Annonce
Ringkøbing

Tøjprojekt har åbnet 6. klasse-elevers øjne for forfærdelige arbejdsforhold

Eleverne har stadig en masse genbrugstøj til overs. Foto: Lars Kryger
Annonce

Ringkøbing: ’Tænk sig at gå rundt med fødderne i syre en hel dag, så de sorte hår på benene bliver hvide. Sådan gør man nogen steder, når man skal lave tøj…’

6. klasses eleverne på Ringkøbing Skole har fået en lille flig af verdens mange uretfærdigheder præsenteret i den forløbne uge, hvor de har arbejdet sammen med kunstner Inge Tarpgaard fra Velling og formidler Mads Reenberg fra Naturkraft om Projekt Nordlys.

Med udgangspunkt i to af FNs verdensmål om anstændige job og ansvarlig forbrug og produktion skulle eleverne finde ud, af hvor vores tøj egentlig kommer fra, og ikke mindst under hvilke forhold, det er produceret.

Kunstner Inge Tarpgaard kom op med en række idéer til Projekt Nordlys. Foto: Lars Kryger

Fra genbrugsbutikker havde eleverne fået foræret en stor mængde tøj og gav sig så til at sortere det efter materiale og producentland. Bunkerne blev omdannet til store kugler, som fredag blev udstillet på Naturkraft under overværelse af forældre og bedsteforældre.

Det var Inge Tarpgaards idé at give eleverne en forståelse af det tøj, de går i og samtidig indsigt i miljø.

- Og læren er, at noget er bedre at gå i end andet. Naturmateriale som silke, uld og til dels bomuld er bedre end kunststoffer, siger hun.

Lærer Birgit Rasmussen. Foto: Lars Kryger

Lærer Birgit Rasmussen fortæller, eleverne undervejs fik øjnene op for, at genbrugstøj faktisk ikke er så tosset, og at nogle elever endda bad om at få noget af tøjet med hjem.

- Og så tror jeg, at mange synes, det er vildt, at nogen lever og arbejder under så dårlige forhold. Børnene var chokerede over at se, hvordan tøj produceres i Bangladesh, hvor arbejderne får mad to gange om dagen og ikke har penge til andet. Eleverne er blevet mere bevidste om de tilvalg og fravalg, vi kan gøre med tøj, siger Birgit Rasmussen.

Tøjkuglerne, der hver illustrerer materialet og producentlandet, kan ses på Naturkraft den næste uge. Foto: Lars Kryger

Udstillingen kan ses en uge i Naturkraft og kommer derpå over på Ringkøbing Skole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Arbejde længe, men i eget tempo

Annonce