Annonce
Debat

Tak til de gæve kvinder der skabte valgmulighederne for os andre

Lørdagsklummens skribent hylder i denne klumme sin mor og de kvinder, der brød grænser og var med til at skabe de mange uddannelsesmuligheder, der findes i dag. På billedet ses dronning Ingrid som ung prinsesse på husholdningsskole. Arkivfoto: Scanpix

”Jamen, jeg kunne jo ikke andet” svarede min mor, da jeg engang for mange år siden nysgerrigt spurgte hende, hvorfor hun egentlig blev gravid 13 gange? - og fik ti levende børn - seks drenge og fire piger - fordelt på 16 år.

Esther Haubjerg Jørgensen. Foto: Johan Gadegaard

Derudover havde mine forældre unge drenge til at bo hos os. De kom fra et ungdomshjem i Århus og var i murelære hos min far, der var selvstændig muremester. Senere da vi i børneflokken blev ældre, blev min mor privat dagplejemor for en pæn flok børn i Hover og omegn. - For det kunne hun: Passe børn!

Ja, så smurte hun dagligt madpakker af to store rugbrød (dengang de vejede to kilo), skrællede to spande kartofler til aftensmaden, som hun begyndte tilberedningen af lige efter kaffetid. Gris, ko, fjerkræ, fisk og fugle med mere blev slagtet og tilberedt. Hun strikkede trøjer og strømper, syede tøj om: kjoler, kassebukser, smarte korte jakker til os piger. Arbejdsbukser og skjorter blev lappet, der blev vasket tøj hver dag. Gulvene blev skrubbet og ferniseret til højtiderne og der blev malet og tapetseret.

Annonce

I denne tid fejres eksamener og studentergilder afvikles. Efter cirka 13 års skolegang er der nu valgmuligheder for de unge: Hvad vil man være? og hvad kan man blive med eksamensgennemsnittet?

Vores samfund har bygget et godt og solidt uddannelsesnetværk op, så der ER valgmuligheder, hvis man vil.

Min historie om min mor er ikke speciel. Mange har stået som hende: blev tidlig gravid og blev hjemmeløbende. Der var ikke et uddannelsesnetværk; jo, bevares, min mor nåede at komme på husholdningshøjskole, som hun livet igennem var stolt over, og man må nok sige, at hun fik brug for kundskaberne - og lærte dem fra sig!

Dette var for cirka 50 år siden. Går vi yderligere kun 50 år tilbage til starten af 1900 tallet, er en roman netop udkommet om en af Danmarks flittigste forskere, Marie Hammer, ”midernes moder”, som de færreste nogensinde har hørt om. For universitetsverdenen var jo nærmest et lukket land for kvinder. 

Endnu en kvinde, Nielsine Nielsen, fik i 1875 lov at studere medicin, men beslutningen om at optage hende, udløste en vild blandt de mandlige læger. Nielsine Nielsen drømte også om at forske, men der gik grænsen; så hun åbnede i stedet egen praksis.

I 1929 studerede Inge Lehmann geologi og interesserede sig for jordskælv. Hun gjorde epokegørende opdagelser - i sin fritid, for på universitetet kunne hun kun få job som sekretær.

Disse kvinder lykkedes med at udfolde deres potentialer, og fulgte dét, de brændte for - trods heftig modstand. Men på trods af deres store indsats opnåede de ikke anerkendelse i en for dem tidstypisk mandsdomineret verden.

Som børn sad vi på en lille stol ved siden af mor, når der skulle læses lektier. Skolen skulle passes. Så skulle vi alle dyrke sport; gå til gymnastik om vinteren, og fodbold om sommeren. Vi dyrkede håndbold og dansede i Rasmussens danseskole. Vi kan vist alle "Quick, quick slowww……". Vi, de tre mindste, spillede også i musikskolen.

Så var der selvfølgelig opgaverne hjemme: Rengøring, hjælpe med ved madlavningen, hjælpe i køkkenhaven, tage kartofler op, bære brænde ind, hænge tøj op, lægge tøj sammen,  tage opvasken, pudse sko, tage dagplejebørn op af middagssøvnen, lege med dem og så videre. Alle ti børn fik en uddannelse. Det var vigtigt for vores forældre.

Og min mor, hvis fynbo-hjerte smeltede for en westjysk murersvend: Hun havde hverken uddannelse eller kørekort. 


Overalt står døre åbne for uddannelser og arbejde i år 2021. Sådan har det ikke altid været; tak til de gæve kvinder, som fulgte det, de brændte for og åbnede døre op for os andre.


I ca syv år sidst i 60'erne var hun alenemor med flokken, idet min far tog arbejde på Sjælland og boede derover 14 dage ad gangen, da byggeriet var stagneret i Vestjylland. Flere af mine brødre fulgte trop, for at ha' et arbejde. Men engang imellem tog mor bussen til Ringkøbing til hendes store glæde. Så kunne hun komme lidt ud. Og torsdag aften, når biblioteket var åbent, så skulle der lånes bøger. Gode bøger skulle der være tid til!

Senere sagde hun stolt, da de fleste børn, børnebørn og oldebørn var samlet: "Alt det her er mit" - hendes potentiale, hun gjorde det, hun brændte for.

Overalt står døre åbne for uddannelser og arbejde i år 2021. Sådan har det ikke altid været; tak til de gæve kvinder, som fulgte det, de brændte for og åbnede døre op for os andre.

Vi har valgmulighederne!

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ældrerådet overrasket over kommunens million-udgift til sikkerhedsvagter: - Det har vi aldrig hørt om

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Overskuddet mere end tredoblet: Ringkøbing-firma nød godt af danskernes hus-interesse i coronatiden

Ringkøbing For abonnenter

Vestjysk virksomhed fik største overskud nogensinde i 2020: - Vi har ikke mærket noget som helst til coronaen

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Ringkøbing-Skjern

Indretningsekspertens egne boligtips: Norsk fjeldhytte møder japansk minimalisme i Hvide Sande

Skjern For abonnenter

Lokal tømrermester øjenvidne til enorme skovbrande i Tyrkiet: - Jeg har aldrig oplevet noget så vildt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Sprogfattigdom: Radio og tv bliver inficeret af bandeord

Ringkøbing

Nye tider på det tidligere Schuberts Minde: Musik og sang ved åbent hus på Fjordhusene

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Skjern

Unge vestjyske iværksættere har store ambitioner med nyt dansk online galleri

Ringkøbing For abonnenter

Ikke mere coronapas: En byrde mindre for Naturkraft - og så alligevel ikke helt

Ringkøbing-Skjern

Nøgenbadning eller smalle veje: Hvad vil du helst læse om?

Annonce