Annonce
Debat

Tanker på en nattevagt: 11.173 skridt og en stribe forslag til social- og ældreminister Astrid Krag fra et godt plejehjem

Varme hænder på Stauning Friplejehjem: "Næsten alt er muligt, når udgangspunktet i bestyrelsen, ledelsen, støtteforeningen og blandt de ansatte er: "God ide - det finder vi en løsning på", skriver lørdagens klummeskribent Birgitte Vinding. Arkivfoto: Mette Mørk

Det er mørkt, koldt og regnfuldt. Oktober har kastet sin blide kåbe af sig og viser sig nu fra sin barske side. Det er godt at komme indenfor. Der er tændte stearinlys i vinduerne, friske blomster i vaserne, og som altid er her rent, rart og hyggeligt. I dagens anledning er der dug og flag på bordene - en beboer har fødselsdag og er blevet fejret med manér. Og Bailey naturligvis. Min kollega fortæller mig om dagen, der snart er gået. Klokken er 23, og min nattevagt på Stauning Friplejehjem er netop begyndt.

Birgitte Vinding, Stauning. Privatfoto

Som det allerførste går jeg en stille runde og kigger ind til alle beboere. Er alt godt? Én vil gerne have lidt at drikke. En anden ligger vågen og har lyst til at snakke. Jeg sætter mig på sengekanten, og vi kommer vidt omkring, mest i Vestjylland. Forleden kom en anden beboer i tanke om en speciel sang, som ingen af os kunne huske andet end få linjer af. Det kunne Youtube til gengæld - og så sad vi der, klokken 3 om natten, og sang til en gammel videooptagelse.

En nattevagt er fuld af praktiske opgaver, men de løber ingen vegne. Tiden er en anden om natten: Der er mere af den, og til en vis grad kan jeg selv disponere over den. Og hvis én har lyst til at snakke, så snakker vi. Eller synger. Jeg ved, at mine kolleger gør det sammen.

Annonce

Jeg blev ansat på Stauning Friplejehjem midt i april. Den første dag faldt vi over middagsmaden i snak om Bousøgaard i Stauning, der er i gang med en fantastisk forvandling. Det ville særligt én beboer gerne se. Dagen efter spurgte jeg mine nye kolleger, om beboeren og jeg måtte gå en tur derned. I deres svar oplevede jeg, at netop dette friplejehjem er noget ganske særligt: "Fantastisk idé", "Vi dækker dig ind", "Det er præcis sådan noget, som Karina gerne vil, vi prioriterer." Karina er chefen for det hele. Turen var vidunderlig, og da vi kom tilbage, var det med forårssol i øjnene og favnen fuld af friske påskeliljer.

Klokken er 02. Jeg har gået de første 3.521 skridt, siden vagten begyndte. Alle sover, og der er stille.

Jeg tænker på Berlingskes forsidehistorie: I oppositionen førte Astrid Krag (S) an med benhård kritik af den daværende ældreminister, Thyra Frank (LA), som Krag kaldte en kransekagefigur, fordi hun ikke fremsatte lovforslag. Men som social- og ældreminister står Astrid Krag selv kun bag et enkelt lovforslag på området.

I den sidste ende er det chefens ansvar. Et lovkatalog er undervejs i mange måneder, og de væsentligste ministerier, Statsministeriet og Finansministeriet, har gennemgået det minutiøst. Vi kan derfor med sikkerhed vide, at statsminister Mette Frederiksen har nikket til, at hendes ældreminister - målt efter ministerens egen og dermed regeringens målestok - yder en sparsom indsats over for landets ældre.

Det er dagens vigtigste historie. Samtidig er den af to årsager ulykkelig.

Det er ulykkeligt, at vi har en social- og ældreminister, der lider af den vrangforestilling, at god ældrepolitik alene kan måles på antallet af lovforslag.

Det er samtidig ulykkeligt, at det lykkedes for unge Krag at mobbe dygtige, omsorgsfulde Thyra Frank så indædt og vedholdende, at Thyra Frank senere fik kvalme, når hun nærmede sig den store trappe til Folketinget.

Jeg får pludselig lyst til at lægge ældreministeren hen over knæene og give hende en god, gammeldags røvfuld. Den slags fortjener man, når man opfører sig hyklerisk og dobbeltmoralsk.

5.744 skridt. Klokken er 04. Med et smil tænker jeg på de mange prøvelser, jeg har udsat friplejehjemmets skønne beboere for. En kvinde i kørestol kørte jeg først ind i den ene dørkarm, dernæst i den anden. Alder og sygdom kan gøre det svært at udtrykke sig, men jeg vidste med det samme, at jeg var tilgivet: Hun grinede, så tårerne trillede, og jeg gjorde det samme. Utroligt, som latter kan binde mennesker sammen.

En anden beboer kom jeg til at kaste en fjernbetjening i ansigtet på. Det kan faktisk ske. Hun har (stadig) det smukkeste smil, og jeg føler mig tilgivet, hver gang hun sender det til mig.

...og så tænker jeg på plejehjemmet i Aarhus, hvor ansatte lod stakkels demente Else hænge i en lift i over syv minutter for at få hende til at lave afføring. Else havde stærke smerter på grund af liften, men det fik ikke de ansatte til at stoppe.

Det ville aldrig ske hos os. Det ligger dybt i mine kolleger at udvise respekt, værdighed og kærlig omsorg over for beboere. Aldrig - ALDRIG - ville vi byde et andet menneske det, som Else oplevede.

Værs'go Astrid Krag: Du kan jo lovgive om, at man ikke bevidst må påføre ældre smerte. Dét med rullestolen og fjernbetjener var naturligvis ikke med vilje, og den slags fumlerier kan man næppe lovgive sig ud af.

8.807 skridt. Klokken er 06. De Radikale har skiftet kurs og støtter nu lovgivning om kvindekvoter i toppen af dansk erhvervsliv. Pudsigt, at en ligelig fordeling af mænd og kvinder kun er vigtig for kvotetilhængerne, når det drejer sig om bestemte typer jobs. Jeg har endnu ikke hørt kvotetilhængere tale for en mere ligelig kønsfordeling blandt jord- og betonarbejdere, smede og omsorgshjælpere. De opfattes måske ikke som vigtige nok i den sammenhæng?

Hvis jeg havde ansatte i min virksomhed, så skulle De Radikale saftsusemig ikke bestemme, hvem jeg skulle ansætte på ledende poster. Ellers tak. Jeg vil også tro, at man på friplejehjemmet i Stauning hellere skeler til kvalifikationer end køn.

Værs'go Astrid Krag: Du kan lovgive om, at de varme hænder også skal være kærlige hænder. Og at det ikke spiller nogen rolle, om de tilhører en mand eller en kvinde.

9.990 skridt. Klokken er 06.30. Køkkendamen laver den skønneste mad. Snart vil duften af hjemmelavet mad brede sig på friplejehjemmet. På hylderne er der masser af lækkerier, og min indre Fru murermester Jessen dukker op: Jeg trænger til et stykke kage og går på rov.

Jeg har morgenbakkerne klar. Alle ønsker bliver opfyldt. De vaner, man har haft gennem livet, skal man naturligvis ikke lægge fra sig, blot fordi man har fået et nyt hjem. Til manges overraskelse må man også gerne ryge i sit eget hjem på Stauning Friplejehjem.

Der er 16 beboere på Stauning Friplejehjem - hver især er de noget ganske særligt - og jeg ved, at mine kolleger nu vil gøre deres bedste for, at alle får endnu en god dag.

Jeg har altid tænkt, at jeg ikke vil på plejehjem, når jeg bliver gammel. Jeg har skiftet mening. Det er ikke plejehjemmet, der er problemet. Problemet er derimod selve årsagen til, at man ikke længere kan bo i eget hjem. Et plejehjem kan være et rigtigt godt sted at være - med plads til dans, grin, musik, filmaftener, andagt, fortællinger, dejlig mad, ture ud i det blå, omsorg, sygepleje og hjælp til alt det nødvendige. Og ham, der gerne ville have et værksted, fik et værksted, hvor han nu tryller med træværk. Næsten alt er muligt, når udgangspunktet i bestyrelsen, ledelsen, støtteforeningen og blandt de ansatte er: "God ide - det finder vi en løsning på."

11.173 skridt. Klokken er syv. Det har været en god nat. Mine kolleger er som altid kommet i god tid. Vi drikker morgenkaffe og 'aftenkaffe', og jeg fortæller om stort og småt fra natten. Der er 16 beboere på Stauning Friplejehjem - hver især er de noget ganske særligt - og jeg ved, at mine kolleger nu vil gøre deres bedste for, at alle får endnu en god dag. Godmorgen til jer alle. Og godnat.

Annonce
Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fra L.O.C. til Birthe Kjær: To festivaler klar med de første navne

Ringkøbing For abonnenter

Dansk er vejen til succes: Ngun har en dansk mand på arbejde og en burmesisk mand derhjemme

Debat

Corona: Fortsæt idrætsaktiviteterne ude i lokalsamfundene

Ringkøbing-Skjern

Coronasmitten sætter fortsat rekorder: 321 lokale er smittet de seneste syv dage

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ribo Vinduer opfører ny fabriksbygning på 9500 kvm., Bechs Hotels ordrebog med alle 250 julefrokost-bestillinger forsvandt og andre glimt fra Gamle Dage

Debat

2. søndag i advent giver stof til eftertanke angående Coronaen

Hvide Sande For abonnenter

Naboer er rasende over erhvervsmands byggeri af swimmingpool og anneks midt i Søndervig

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Ringkøbing-Skjern

Gæt en træner: Vind billetter til Skjern Håndbolds kamp mod Mors Thy

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ridder af Hvide Sande og meget mere: Tidligere borgmester fik helt særlig overraskelse til sin fødselsdag

Ringkøbing-Skjern

47-årig mand bortvist fra værtshus: - Han råbte og skreg, siger politiet

Annonce