Annonce
Ringkøbing

Teater får 200.000 kroner til international festival

Teatret OM, der har haft base i Ringkøbing siden 2006, kan næste år fejre 30 års jubilæum som teaterkompagni. Arkivfoto: Morten Stricker

Teatret OM afholder i 2019 en international festival, der samtidig markerer teatrets 30 års jubilæum.

Ringkøbing: Det var ikke muligt at finde pengene, da der i august blev afholdt budgetseminar i Ringkøbing-Skjern Kommune, men nu kan mundvigene atter vende op ad på Teatret OM.

- De søgte om et anseeligt beløb, men det sagde vi nej til, siger formanden for kommunens kultur- og fritidsudvalg, Erik Viborg (V), om beslutningen dengang i august.

Forleden var egnsteatret atter på dagsordenen, da udvalgets medlemmer afholdt et ordinært møde:

- Vi har virkelig været inde at kigge på vores midler, og vi har fundet 200.000 kroner til teatret, tilføjer Erik Viborg.

Pengene skal bruges til afholdelse af en flere dage lang teaterfestival af internationalt format i 2019, hvor Teatret OM samtidig kan fejre 30 års jubilæum.

- Vi synes, de gør det rigtig godt. Vi kan godt lide, at de er synlige i bybilledet, hvor det er rart at blive forstyrret lidt på en god måde, siger Erik Viborg om skuespillerne og den øvrige stab på Teatret OM, der i 1989 blev grundlagt i Rom - og seks år senere flyttet til Danmark.

Annonce

Vi kan godt lide, at de er synlige i bybilledet, hvor det er rart at blive forstyrret lidt på en god måde

Erik Viborg (V), formand for kultur- og fritidsudvalget, Ringkøbing-Skjern Kommune

Kunstnere fra 12 lande

I forbindelse med ønsket om at modtage støtte fra Ringkøbing-Skjern Kommune havde Teatret OM selv foreslået, at de 200.000 kroner eventuelt kunne tages fra et af årene 2020 til 2022, hvor der årligt er afsat netop dette beløb til afholdelse af kommende festivaler.

Men denne alternative løsning kommer ikke i spil:

- Vi bevilger de 200.000 kroner til festivalen i 2019 uden at røre ved de tre andre år, siger Erik Viborg.

Teatret OM har tradition for hvert tredje år at præsentere en sådan international festival, der kommer rundt i store dele af kommunen.

Grundtanken er at præsentere forestillinger af høj kunstnerisk kvalitet og at styrke udviklingen mellem det lokale og det internationale. Tidligere udgaver af festivalen har haft deltagelse af kunstnere fra 12 lande i Europa, Asien og Sydamerika.

I de første år i Danmark havde Teatret OM base i Vinderup nordøst for Holstebro, men siden 2006 har adressen været Buen 15 i Ringkøbing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce