Annonce
Læserbrev

Tarm Bibliotek er et godt sted, som vi ikke vil undvære

Biblioteket er en meget vigtig del af det at være borger i Tarm. Det må kommunen lade os beholde!

Læserbrev: Med stor glæde læste jeg Eva Sønderbys indlæg om Tarm Bibliotek samt Dagbladets artikel om en formiddag på det gode samlingssted, vi har på biblioteket. Det var også skønt, at ved folketingsvalget sad mange og samlede underskrifter mod lukning af biblioteket. Tak for det.

Både unge og gamle, småbørn og skoleelever, nørder af alle slags og folk, der bare elsker at læse, kan komme der. Vi har fuldstændig vænnet os til selv at åbne døren, mærke roen eller dæmpet aktivitet, nyde synet og lyden af børn, der hjælpes og undervises af en bibliotekar. Måske dumper man ind i et møde med en person fra egnen, der har noget at fortælle om vores kultur og vores fortid. Børneteater og forfattermøder for voksne er her også.

Flere læseklubber nyder godt af bibliotekarernes kompetente og venlige service. Bøgerne henter en af læseklubbens medlemmer selv efter aftale med en bibliotekar, og de står på en hylde klar til at tage med og dele ud. Det hele er så enkelt, så trygt og hjemligt. Møder man en bibliotekar, der går og rydder op, får man en venlig bemærkning og eventuelt svar på et spørgsmål, der trænger sig på.

Kommer man en aften, fordi man pludselig er gået ud for læsestof, møder man mennesker, der nyder at "græsse" langs reolerne. Det virker afstressende efter en travl arbejdsdag. Og man bliver så glad, fordi man har så mange bøger til sin rådighed. Mange bruger også computerne, og stilfærdigt står et par unge mennesker og diskuterer de resultater, de finder digitalt.

Ja, biblioteket er med til at gøre Tarm til en god by at leve i. Det kan ikke passe, at det skal tages fra os!

Hvorfor kan nogle af de andre biblioteker ikke også være selvbetjent? Vi var noget rystede, da vi skulle klare døråbning og udlån selv, men nu nyder vi at føle os som en del af en berigende kulturinstitution. Man sparede meget ved ændringen dengang, og vi kan se, at udlånet i Tarm ikke er faldet mere end andre steder. Forsøg dog at få andre biblioteker med på ideen, for det er godt for en bys sammenhold at være fælles om noget. Når vi føler, at biblioteket er vores, passer vi bedre på det.

I den moderne verden er det jo ikke blot udlånet af bøger, der fortæller om kulturen. Brugen af mobiltelefonen med mere spiller naturligvis en rolle for mængden af udlån af faglitteratur. Men prøv at se på bibliotekets samling af skønne billedbøger. Man ønsker, at man stadig havde småbørn hjemme og kan næsten ikke lade være at låne et par stykker. Er man til krimier, så frister rækken af spændingslitteratur, og man går hjem med en bog, der brænder i tasken og skal nydes i en god stol, mens verden omkring en forsvinder.

Vi har meget kultur i Tarm: Kirken, mejeriet, gymnasiet, gode børneskoler med mere, og biblioteket er en meget vigtig del af det at være borger i Tarm. Det må kommunen lade os beholde!

Annonce
21072008 Tarm Bibliotek - om sommerlæsning Foto: Jørn Deleuran
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Gør din borgerpligt - gå på restaurant

Hånden på hjertet... Hvornår har du sidst spist på en restaurant i din hjemby? Hvornår har du og din bedre halvdel sagt til hinanden: "I aften går vi ud at spise på Restaurant Xxx"? Hvornår har du og en flok venner senest sat hinanden stævne på en af byens restauranter for få en kulinarisk oplevelse? Og det tæller altså ikke, at I en fredag aften dropper madlavningen og henter en pizza eller noget andet ud af huset-mad. Vi taler om et rigtigt restaurantbesøg med menukort, opvartning og hele pibetøjet. Det er længe siden, ikke sandt? Et tilbagevendende samtaleemne blandt borgere her i kommunen er, hvorfor pokker vi ikke har ret mange gode restauranter. Ikke et ondt ord om ud af huset-spisesteder eller burger-, kylling- og pommefrites-restauranter, som vi har masser af; de kan såmænd sagtens være udmærkede. Vi taler om restauranter med kok i køkkenet, spisekort og tjener, der serverer en god middag, lavet på gode råvarer til en pris, der gør det muligt for en familie at spise ude uden at blive ruineret. De findes selvfølgelig - ingen nævnt, ingen glemt. Men når vestjyder taler med hinanden om restaurant-situationen, høres en tilbagevendende klage: Der er alt for få steder, hvor vi kan spise en ordentlig middag til rimelig penge! Vi lokale er ikke alene om beklagelserne. Den seneste tilfredshedsundersøgelse blandt turister viser, at de, der rejser til vort område, har den samme oplevelse; og den er særlig gal i Ringkøbing-Skjern Kommune på trods af, at vi har millioner af turistovernatninger hvert år. Udfordringen giver turistbranchen grå hår i hovedet. Med god grund. Et bredt udbud af spisesteder af god kvalitet øger et turistmåls tiltrækningskraft. De behøver ikke at være Michelin-klasse; men de må gerne hæve sig over fast food- og buffet-niveau. Hele turistbranchen og kommunen med har fokus på madområdet, hvor nøgleordet ikke mindst er "lokale råvarer". Desværre rykker det bare ikke rigtig. Kokkene vil åbenbart hellere arbejde østpå, tjenerne ligeså, og efterspørgslen svinger vildt, alt afhængig af årstiden. Det er ikke nemt... Der er kun en udvej. Vi må alle gøre vores borgerpligt. Vi må til at spise noget mere ude!

112

Frækt indbrud i Hvide Sande: Tyve stjal designermøbler for 110.000 kroner

Annonce