x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Teleanalytiker: Kommunen betaler advokat 200.000 kroner for at mørkelægge bredbåndserstatning

Sagen om det dristige kommunale udbud, der skulle have sikret lynhurtigt bredbånd til alle i Ringkøbing-Skjern, fortsætter med at koste kommunen dyrt. Arkivfoto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Ringkøbing-Skjern Kommune betalte en ekstern advokat 200.000 kroner for juridisk rådgivning, da teleanalytiker ville have aktindsigt i grundlaget for den erstatning på otte millioner kroner, som kommunen betalte efter at have trukket sig fra bredbåndskontrakt.

Ringkøbing-Skjern: Sagen om det dristige kommunale udbud, der skulle have sikret lynhurtigt bredbånd til alle i Ringkøbing-Skjern, fortsætter med at koste kommunen dyrt.

Nu viser det sig, at kommunen har fået regning fra en ekstern advokat fra advokatfirmaet Bech-Bruun 200.000 kroner plus moms for bistand i forbindelse med ansøgninger om aktindsigt i sagen. Det er teleanalytikeren John Strand, som har bedt om adgang til papirer, der oplyser om grundlaget for den erstatning på otte millioner kroner, som kommunen betalte efter at have trukket sig fra den 70 millioner kroner dyre kontrakt.

Teleanalytikeren, der gennem adskillige år har været Ringkøbing-Skjern Kommunes digitale plageånd, er ikke i tvivl om, at pengene er brugt for at forhindre ham i at få indsigt i aftalen om erstatningssummen.

"Ét er sikkert, og det er, at jeg ikke stopper, før der er skabt fuld transparens i denne sag", skriver John Strand i en mail til byrådsmedlemmerne i Ringkøbing-Skjern og en stribe telepolitiske ordførere i Folketinget.

Det er ikke første gang, at teleanalytikeren klandrer Ringkøbing-Skjern Kommune for at mørkelægge oplysninger og forhindre offentligheden adgang til centrale dokumenter i bredbåndsagen. Han var manden, der i første omgang påpegede, at kommunen stort anlagte bredbåndskontrakt var i strid med loven om statsstøtte. Sagen endte med at kommunen trak sig og udbetalte erstatningen på otte millioner for at bryde kontrakten.

Hos Ringkøbing-Skjern Kommune ærgrer leder af digital udvikling og kommunikation Jesper Lemming sig over, at bruge eksterne midler til aktindsigten fra Strand.

- Almindeligvis har vi kompetencerne i huset til at vurdere ansøgninger om aktindsigt. Vi har pligt til at gennemføre en juridisk vurdering af, hvad vi kan og må udlevere. Denne sag var speciel og omfattede en hel del dokumenter, og derfor vurderede vi, at det var nødvendigt med eksterne bistand, siger Jesper Lemming.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Borgmester: Det du gør nu, gør en forskel

Læserbrev: Hvis du har tunet ind på Danmarks Radio for nylig, så har du med garanti hørt ovenstående sætning, som jeg har gået og tænkt lidt over. Vores handlinger er jo aldrig uden konsekvenser. Men særligt lige nu, hvor det første chok over de drastiske tiltag har lagt sig, og vi har en solbeskinnet weekend foran os, så kan det, vi gør lige nu, gøre en stor forskel til det værre eller det bedre. Derfor vil jeg appellere til, at vi holder fast i de gode vaner, vi efterhånden kender så godt: Hold afstand, bliv hjemme hvis du er syg, vask hænder og sprit af ofte, host og nys i albuebøjningen og hold ekstra fokus på rengøringen. Endnu ved vi ikke, hvor stejl kurven over coronasmittede bliver, men det er netop det, vi hver især har noget at sige i: Ved at lade være med at forsamles i forårssolen, ved lade være med at bagatellisere situationen og give os selv dispensation fra retningslinjerne. Vi skal have bremset coronasmitten lige nu. Og det gør vi ved at holde fast og holde ved. For det, vi gør nu, gør en forskel. Vi har alle et ansvar at tage på os, for at vi kommer hurtigst og bedst muligt ud på den anden side. Som kommune gør vi primært to ting: Vi følger de nationale anvisninger til punkt og prikke og har lukket ned for stort set alt, der ikke kan betegnes som kritiske funktioner. Vi opruster på antallet af aflastningspladser, og vi klæder personalet fagligt på til at kunne håndtere opgaven, når vi skal tage imod borgere, der bliver udskrevet fra hospitalerne i en dårligere helbredstilstand end normalt. Og så gør vi alt, hvad vi kan, for at støtte op om det lokale erhvervsliv: Senest har vi opfordret lokale advokater, revisorer og rådgivere til at yde gratis hjælp til lokale erhvervsdrivende i vanskeligheder. Vi har peget på muligheden for at sende medarbejdere på efter- og videreuddannelse som et alternativ til hjemsendelse eller fyring. Og vi har fremrykket investeringer i anlæg for 20 mio. kroner. På samme måde kan vi alle som private borgere gøre en forskel ved at lægge vores penge lokalt. Det, vi gør nu, gør en forskel. Forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, som fornyligt gæstede Ringkøbing-Skjern bibliotekerne, har givet sit bud på en opskrift til at komme godt igennem coronakrisen. Hun skriver blandt andet: ”Mennesker er lidt som appelsiner – det er først når man presser dem, at man finder ud af, hvad de egentlig indeholder. I krige og kriser er der altid mennesker, der får lov til at udvikle et stort og fantastisk mod. Eller blot øve sig på venlighed.” Lad os vise os selv og hinanden, at der er saft og kraft i os, at vi formår at holde ved og gøre en positiv forskel. Og hav så en god weekend.

Ringkøbing-Skjern

Politiker sendt hjem: - Jeg er privilegeret, for jeg behøver ikke være bange for at miste mit arbejde, inden det her er ovre

Annonce