Ringkøbing

Teater får 200.000 kroner til international festival

Teatret OM, der har haft base i Ringkøbing siden 2006, kan næste år fejre 30 års jubilæum som teaterkompagni. Arkivfoto: Morten Stricker

Teatret OM afholder i 2019 en international festival, der samtidig markerer teatrets 30 års jubilæum.

Ringkøbing: Det var ikke muligt at finde pengene, da der i august blev afholdt budgetseminar i Ringkøbing-Skjern Kommune, men nu kan mundvigene atter vende op ad på Teatret OM.

- De søgte om et anseeligt beløb, men det sagde vi nej til, siger formanden for kommunens kultur- og fritidsudvalg, Erik Viborg (V), om beslutningen dengang i august.

Forleden var egnsteatret atter på dagsordenen, da udvalgets medlemmer afholdt et ordinært møde:

- Vi har virkelig været inde at kigge på vores midler, og vi har fundet 200.000 kroner til teatret, tilføjer Erik Viborg.

Pengene skal bruges til afholdelse af en flere dage lang teaterfestival af internationalt format i 2019, hvor Teatret OM samtidig kan fejre 30 års jubilæum.

- Vi synes, de gør det rigtig godt. Vi kan godt lide, at de er synlige i bybilledet, hvor det er rart at blive forstyrret lidt på en god måde, siger Erik Viborg om skuespillerne og den øvrige stab på Teatret OM, der i 1989 blev grundlagt i Rom - og seks år senere flyttet til Danmark.

Vi kan godt lide, at de er synlige i bybilledet, hvor det er rart at blive forstyrret lidt på en god måde

Erik Viborg (V), formand for kultur- og fritidsudvalget, Ringkøbing-Skjern Kommune

Kunstnere fra 12 lande

I forbindelse med ønsket om at modtage støtte fra Ringkøbing-Skjern Kommune havde Teatret OM selv foreslået, at de 200.000 kroner eventuelt kunne tages fra et af årene 2020 til 2022, hvor der årligt er afsat netop dette beløb til afholdelse af kommende festivaler.

Men denne alternative løsning kommer ikke i spil:

- Vi bevilger de 200.000 kroner til festivalen i 2019 uden at røre ved de tre andre år, siger Erik Viborg.

Teatret OM har tradition for hvert tredje år at præsentere en sådan international festival, der kommer rundt i store dele af kommunen.

Grundtanken er at præsentere forestillinger af høj kunstnerisk kvalitet og at styrke udviklingen mellem det lokale og det internationale. Tidligere udgaver af festivalen har haft deltagelse af kunstnere fra 12 lande i Europa, Asien og Sydamerika.

I de første år i Danmark havde Teatret OM base i Vinderup nordøst for Holstebro, men siden 2006 har adressen været Buen 15 i Ringkøbing.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Nyt samarbejde skal højne kvaliteten i turismeerhvervene

112

Fire blev bortvist fra Skolebyen

Ringkøbing For abonnenter

Skræmmebilledet er, at vi får små østeuropæiske ghettoer, hvor der ikke tales dansk

Ringkøbing

Helle Krogh har skabt et hyggeligt kontorfællesskab over biografen

Videbæk For abonnenter

Partifælle og højhusnabo: Dårlig stil, at inhabil KD’er deltog i gruppemøder om højhussag

Læserbrev

Kære forældre. Det er lykken at have en håndværker i familien

Debat: Cirka 100.000 unge fra blandt andet Midtjylland er nu gået i gang med deres muligvis sidste år i folkeskolen, inden de skal til at vælge deres videre uddannelsesvej. Og overvejelserne er mange både hos de unge selv og deres forældre. For hvad er det bedste valg, og hvilken retning skal man vælge for at få de bedste job- og karrieremuligheder? For de fleste unge – 72 procent i 2018 – bliver kursen traditionelt sat mod gymnasiet og endnu tre år med teoretisk undervisning som forberedelse til en efterfølgende, akademisk uddannelse. For en langt mindre del – 20,1 procent i 2018 – falder valget på en erhvervsuddannelse, som er skræddersyet til at udstyre de unge med nogle helt konkrete færdigheder, der sender dem direkte ud på arbejdsmarkedet. Men hvorfor er der ikke flere unge, der søger mod erhvervsskolerne? En stor del af forklaringerne skal formentlig findes i rendyrket vanetænkning – ikke mindst hos forældrene. Gymnasiet betragtes som det ”finere” valg, især hvis man er bogligt dygtig, mens erhvervsuddannelserne er for dem, ”der ikke kan komme på gymnasiet”. Og i takt med at Danmark har udviklet sig til et videnssamfund, er det blevet stadig mere naturligt for mange unge at vælge gymnasiet. Det til trods for, at tal fra de senere år viser, at op mod en femtedel af alle dem, der tager en studentereksamen, stadig ikke er begyndt på en videregående uddannelse 27 måneder efter, de har fået huen på hovedet. Alligevel er der tale om vaner og fordomme, som kan være svære at gøre op med. Men det er nødvendigt, hvis vi ikke om ganske få år skal stå med en akut mangel på dygtige faglærte. Samtidig er der meget langt fra de traditionelle forestillinger om det fysisk nedslidende og lavbetalte kæft, trit og retning-liv som håndværker til den virkelighed, man møder eksempelvis i nutidens tekniske brancher som el, industri og vvs. Her er der tale op højt specialiseret arbejde, hvor man både som lærling og udlært eksempelvis kommer til at stå i spidsen for den grønne omstilling eller den teknologiske udvikling indenfor eksempelvis automatisering og robotteknologi. Det er fag, hvor man kan se frem til et bredt udvalg af job-, karriere- og videreudddannelsesmuligheder – og til en løn, der lige fra starten langt overgår det, man får med mange akademiske uddannelser. Arbejdet som for eksempel elektriker, vvs-energispecialist eller industritekniker er topmoderne fag, hvor det gælder om at have både hoved og hænder skruet rigtigt på. Noget, der også går igen på mange andre erhvervsuddannelser. Samtidig har netop virksomhederne i de tekniske brancher åbnet op for et rekordhøjt antal lærlinge. En tendens, der ser ud til at fortsætte. Derfor, kære forældre og unge: Der er ingen grund til, at hverken unge eller deres forældre bruger det sidste folkeskoleår på at følge den slagne kurs mod gymnasiet. I stedet er der brug for at slippe vanetænkningen og åbne øjnene for erhvervsskolernes tilbud og muligheder. Vi har brug for jer!

Ringkøbing

Naturkraft fejrer rejsegilde med gourmethotdogs

Erhverv For abonnenter

Havmøllepark åbnet: Så er der strøm til kronebilen, skoleelevernes mobiler og statsministerens grønne visioner

112

Politiet efter en række indbrud i håndværkerbiler: Hold godt øje med afsidesliggende steder

Videbæk

Højhusnaboer giver ikke op

Annonce