Annonce
Ringkøbing

Teater-kunstner: Min stærkeste svage side er, at jeg roder mere, end jeg kan forsvare

- Det irriterer mig helt vildt, når jeg skal skille plastikdutter fra mælke- og juicekartoner, når de skal afleveres til genbrug. Selv de økologiske varer har plastikdutter, siger Annemarie Waagepetersen, der er skuespiller, musiker og koordinator på Teatret OM i Ringkøbing. Foto: Johan Gadegaard
Annemarie Waagepetersen oplevede årets hidtil største højdepunkt, da hun på vegne af Teatret OM for en uge siden modtog Ringkøbing-Skjern Kommunes Kulturpris 2019. I næste uge ser den 49-årige skuespiller, musiker og koordinator frem til at få besøg af en dukke- og maskemager fra Puerto Rico.
Annonce

En god søndag for mig er at have nattøj på det meste af dagen og være sammen med min familie. Vores arbejde foregår i perioder i weekenden, for vi er jo ofte på, når andre har fri. Så bortset fra, at det også er en god søndag at være sammen med publikum, er det bedste at slappe af derhjemme.

Vi er begge tilflyttere, så en ekstra god søndag er, når vi har familiebesøg med leg og snak.

Hvis jeg får en udenbys gæst på besøg, så vil jeg helt klart vise vedkommende Lyngvig Fyr. Bygningerne, legepladsen, turen til stranden og Vesterhavet - og så selve fyret, både indeni og så udsigtspræmien, når du har sneglet dig derop, det er så skønt. Jeg glæder mig til at spille forestillingen 'Lighthouses - historier fra havet' derude igen til juni.

Derefter kører vi syd om fjorden med et stop på havnen i Hvide Sande og ved kunstnerboligen ART 56. På vej hjem kan vi også lige nå Alfio Bonannos landart-værker ved Bundsbæk Mølle. De er meget stemningsfulde og ligger så dejligt hemmeligt.

Mit seneste besøg i en kirke var under Ur-Nat festivalen i august, hvor jeg optrådte med teatergruppen Vindenes bro i Videbæk Kirke. Det var en fest. Det er det altid med Vindenes bro - og Videbæk Kirke er lys og venlig. Og så har den en flot og dramatisk altertavle, der passer smukt til rummet.

Hvis jeg bliver bedt om at vælge en sang på en karaokebar, så skal det være 'Careless whisper' med Wham. Vi hørte og spillede selv meget musik, da jeg var barn, mest klassisk, og på pladespilleren var det opera, klassisk musik og Benny Andersen og Povl Dissing, som stadigvæk er mine superhelte.

Det mere moderne lå udenfor mit hjem, hos venner og til fester på skolen og gymnasiet. For en måneds tid siden var jeg inde i en genbrugspladebutik for at købe en julegave, og pludselig fik jeg en voldsom, graviditetsagtig lyst til Wham. Jeg har ikke hørt dem i årevis, men jeg fandt en plade med alle deres hits, så nu er huset fuldt af 80'er-minder.

Hvis jeg ud af det blå vinder 50.000 kroner til en drømmerejse, så vil jeg udleve min ungdomsdrøm og tage med min familie med den transsibiriske jernbane til Vladivostok. Jeg vil genlæse '16 år i Sibirien' af Rachel og Israel Rachlin - om et jødisk ægtepar, som bliver deporteret til Sibirien i 1941, og som på paradoksal vis overlever Holocaust. Vi skal møde nye mennesker, kigge ud ad vinduet og mærke, at verden er stor.

Hvis jeg kunne få en middagsaftale med en kunstner, så skulle det være med Yayoi Kusama fra Japan. Hun er 90 år, har postkasserødt hår og laver installationer med Polkaprikker. På Louisiana så jeg for nogle år siden hendes 'Infinity Room' med små, lysende prikker i et rum med spejlvægge. Rummet var lille bitte, men det føltes som at stå midt i universet. Jeg tror, at hun er godt selskab.

Det irriterer mig helt vildt, når jeg skal skille plastikdutter fra mælke- og juicekartoner, når de skal afleveres til genbrug. Selv de økologiske varer har plastikdutter. Det undrer mig, at der endnu ikke findes flere bæredygtige helhedsløsninger, men det kommer. Min kollegas datter, Frida, laver for eksempel de lækreste sugerør i keramik og antiplastik-revolutionen ruller nok for alvor her i 20'erne.

Hvis jeg selv skal sige det, så er mine stærke og svage sider, at jeg er et vedholdende gruppemenneske, men jeg tør også gå mine egne veje. Jeg lader mig let begejstre og er god til at få skæve ideer. En af mine stærkeste svage sider er, at jeg roder mere, end jeg kan forsvare, og det går ikke så godt i spænd med, at jeg elsker at samle på alt muligt. Jeg synes for eksempel, at der er en stor poesi i rustne ting. En anden svag side er, at jeg ofte kommer til at sige ja til for meget - det er vist en klassiker.

I næste uge ser jeg frem til at få besøg af Deborah Hunt, som er dukke- og maskemager fra Puerto Rico. Vi har kendt Deborah i mange år, og hun var med til den første teaterfestival i 2006, hvor hun lavede fiskemasker til en masse børn - og borgmesteren. Hun lavede også masker til '79'fjorden', Teatret OMs forestilling om Mylius–Erichsens Danmark Ekspedition. Her i januar skal vi sammen starte arbejdet på en ny forestilling, og jeg glæder mig til at udfolde et nyt univers.

Om 14 dage glæder jeg mig til, at Sandra og Antonella (teatrets grundlæggere med efternavnene Pasini og Diana, red.) er tilbage på teatret, så vi sammen kan fejre at Teatret OM modtog Kulturprisen 2019.

En god søndag for mig er at have nattøj på det meste af dagen

Annemarie Waagepetersen

Annemarie Waagepetersen

ALDER: 49 år.

PROFESSION: Skuespiller, musiker og koordinator på Teatret OM i Ringkøbing siden 2001.

PRIVAT: Gift med Sandra - sammen har parret Laurits på snart otte år.

HJEMBY: Ringkøbing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce