Annonce
Ringkøbing

Teatret OM fejrer jubilæum med melorme, musik og magi

En stærk trio fra Teatret OM er klar til at give 30-års jubilæet masser af krop og sjæl over temaet UR-NAT 2019. Fra venstre er det scenograf og billedkunstner Antonella Diana, kunstnerisk leder af egnsteatret, Sandra Pasini, samt skuespiller og musiker Annemarie Waagepetersen. Foto: Franscesco Galli
Teatret OM med hjemsted i Ringkøbing fejrer i midten af august 30-års jubilæum med en festival, der også sætter sit præg på byer som Videbæk, Hvide Sande, Lem, Skjern og Tarm.

Ringkøbing-Skjern: Der venter alle aldre et overflødighedshorn af kreativ kunst, synsindtryk og store oplevelser, når festivalen UR-NAT afvikles i dagene fra 13. til 18. august. Bag festivalen står Teatret OM, der dermed markerer sit 30-års jubilæum på bedste vis.

- I det vestjyske er vi vant til vindens kræfter, hvor vinden er med til at bygge bro mellem de lokale samfund. Kan vi bidrage med lidt mental blæst, har vi med kunstens kreative kraft lagt op til en række spændende oplevelser, siger skuespiller og musiker Annemarie Waagepetersen fra egnsteatret med hjemsted i Ringkøbing.

Og bygget bro bliver der under UR-NAT, da festivalens udbud af teaterforestillinger, koncerter, gøgl og parader også finder vej til Hvide Sande, Videbæk, Lem, Tarm og Skjern.

Den officielle åbning finder tirsdag 13. august sted i og omkring Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk. Her bliver der blandt andet præsenteret en udstilling over de mange højdepunkter, Teatret OM har stået for siden 1989. Ud fra ord, fotos, skitser og rekvisitter vil publikum få et indblik i teatrets liv og sjæl via forestillinger i ind- og udland.

Annonce

Program for UR-NAT International Performance Art Festival

13. August:

15.00: UR NAT: Åbning af Teatret OMs 30 års jubilæumsudstilling på Vestjyllands Kunstpavillon, Videbæk.

16.00: UR NAT: Åbning af tre kunstinstallationer i anlægget ved kunstpavillonen, Videbæk.

17.30: UR NAT: Små teateroptrin i anlægget ved kunstpavillonen, Videbæk.

19.30: UR NAT: Koncerten ”Stemmer i Vinden” med Vindenes Bro i Videbæk kirke.

20.30: UR NAT: Ildshow og fællessang i anlægget i Videbæk.

14. August:

13.00: UR NAT: 30 års jubilæumsudstilling i Vestjyllands Kunstpavillon, Videbæk.

11.00: UR NAT: Tre kunstinstallationer i anlægget ved Vestjyllands Kunstpavillon, Videbæk.

18.30: UR NAT: Koncerten "Stemmer i Vinden" med Vindenes Bro ved Alkjærskolen, Ringkøbing.

15. August:

13.00: UR NAT: 30 års jubilæumsudstilling i Vestjyllands Kunstpavillon, Videbæk.

11.00: UR NAT: Tre kunstinstallationer i anlægget ved Vestjyllands Kunstpavillon, Videbæk.

16. August:

16.00: UR NAT: "Kulturflod", festlig jubilæumsfejring på Torvet i Ringkøbing og ved Havnen i Ringkøbing. En række internationale og danske kunstnere optræder sammen med børn fra Velling friskole, Musikskolens teaterbørn.

17.00: UR NAT: Ouverture med teatergruppen, Batida, Ringkøbing Havn.

19.00: UR NAT: Ur-Nat teaterforestilling med Vindenes Bro, Ringkøbing Havn.

21.00: UR NAT: Musik ved duoen DJ Melt & Drop ved Smakkehuset på havnen i Ringkøbing.

17. August:

11.00: UR NAT: Ouverture med teatergruppen Batida på Banktorvet i Skjern.

11.00: UR NAT: Gibbon med Gandini - jonglørshow på havnen i Ringkøbing.

11.30: UR NAT: Vals på stylter med gruppen Tascabile di Bergamo, Ringkøbing Havn.

15.00- 20.00: UR NAT: Gøglerdag i Lem St: 15.10: Super Banda Clown med Teatro Tuyo. 16.15: Gibbon med Gandini - jonglørforestilling. 17.00: workshops for børn og voksne (maskemaling, jonglering, stylter ved Vindenes Bro og madworkshop med Teaterforeningen Theatron. 17.00: Små optrin i anlægget med danske og udenlandske skuespillere. 18.45: Forestillingen Ur-Nat med Vindenes Bro.

18. August

12.00: UR NAT: "Kulturfangst": Stor og visuel flot parade i Hvide Sande med deltagelse af børn fra Hvide Sande skole og Spjald skole sammen med danske og internationale kunstnere. Start ved Troldbjerg.

13.00: UR NAT: Forestillingen Ur-Nat ved Vindenes Bro på havnepladsen i Hvide Sande bag Café Gaflen.

17.00: UR NAT: Forestillingen The Yoricks ved Teatro Tascabile di Bergamo ved Spejderhuset i Tarm, Drosselvej 38, Tarm.

Skoleelever i parade

Ude i anlægget ved Vestjyllands Kunstpavillon vil man kunne opleve en kvinde, Tina Tarpgaard fra Recoil Performance Group, der er omgivet af tusindvis af plastspisende melorme. Det udspiller sig i et kuppelformet drivhus, hvor der er adgang for publikum.

Fra Videbæk breder de kulturelle ringe i de følgende dage sig til en række omegnsbyer, hvor der bliver budt på festlige og farverige oplevelser.

Listen over optrin er lang, men værd at nævne er eksempelvis paraden 'Kulturfangst', der søndag 18. august involverer flere end 400 skoleelever fra Hvide Sande og Spjald.

Fornøjeligt bliver det sikkert også, når UR-NAT 2019 ved aftentid den søndag afsluttes i Spejderhuset i Tarm. Her vil medlemmerne af teatergruppen The Yoricks give deres kærlighedserklæring til fortidens legendariske klovne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Politisk opbakning til Sommerfuglen skyldes stedets kvaliteter

Læserbrev: Sommerfuglen er kommunes nye fritidstilbud til børn og unge med psykiske og fysiske funktionsnedsættelser. Kongstanken er at have ét lokalt fritidstilbud af høj pædagogisk kvalitet i stedet for at benytte aflastningspladser på forskellige institutioner i egen og andre kommuner. Jeg er citeret i Dagbladet søndag for at sige, at den politiske opbakning til Sommerfuglen skyldes behovet for at få stedet fyldt op. Det er en udtalelse, der taget ud af en sammenhæng. Den politiske opbakning til Sommerfuglen hænger helt og aldeles sammen med tilbuddets kvaliteter. Børn med funktionsnedsættelser har svært ved at finde fritidsaktiviteter, der kan rumme deres udfordringer, og det begrænser muligheden for at knytte venskaber. Børnene på Sommerfuglen går typisk på specialskole, og det betyder, at de fleste går i skole og skaber relationer uden for deres nærmiljø. Med Sommerfuglen prioriterer vi, helt i tråd med børne- og familiepolitikken, at give børn og unge med særlige behov mulighed for at dyrke fritidsinteresser og danne trygge og nære relationer med andre børn i kommunen. Relationer de kan bygge videre på gennem deres opvækst, så Sommerfuglen bidrager til ambitionen om at skabe gode overgange fra børneområdet til voksenområdet. Politisk har vi besluttet, at Sommerfuglen som udgangspunkt er kommunens tilbud, med mindre der er faglige begrundelser for noget andet. Det har vi, fordi det er et godt tilbud, og fordi målsætningen om at skabe relationer mellem børn og unge på tværs af kommunen fordrer, at de er sammen. Jeg forstår godt, at det kan være en stor mundfuld for børn, unge og forældre at skulle flytte fra et sted, de kender og er glade for. Men jeg ved også, at de børn og unge, der er begyndt i Sommerfuglen, er glade for og trygge ved det. Der er foretaget en faglig vurdering af, hvorvidt hvert enkelt barns behov kan rummes i Sommerfuglen. I de tilfælde hvor det modsatte er konklusionen, er der fortsat et alternativt tilbud. Jeg forstår også godt, at de institutioner, kommunen hidtil har købt pladser hos, er kede af at miste børn. Men i denne sammenhæng er vores opgave som kommune først og fremmest at give børn og unge med særlige behov de samme muligheder, som andre børn og unge i kommunen. Det er klart, at dialogen med de berørte familier og institutioner skal foregå på en god og respektfuld måde. Når vi hører, at det ikke er oplevelsen alle steder, er der naturligvis grund til at vurdere, om vi kunne have gjort det anderledes. Det er i øvrigt helt almindelig praksis.

Annonce