Annonce
Erhverv

Se billederne: Lukket restaurant får en ansigtsløftning

Den stemningsfulde kælder, hvis eksistens de færreste vist vidste noget om. Foto: Poul Osmundsen
Green Ejendomme er i gang med at gøre den gamle bygning på hjørnet af Torvegade og Vester Strandgade indbydende; nu mangler kun en lejer, der vil drive restaurant i ejendommen.

RINGKØBING: Man tøver umiddelbart, før man forsigtigt træder hen til hullet i gulvet, og nærmest tvinger sig selv til at gå ud på glaspladen; trods alt er der et pænt fald ned til gulvet i kælderen under den tidligere restaurant "Bøffen" på hjørnet af Torvegade og V. Strandgade.

- Bare rolig, jeg stod forleden på pladen sammen med én på nogenlunde samme størrelse som jeg selv, og det holdt den til, siger Per Green med et bredt smil.

Per Green er den stolte ejer af den gamle bygning, der indtil januar i år husede "Bøffen". Og selv om adskillige mulige lejere har været ved ham for at høre, om han udlejer lokalerne til butiksdrift, har han indtil nu sagt nej.

- Jeg synes, at der skal være en restaurant i bygningen. Det kunne vi godt trænge til i byen, siger han.

Så nu er Per Green og hans folk gået i gang med at give bygningen - der i øvrigt i forvejen var velholdt - en ansigtsløftning.

Per Green er jo tidligere blikkenslager, og han har hentet nogle af sine skulpturer i kobberblik frem, der i nogen tid har fristet en lidt tilbagetrukken tilværelse, efter at han solgte Vestjydsk Beslag sidste år; nu står der en Ringkøbing-vægter i porten og en Ringkøbing-folkedanser og en vellignende gengivelse af Bybrønden inde i gårdhaven.

- Jeg synes, det er med til at give noget stemning, siger han.

Portens ene væg er pudset op, der er lavet en pæn sokkel på en bjælke, og inde i selve restauranten er håndværkerne i fuld gang med at give lokalet en overhaling med ny maling og så videre.

Og så er der lige hullet i gulvet, som man ikke kan undgå at træde hen over.

Det dækker over en kælder, der ligeledes er blevet "shinet" op, og som med sine kampestensvægge, små vinduer, dør med gitter for og bardisk bare indbyder til en hyggelig aften med vin-, ølsmagning eller andre nyttige og behagelige aktiviteter.

- Det er i alt fald, hvad jeg kunne tænke mig, den kan bruges til, siger Per Green.

Hele herligheden mangler fortsat en lejer, men Per Green håber stadig, at der igen kommer en restaurant i bygningen.

- Det der være baggrund for med den udvikling, der i turismen her i området; nu får vi jo snart både Naturkraft og ferieparken i Søndervig, siger han.

Annonce
Tør du stå på glaspladen? Per Green gør godt... Foto Poul Osmundsen.
Gennem glaspladen er der direkte kig ned i kælderen under den tidligere restaurant "Bøffen". Foto: Poul Osmundsen
Håndværkerne har travlt med at give restaurantlokalet en overhaling. Foto: Poul Osmundsen
Per Green sammen med den kobber-vægter, der nu vogter i porten ind til gårdhaven. Foto: Poul Osmundsen
Gallionsfiguren har fået plads i kælderkrogen. Foto: Poul Osmundsen
Per Green kaster et blik på restaurationslokalet oven på. Foto: Poul Osmundsen
Restaurantens gårdhave har fået sin egen bybrønd - i kobber! Foto: Poul Osmundsen
En folkedanser i Ringkøbing-dragt hygger om kommende kunder i gårdhaven. Foto: Poul Osmundsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce