Annonce
Kultur

Tarm tog forskud på Danmark Dejligst-glæder

I Tarm mødtes man fredag under Kulturtagene for at stifte bekendtskab med Danmarks Dejligst-programmet. Privatfoto.
Omkring 100 var mødt op til en fyraftensøl under Per Arnoldis kulturtage, da programmet for folke- og byfest blev præsenteret.

TARM: Det var lidt forårskøligt, men det forhindrede nu ikke børn og voksne i at møde op, da programmet for Danmarks Dejligst-festivalen blev præsenteret under Per Arnoldis kulturtage.

Folke- og byfesten finder sted i Hvide Sande lørdag den 25. maj, men offentliggørelsen af årets program for den gratis familiefest foregik i Tarm, der lægger by til næste års festival; denne finder sted den 22. august 2020 på markedspladsen langs åen.

Fyraftensfesten i Tarm var arrangeret i samarbejde med Tarm Udviklingsforum, og musiker Henrik Volf sørgede det musikalske lydspor, mens de voksne hyggede sig sammen med en fyraftensøl, og ungerne indtog hoppepuden.

Over 100 personer anslås at være mødt op.

Højdepunktet var selvfølgelig præsentationen af Danmarks Dejligst-programmet, der lige som sidste år i Bundsbæk Mølle byder på noget for enhver smag.

Det er andet år, Danmarks Dejligst i Naturens Rige holdes, og sidste år var 1500 mennesker fra hele kommunen mødt op.

Annonce

Musik og foreninger

I Hvide Sande foregår begivenhederne på flere scener.

På store scene på festivalpladsen kan man således - efter åbningstalen klokken 14.00 - i raskt gempe oplever HVAK Springerne, rockbandet Artful Candid, Vokal Vest, Ringkøbing Garden, sangeren og sangskriveren Karen Kougsgaard, sangeren Tamra Rosanes, rapperen Jokeren og pop-duoen Back to Back.

I VIF-loungen i SportsfiskerCenteret - VIF står for Very Important Frivillige! - kan man i løbet af dagen møde nogle af kommunens mange frivillige og flere byrådspolitikere, råd og samvirker.

I foreningsområdet kan man møde mere end 30 forskellige foreninger fra alle hjørner af kommunen.

Og på Lille Scene ved SportsfiskerCenteret kan man møde musikskolens talentbands, Karen Kousgaard endnu engang og Daniel Munk & "40 i skyggen".

Kan man slet ikke få nok, slutter dagen af med After Party fra klokken 22 til klokken to om natten med lokale bands, åben mikrofon og - ikke mindst - fadøl fra Hvide Sande Bryghus.

Dagen skabes i samarbejde med et hold frivillige, der som tak for hjælpen med praktiske opgaver op dagen efterfølgende modtager en del af overskuddet til deres respektive foreninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce