

6. Mangler der politisk fokus på landdistrikterne?

Vi har efterspurgt fokus gennem mange år, og det er der kommet de senere år. Politikerne har åbnet øjnene op for at skabe balance til gavn for hele landet. Der er også nødt til at være gode rammer på landet,  så man kan bidrage fælles til udvikling af vort samfund. I den her regerings-periode er der et signal med en "nærhedsminister" -  en ny indenrigs- og boligminister.  Statsministerens nytårstale italesatte bedre muligheder uden for store byer med sundhedstilbud og uddannelse. Flere partier taler med i dag, så der er øget fokus.

7. Har den statslige udflytning af arbejdspladser hjulpet noget?

Det har det. Der er skabt flere statslige arbejdspladser i de fleste dele af landet. Nordjylland er status quo, men ellers er der flere. Det giver en bedre balance. Men vi ser stadig, der oprettes mange statslige arbejdspladser i hovedstaden, så det er ikke slut med udflytning.

8. Er der sat en bremse på udviklingen med at flytte fra land til by, eller sker det med uformindsket kraft?

Inden corona-krisen var der strømninger om det modsatte. Der var en spirende tendens til at flytte den anden vej. Nu er der tal for det. 3000 flere flyttede fra København end til. Samme tendens ses ved Århus. Indbyggertallet falder ikke i hovedstaden, fordi der fødes flere, end der dør, men... Vi ser, at flere flytter tilbage, hvor de kom fra. Flere opdager, at det er godt med plads omkring sig og naturen tæt på. Hjemmearbejdspladser har været en øjenåbner for, at man ikke behøver bo og arbejde i storbyen. Paletten er blevet bredere. Vi skal sikre, der er uddannelse og arbejdspladser, som gør, at man kan tage dette valg om ikke at bo i storbyerne.


Der er kommer meget mere fokus på landdistrikterne. Der tales virkelig meget om det. Nu gælder det om, at tingene også bliver konkrete og ikke bare snak, når vi skal til at tale om at gennemføre de tiltag, der er nødvendige.

Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd.


9. Hvad er den værste myte om forholdet mellem land og by?

Det er dels myten om, at urbanisering bare er der, og at man ikke kan gøre noget ved. Det behøver ikke at være sådan, at alle flytter fra land til by. Og så kvæler vores undersøgelse den myte, at der er meget stor forskel på land og by. Vi er faktisk enige om mere, end vi er uenige om.

10. Er du optimist eller bekymret for fremtiden for landdistrikterne?

Forsigtig optimist. Der er kommer meget mere fokus på landdistrikterne. Der tales virkelig meget om det. Nu gælder det om, at tingene også bliver konkrete og ikke bare snak,  når vi skal til at tale om at gennemføre de tiltag, der er nødvendige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Østjysk virksomhed rykker til Vestjylland

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce