Annonce
Debat

Tænk, hvis det hed Nejnuar: Ja er et lille, eksplosivt ord med meget store muligheder

Ur-nat parade med skolebørn i Hvide Sande i 2019. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Så er jeg tilbage på min teaterpind efter en dejlig juleferie. Et nyt år er skudt godt og grundigt i gang - min søn er vild med knaldperler - og med starten af 2022 har jeg fået en ny titel: Klummeskribent.

Med en blanding af spænding og glæde, angst og bæven kaster jeg mig ud på langt dybere vand, end Ringkøbing Fjord kan præstere. Jeg er beæret over at være blevet spurgt og at komme i godt selskab med folk, jeg respekterer og holder af. Og så er jeg endda klummeskribent i det eneste dagblad i verden, sandsynligvis, der ifølge forfatter Stine Pilgaard en overgang kunne mønstre en brevkasse bestyret af et orakel. Det er stort.

Når et nyt år går i gang, får jeg altid følelsen af muligheder, håb, drømme. Vi former forventningsfuldt året i vores tanker, vel vidende at det først er ved årets slutning, at vi står med kvitteringen i hånden. Vi er ukuelige lemminger, der år efter år hopper ned fra stole og ud i det kolde Vesterhav med champagne og bølgeskum sprøjtende omkring os.

Annonce

Jeg tror, at det er derfor, årets første måned hedder januar. Vi siger JA til endnu et år trods kulde og korte dage. Vi siger JA til nytårsforsætter, selvom vi ved, at de fleste ikke fortsætter ind i februar. Vi siger JA til alt det nye, vi endnu ikke ved skal komme. Vi byder året op til dans, og ligesom i den smukke afslutning på Martha Christensens roman Dansen med Regitze, hvor en dans bliver til et helt liv, ved vi endnu ikke, hvad det udvikler sig til.

Hvis jeg tænker tilbage på mine efterhånden talrige januar’er, står nogle enkelte meget klart. Nye begyndelser, som har haft stor betydning for mit liv, både privat og arbejdsmæssigt.

En af dem var i januar 2000. Jeg var 29 år, da vi gik ind i et nyt årtusind, netop færdig på konservatoriet efter mange års studier som klassisk fløjtenist. Hvad nu? Et prik på skulderen fra en god ven gjorde, at jeg i januar kastede mig i et tog til Holstebro for at deltage i et seminar på Odin Teatret. Der var mennesker fra hele verden, og dagene var spækket med træning, foredrag, forestillinger. En ny verden åbnede sig for mig.

En af dagene spillede Kai Bredholt og Sandra Pasini en klovneforestilling, og jeg faldt pladask for Sandras rørende klovn, Spugna, som har fortryllet børn og voksne verden over. Senere mødtes vi i civil, om man så må sige, og så faldt jeg pladask igen. Kort efter flyttede jeg fra København til Vestjylland for at forfølge lige dele kærlighed og nye arbejdsveje.

Et andet skelsættende år var i januar 2006, da Teatret Om blev egnsteater i Ringkøbing-Skjern Kommune. Efter 11 dage indbød vi til stormøde i Rådhushallen om en kommende international teaterfestival, som nogle år senere fik navnet Ur-Nat. Vi ville sætte fokus på naturen, præsentere forestillinger med internationale kunstnere og inddrage børn og unge i parader og workshops. Festivalen tog forskud på kommunesammenlægningen, idet alle fem kommuner var med.

Styltefigurer, farverige karakterer, en parade med børn med masker og flag og Borgmesteren med slips og fiskemaske, indtog Torvet i en festlig åbning. Det blev startskuddet til Ur-Nat Festival, som siden har foregået i hele Ringkøbing-Skjern Kommune hvert tredje år; næste gang bliver til august i år.

Ja er et lille, eksplosivt ord med store muligheder. For flere år siden var jeg på kursus i Stauning Lufthavn. Jeg husker ikke, hvad kurset hed, men det var ikke et flyvekursus. Og dog.

Det, der står tilbage fra den dag, var en ganske enkel øvelse. Vi stod overfor hinanden to og to, den ene fortalte om en idé og den anden lyttede. Da den første var færdig, skulle den anden starte med at sige: Ja! Derefter kunne man gå videre med at udbygge idéen. Da det igen var den førstes tur, startede vedkommende med et: Ja! Og så videre.

Ved dagens afslutning var jeg så opløftet, at jeg nærmest fløj hjem fra Stauning.

Engang tog jeg et tog til Holstebro, og har nu boet i Vestjylland i 21 år. Hvert år fylder jeg lungerne med januarluft og tænker: Det her bliver et godt år! Erfaringen viser, at det ikke altid bliver det, men min januartro er stærk. Hvilken indgangsbøn ville det ikke være, hvis den første måned i året hed nejnuar. Jeg tør ikke tænke tanken til ende.

Med ønsket om en god start på året til alle - Glædelig JAnuar!

Hvert år fylder jeg lungerne med januarluft og tænker: Det her bliver et godt år! Erfaringen viser, at det ikke altid bliver det, men min januartro er stærk. Hvilken indgangsbøn ville det ikke være, hvis den første måned i året hed nejnuar. Jeg tør ikke tænke tanken til ende.

Klummeskribent Annemarie Waagepetersen. Foto: Johan Gadegaard


Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Syv nye søer midt i byen: Milliondyr klimasikring af Ringkøbing er næsten færdig

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

40 år på Buller Frichs kuttere har ikke skræmt Niels Peder: Holder helbredet, bliver jeg ved, til jeg fylder 67

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Se kortet: Sådan går det med coronasmitten i dit sogn lige nu - de to store byer er hårdest ramt

Ringkøbing-Skjern

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen vil fordele milliarder til hårdt ramte varmekunder

Ringkøbing For abonnenter

BK Hertz' mangeårige ejer og manufakturhandler med stort M er død: Bent Kærgaard blev 78 år

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Corona kostede hendes fars liv: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Debat

Hilsen fra en gammel ringkøbingenser:  Udvikling, afvikling og kunsten at være glad for det, man har

Ringkøbing

Fra rengøringsmedarbejder til kurbadschef: 24-årig rumæner har gjort lynkarriere på Hotel Fjordgården

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Ringkøbing-Skjern

Foreninger er ellevilde med at samle affald for penge og pølser - og ventelisten er lang

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Stigende elpriser tvinger sommerhusbureau til nytænkning: Lejerne må betale, hvad strømmen reelt koster

Ringkøbing-Skjern

Indbrudstyv var nok stedkendt: Skærmede overvågningskamera ved Jem&Fix af med brædder

Annonce