Annonce
Erhverv

Tangmanden på Endelave laver rund og blød snaps

Bjarne Ottesen, også kendt som ”Tangmanden” på øen Endelave, går efter sankthans i gang med at høste blæretang til en tangsnaps, som især kvinder godt kan lide at få på julefrokostbordet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tang kan bruges til mange ting. Også snaps. Det ved Bjarne Ottesen fra Nordisk Tang, som har udviklet en tangsnaps, der er rund og blød som blærerne i den tang, han putter i akvavitten. Og så er især kvinderne helt vilde med snapsen.

Bjarne Ottesen - eller ”Tangmanden”, som de kalder ham på øen Endelave, der ligger i Kattegat ud for Horsens - tager sine waders på og går ned til vandkanten. Det er lavvande, så på stranden ligger hundredvis af brune buketter blæretang og tørrer i den lune vind og solen. Når det bliver højvande igen, vil de som deres artsfæller, der er lidt længere ude i vandet, rejse sig ved hjælp af de store luftfyldte blærer på løvet.

Nordisk Tang har været med i cirka 12 store forskningsprojekter, hvilket gør, at Bjarne Ottesen i højere grad definerer Nordisk Tang som en vidensvirksomhed end som en fødevarevirksomhed. 

I farvandet omkring Endelave findes der foruden blæretang også savtang, sukkertang, fingertang og søl, også kendt som havets bacon, men i dag er Bjarne Ottesen ude efter blæretang. Der skal nemlig blæretang i den tangsnaps, der sælger godt til jul, og som han og sønnen Kristian Skjold Ottesen producerer og sælger via familievirksomheden Nordisk Tang. Hovedkontoret ligger i Grenaa, men en stor del af tangen, som bruges i de forskellige produkter, høster Bjarne Ottesen i vandet omkring Endelave, hvor han og hustruen bor.

Høster efter fuldmåne

Da Bjarne Ottesen startede med at høste tang, kunne han høste 25-30 kilo i timen. Nu er han oppe på cirka 150 kilo i timen, fortæller han og griber fat i en blæretang. Hænderne glider op ad plantens glatte stilk, indtil de synes at ramme det rigtige sted, og så klipper Bjarne Ottesen løvet af og smider det om i en sort plastikbalje, han har bundet rundt om livet på sig selv med et reb.

Nordis Tangs tangsnaps er en akvavit tilsat tangekstrakt. Det giver den en rund smag med mange nuancer, og især kvinder kan godt lide tangsnapsen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Lige nu har Nordisk Tang en tangsnaps med blæretang i sortimentet, men Bjarne Ottesen er også ved at udvikle en med urter fra Endelave samt trøffeltang. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det er altid først, når den første fuldmåne har vist sig på himlen efter sankthans, at Bjarne Ottesen begynder at høste blæretang til tangsnapsen. Det handler ikke om overtro, men har noget med omtanke at gøre:

- Hvis jeg venter til efter første fuldmåne, så har blæretangen smidt halvfems procent af dens sporer, og sporerne er jo frø. Dermed sikrer jeg, at der bliver ved med at være blæretang, siger Bjarne Ottesen og tilføjer, at han klipper tangen på en speciel måde for at sikre, at den bliver ved med at vokse.

Når vi arbejder med tang, får vi typisk en hel smagspalet frem. Vores tangsnaps er en akvavit tilsat tangekstrakt, og tangen gør, at vi får mange smage frem. Tangsnapsen starter med sådan en lidt whisky-, Talisker-agtig smag, og så slutter den som en varm og rund cognac.

Bjarne Ottesen

- Det er som at klippe havebuske. Høstes blæretang på den rigtige måde, vokser planten 20 centimeter i stedet for to centimeter. Derfor høster vi også så meget blæretang som muligt.

Annonce

Den gode tang-tommelfingerregel

På Tanggården, som både er Bjarne Ottesen og hans hustrus hjem såvel som et videns- og formidlingscenter, ligger der blæretang i to forskellige rammer, og på en tørresnor blafrer vingetang i vinden.

Tangen bliver tørret på store bakker på Tanggården. Det mørke blæretang er blevet høstet ved Fornæs, mens det lyse kommer fra Endelave. Det er lyst, fordi det stammer fra tangplanter, som er blevet høstet før og har dannet nye skud. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Den ene portion blæretang skal sendes til Rise Bryggeri på Ærø, hvor der skal brygges øl med den. Ud af de fem kilo tang, som bryggeren vil modtage fra Bjarne Ottesen, kan han brygge 3.000 liter øl. Og sådan er det med tang, siger Bjarne Ottesen.

- Der er en tommelfingerregel, når det gælder anvendelse af tang, og den hedder: "Aldrig for meget".

Den regel gælder også for tangsnapsen, som ikke smager af tang, men en hel masse andet.

- Når vi arbejder med tang,  får vi typisk en hel smagspalet frem. Vores tangsnaps er en akvavit tilsat tangekstrakt, og tangen gør, at vi får mange smage frem. Tangsnapsen starter med sådan en lidt whisky-, Talisker-agtig smag, og så slutter den som en varm og rund cognac, siger Bjarne Ottesen og tilføjer, at især kvinder godt kan lide at få en tangsnaps på julefrokostbordet.

- Den er ikke så skarp som mange andre snapse, og det kan kvinder godt lide.

Der findes 400 forskellige tangarter i Danmark, og de smager alle forskelligt. Frisk blæretang smager for eksempel af hav, jod og salt, mens klørtang smager af asparges. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Udover tangsnapsen har Nordisk Tang også en rom, som gør sig godt på julefrokostbordet. Ligesom almindelig rom bliver den lavet på sukkerrørsmelasse, og derefter trækker den fire måneder på egefade med tangarten søl.

Annonce

Mere tang på bordet

Egentlig kunne Bjarne Ottesen også godt tænke sig, at danskerne begyndte at putte noget tang i julemaden.

- Tang er probiotisk og giver dermed en god balance i mave-tarm-systemet, og efterhånden ved vi, at tarmfloraen er nøglen til et godt helbred. Vi kan trække polysakkariden fucoidan ud af brunalger som blæretang. Fucoidan styrker immunforsvaret mod infektioner og virusser, og så er det gavnligt mod blandt andet fordøjelsesproblemer.

- Derfor synes jeg da også, det ville være oplagt at smide lidt fucoidan på julemaden, lyder det fra Bjarne Ottesen, som spiser tang næsten hver eneste dag.

- Det er helt enormt sundt, og så smager det godt. Hvis du går ned på stranden og putter noget tang i munden, kommer du aldrig til at smage det igen, for det skal bearbejdes, inden du prøver at spise det. Når det er blevet bearbejdet, kan du til gengæld bruge det som ingrediens eller smagsforstærker i rigtig mange produkter, lyder det fra Bjarne Ottesen.

Nordisk Tang

Nordisk Tang blev etableret af Bjarne Ottesen, produktudvikler og "tang-tekniker", og hans søn Kristian Skjold Ottesen i foråret 2014. 

Hovedkvarteret ligger i Grenaa, og på Endelave ligger afdelingen Tanggården, hvor Bjarne Ottesen og hans hustru bor. Herfra arrangerer Bjarne Ottesen blandt andet tangsafarier.

Nordisk Tang blev i 2019 kåret som nr. 90 på Forward Foodings 2019-liste over globale iværksættere, som befinder sig i krydsfeltet mellem fødevarer, teknologi og bæredygtighed. 


Annonce

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce