Annonce
Indland

Teknologijournalist: Urimelig overvågning af borgere

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Udbetaling Danmarks omfattende overvågning står ikke mål med de få sager, den fører til, siger radiovært.

Udbetaling Danmarks overvågning af borgere, som modtager ydelser fra det offentlige, er ikke bare gået for vidt - det er gået fuldstændig over gevind.

Sådan lyder det fra Anders Kjærulff, der er radiovært på magasinet "Aflyttet" på Radio24syv.

- For os som borgere betyder det, at hvis vi beder om at få en ydelse, vi har ret til, så bliver vi mistænkeliggjort på et niveau, som ikke er rimeligt, og vi bevæger os mod et kontrolsamfund, siger han.

Udbetaling Danmark har ifølge en rapport fra den juridiske tænketank Justitia vide beføjelser til – uden borgernes kendskab – at indsamle, opbevare, samkøre og videregive personoplysninger.

Udbetaling Danmarks sammenkøring har til opgave at opdage borgere, der får ydelser, de ikke er berettiget til.

I 2018 sammenkørte Udbetaling Danmark oplysninger om i alt 2,7 millioner ikke unikke ydelsesmodtagere.

Alligevel er det kun lykkedes at finde 705 sager i 2017 og 1094 sager i 2018, som førte til standsning, ændring eller tilbagebetaling af ydelser.

- Når man kan mistænkeliggøre noget, der ligner næsten halvdelen af befolkningen, på baggrund af et ekstremt lille antal praktiske sager, så er man gået amok. Så har man fået et værktøj, man ikke kan håndtere, siger Anders Kjærulff.

Han mener, at de omfattende datasammenkøringer betyder, staten foretager en opdeling af befolkningen i gode og dårlige borgere.

- Det er en kvantificering af borgere, hvor man deler folk op i gode borgere og potentielle snydere, siger han.

Spørgsmål: Hvis man ikke har noget at skjule eller ikke snyder staten, så er det vel ikke et problem, at man bliver overvåget?

- Det er noget ekstremt vrøvl. Folk i Østtyskland under Stasi (sikkerheds- og efterretningstjeneste i DDR, red.) havde jo potentielt ikke noget at skjule, men der blev indsamlet oplysninger om dem alligevel, så man på et eller andet tidspunkt kunne få sat noget sammen, som kunne gøre dem mistænkelige, siger Anders Kjærulff.

- Jo mere man kigger ned i folks liv, jo mere forekommer de mistænkelige, så det skal man holde op med. Vi skal have tilliden tilbage og droppe tanken om, at tillid er godt, men at kontrol er bedre.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Forskelsbehandling: For regeringen er staten vigtigere end børnene

Læserbrev: Regeringen har sammen med støttepartierne vedtaget, at der nu endelig skal sendes penge ud til de trængte børneinstitutioner. Det er også på tide, at vores børn og pædagoger får bedre vilkår. Dog sniger sig en forskelsbehandling ind, som gør det tydeligt for mig, at regeringen og “børnenes statsminister” er mere statens minister end børnenes. Pengene går kun til de offentlige institutioner. Så er du forældre til et barn og har valgt en anden pasning en statens - det kan være, fordi du vil have mindre digitalisering, en særlig kost eller et bestemt værdigrundlag - ja så er dine børn ikke ligeså vigtige for regeringen som dem i offentlig pasning. Regeringen vil med sit forslag sikre, at den statslige opdragelse i den offentlige pasning bliver bedre. Det er altså vigtigere for regeringen at sikre statens opdragelse af børnene end det er at sikre forældrenes frie valg. Nogle vil mene, at forældre selv kan betale for at vælge staten fra. Det gør de også. For mig er det vigtige barnet. Som skattebetaler vil jeg gerne, at skattekronerne går lige til alle børn - uanset hvor de er passet. Det handler om at sikre lige mulighed for alle forældre og alle børn. Det er frihed og børnevelfærd. At favoriserer offentlige institutioner er for mig et tydeligt tegn på en regering, der har mere fokus på staten end på barnet.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Se listen - så mange er indskrevet på kommunens skoler: Flere folkeskoler med færre end 10 elever i 0. klasse

Annonce