Annonce
Ringkøbing-Skjern

Teleanalytiker: Kommunen betaler advokat 200.000 kroner for at mørkelægge bredbåndserstatning

Sagen om det dristige kommunale udbud, der skulle have sikret lynhurtigt bredbånd til alle i Ringkøbing-Skjern, fortsætter med at koste kommunen dyrt. Arkivfoto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Ringkøbing-Skjern Kommune betalte en ekstern advokat 200.000 kroner for juridisk rådgivning, da teleanalytiker ville have aktindsigt i grundlaget for den erstatning på otte millioner kroner, som kommunen betalte efter at have trukket sig fra bredbåndskontrakt.

Ringkøbing-Skjern: Sagen om det dristige kommunale udbud, der skulle have sikret lynhurtigt bredbånd til alle i Ringkøbing-Skjern, fortsætter med at koste kommunen dyrt.

Nu viser det sig, at kommunen har fået regning fra en ekstern advokat fra advokatfirmaet Bech-Bruun 200.000 kroner plus moms for bistand i forbindelse med ansøgninger om aktindsigt i sagen. Det er teleanalytikeren John Strand, som har bedt om adgang til papirer, der oplyser om grundlaget for den erstatning på otte millioner kroner, som kommunen betalte efter at have trukket sig fra den 70 millioner kroner dyre kontrakt.

Teleanalytikeren, der gennem adskillige år har været Ringkøbing-Skjern Kommunes digitale plageånd, er ikke i tvivl om, at pengene er brugt for at forhindre ham i at få indsigt i aftalen om erstatningssummen.

"Ét er sikkert, og det er, at jeg ikke stopper, før der er skabt fuld transparens i denne sag", skriver John Strand i en mail til byrådsmedlemmerne i Ringkøbing-Skjern og en stribe telepolitiske ordførere i Folketinget.

Det er ikke første gang, at teleanalytikeren klandrer Ringkøbing-Skjern Kommune for at mørkelægge oplysninger og forhindre offentligheden adgang til centrale dokumenter i bredbåndsagen. Han var manden, der i første omgang påpegede, at kommunen stort anlagte bredbåndskontrakt var i strid med loven om statsstøtte. Sagen endte med at kommunen trak sig og udbetalte erstatningen på otte millioner for at bryde kontrakten.

Hos Ringkøbing-Skjern Kommune ærgrer leder af digital udvikling og kommunikation Jesper Lemming sig over, at bruge eksterne midler til aktindsigten fra Strand.

- Almindeligvis har vi kompetencerne i huset til at vurdere ansøgninger om aktindsigt. Vi har pligt til at gennemføre en juridisk vurdering af, hvad vi kan og må udlevere. Denne sag var speciel og omfattede en hel del dokumenter, og derfor vurderede vi, at det var nødvendigt med eksterne bistand, siger Jesper Lemming.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce