Annonce
Vestjylland

Tavse tiltalte i piratfest-sag: Folk er bange for at blive fyret og udstillet

Privat eller ej? Det er det spørgsmål, som Retten i Holstebro skal tage stilling til, når den på torsdag afsiger dom mod 44 personer, der er tiltalt for at deltage i piratfest på nedlagt en ålefarm mellem Skave og Mejrup. Foto: Johan Gadegaard
- Det er en livsstil, fortæller Niels Dybdahl om dansefesterne, hvor han snildt kan bevæge sig 50.000 skridt på en aften, når danseskoene glider hen over gulvet, og musikken spiller.

Holstebro: De mener ikke, at de har gjort noget forkert, eller at de har brudt nogen regler.

Alligevel ville ingen af de 45 tiltalte i sagen om december måneds piratfest på en nedlagt ålefarm imellem Skave og Mejrup sige noget offentligt, da retssagen mod dem gik i gang.

Eneste undtagelse var Niels Dybdahl, der oprindeligt var tiltalt for at være medarrangør af festen den 12. december.

- Men jeg var på andejagt, så jeg deltog slet ikke, forklarede han i retten.

Og efter blot 30 minutter havde anklager Ulrik Panduro valgt at droppe sigtelsen mod ham, som byggede på en misforståelse, fordi han havde hjulpet et par af de tiltalte i forbindelse med deres afhøringer af politiet.

Men han kunne have deltaget. Han har deltaget i lignende arrangementer, siden han var 18 år for mere end 30 år siden.

- Det er en livsstil, fortæller Niels Dybdahl om dansefesterne, hvor han snildt kan bevæge sig 50.000 skridt på en aften, når danseskoene glider hen over gulvet, og musikken spiller.

- Der er både singler og par med. Det er et sted, voksne mennesker mødes, hygger sig og danser. Vi kender stort set alle hinanden. Vi kører over hele Jylland og Fyn for at deltage i dem, fortæller Niels Dybdahl.

Annonce

Det er blevet principielt

Han har sammen med de tiltalte vanskeligt ved at se, at der er overtrådt nogen regler, da festen efter hans og de tiltaltes opfattelse foregik på en privat grund.

Sagen kort

44 personer er tiltalt for at deltage i en piratfest den 12. december på en nedlagt ålefarm på Sønder Savstrupvej. Anklagemyndigheden går efter at få 42 af deltagerne idømt en bøde på 4000 kroner. To tiltalte - et band – kræves idømt en bøde på 5000 kroner for at være arrangører af det, som anklagemyndigheden betegner som en piratfest.

Ifølge anklagemyndigheden har deltagerne overtrådt forsamlingsforbuddet, da man den 12. december maksimalt måtte samles 10 personer.

De tiltalte hævder, at det foregik på en privat ejendom, og at de derfor ikke hører under reglerne om forsamlingsforbud. De kræver sig derfor frifundet.

Retssagen foregår i Gråkjær Arena, da Retten i Holstebro ikke har plads til alle de tiltalte.

Der falder dom i sagen torsdag.

De eneste regler, som deltagerne i festen og arrangørerne kan have brudt, er de uskrevne regler hos folkedomstolen:

- Der er tale om voksne mennesker, der har lavet en fornuftig afvejning, og som er kommet frem til, at det her kunne de godt deltage i, fortæller Niels Dybdahl.

Men det var jo netop ikke i en privat beboelse, det foregik. Det var i et festlokale på en nedlagt ålefarm. Burde deltagerne ikke have vidst, at det ikke var en privat fest?

- Sådan som vi læser reglerne og loven, så kunne man godt holde festen. Det var privat. Det er derfor sagen overhovedet kører, siger han.

- Det er blevet principielt.

Men mange mennesker har måttet aflyse det ene og andet arrangement på grund af corona. Hvorfor skal I så have lov til at fortsætte?

- Fordi det efter vores opfattelse ikke er et brud på de regler. Sådan har vi ikke kunnet læse dem. Der er blevet søgt råd hos både politiet og covid-hotlinen, siger Niels Dybdahl.

Frygten for fordømmelsen

En kvindelig deltager i festen, der ikke ønsker at få sit navn frem, fortæller, at hun ikke var i tvivl om, at det var ok at deltage.

- Ellers havde jeg ikke gjort det, fortæller hun.

Hvorfor vil du og de øvrige ikke stå frem med navn?

- Folk er bange for at blive fyret, stemplet og udstillet. Den her sag har fået så meget negativ opmærksomhed. Det er blevet beskrevet som en vild fest uden håndsprit eller lignende. Det var det jo ikke. Det var en rolig dansefest med håndsprit på alle borde og ved indgangen, og deltagerne var voksne ansvarlige mennesker. Men det er derfor, at folk ikke har lyst til at sige noget, fortæller hun.

Festen den 12. december på den nedlagte ålefarm har dog været den sidste, fortæller Niels Dybdahl.

- Vi venter bare på, at de kan komme i gang igen. Det kan man sikkert også se på mig, griner han og lægger en hånd på maven.

- Det er jo god motion, der er sundt - også for det mentale helbred.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce