Tarm

Tekstiltræf på Bork Vikingehavn i pinsen

I weekenden 8.-9. juni kan man helt tæt på se, hvordan vikingekvinder forarbejdede den uld, der gik til at lave vikingedragter. PR-foto
I pinsen kan man blive klogere på, hvordan vikingekvinder forarbejdede uld til vikingedragter. Det hele kan opleves 8. og 9. juni på Bork Vikingehavn.

Bork: I dag kan vi ofte hive en bluse ned fra hylden i den lokale tøjbutik eller shoppen en på nettet, der både passer i størrelsen og har den farve vi ønsker. Men i vikingetiden lå der et stort arbejde bag et hvert stykke klæde, og klædedragter var noget man passede på, lappede på og som gik i arv.

I Bernuthsfeld, i det nuværende Tyskland, har man eksempelvis fundet en tunika fra mellem 660-870, som består af så mange lapper, at det er umuligt at bestemme, hvilket stof, der har været en del af den oprindelige tunika.

I pinsen er der mulighed for at komme helt tæt på vikingernes klæder, når der er tekstiltræf på Bork Vikingehavn.

Fra får til klæder

Når man som publikum kommer på vikingemarkeder eller vikingemuseer, bliver man ofte præsenteret for brudstykker af tekstilproduktionen. Ved dette tekstiltræf vises alle trin i processen fra uld til færdigt produkt, og der bliver mulighed for selv at prøve de forskellige processer.

Man kan besøge forskellige arbejdsstationer, hvor dygtige vikinger står klar med historiske facts og hjælp til dem, der selv ønsker at prøve kræfter med vikingekvindens håndværk. Arbejdsstationerne er bemandede i hele åbningstiden og det vil være muligt at prøve at nålebinde, spinde, brodere, brikvæve og meget andet.

Tekstiltræffet finder sted på Bork Vikingehavn 8.-9. juni kl. 11-16.

0/0
Annonce
Kultur For abonnenter

Knap 3300 underskrifter gjorde indtryk: Kulturformand ”vil gøre alt” for at redde biblioteket

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Håndboldklub om nyt koncept: Rigtig godt produkt, men vi skal tænke på økonomien

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer