Annonce
Debat

Tålmodighed og tro: At bruge ventetiden konstruktivt

Bilkø mod sommerlandet i Søndervig en lørdag eftermiddag. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce

Denne søndag har hele to evangelietekster. De to tekster er begge fra Lukas evangeliet. De handler om at vente og at bede.

Ferietiden er for de fleste forbi. Skoleåret begynder igen, og mange har sikkert ventet på det med spænding, eller med frygt! For hvad med Corona? Bliver der restriktioner igen? Nu, er ventetiden snart forbi.

Ferier er fulde af ventetid: Først forventningen op til ferien, så ventetiden under ferien (turen frem til stedet, på en restaurant, ved poolen eller i supermarkedet) og til sidst ventetiden, når rejsen går hjemad.

Tålmodighed kræves, når man holder ferie. Nu har mange nok været hjemme i år. Været i sommerhus eller på camping. Og, så er der sandelig også ventetid og kø herhjemme! En tur til Søndervig i højsæsonen er ikke bare ”en tur til Søndervig”, men ofte en tur i kø! Og ventetid er der også til museer, forlystelser og restauranter – ja, selv hos bageren, for vi skal huske, at holde afstand! Jo, når vi bevæger os væk hjemmefra, skal vi regne med en ventetid!

Hvorfor så gøre det? Hvorfor ikke blive på matriklen? Fordi der noget særligt gemt bag al travlhed og ventetiden. Noget, som giver livet puls, en følelse af at være og mærke livet folde sig ud. Der ligger en særlig glæde gemt bag enhver rejse, hvad enten den går til Søndervig, Sønderborg eller Seattle. I bevægelsen hen mod noget andet ligger livet.

Det er også, hvad Jesus vil sige til os. At Guds rige er som et feriemål. Et stort feriemål, hvor glæden ligger gemt til os.

Men, som med vore jordiske ferier, så kommer vi der ikke straks. Der er et stykke vej derhen. En rejse, og, derfor er der også her en ventetid!

Ventetiden på en trafikeret vej kan bruges forskelligt: Utålmodigt, trippende, irriteret, eller ved at se ventetiden i et større hele, som en del af rejsen, en lejlighed til at tage det med ro, tale med dem omkring, lege en leg, se på naturen, eller bilerne omkring.

Hvad angår Gud, så gælder det samme!

Hvorfor giver Gud sig ikke til kende? Hvorfor griber han ikke ind? Vent og se, lyder svaret! Vær ikke som den utålmodige bilist i en trafikkø! Brug ventetiden som en given tid. Fyld den ud, om ikke med det, du havde planlagt, så med det du kan gøre.


Bøn er altså ikke en ønskeseddel, der opfyldes eller ikke opfyldes. Bøn er at være i gang, søge Gud og de opgaver, der ligger til os.


I troens verden er der også megen ventetid! Ja, tro er ret beset at vente, at vente på Gud.

Den utålmodige kommer ikke langt i troens verden! Når vi ikke ser tegn på Guds nærvær, slutter vi hurtigt, at han ikke er der.

Nej, lyder svaret! Det er dig, der ikke er der! Du er ikke hos Gud med tålmodighed! Du lukker døren op ind til ham og kalder på ham og hvis du ikke får svar, konkluderer du, at han ikke er der. Men sådan er det ikke i troens verden. Gud må man nærme sig med tålmodighed. Gud må man omgås ved at vente, vente på hans indgreb og svar. Det er en uløselig del af troens væsen.

I evangeliet taler Jesus om at fylde ventetiden med bøn. Han fortæller en historie om en enke, der bliver ved med at bede en dommer om hjælp. Hun får den hjælp på grund af sin vedholdenhed.

Pointen i den historie er, at sådan skal vi også være i forhold til Gud. Leve i en vedvarende bøn til Gud, og så, som det siges i den anden evangelietekst, være i færd med noget.

Bøn er altså ikke en ønskeseddel, der opfyldes eller ikke opfyldes. Bøn er at leve i troens verden. Bøn er at være i gang, søge Gud og de opgaver, der ligger til os. Bøn er at leve i en forventning til Gud og til andre. Bøn er at rejse sig og gå ud til livet. Bøn er selv at være en del dens opfyldelse!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vi skal sikre det frie ord meget bedre

Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: 2,2 millioner danskere får nu 1000 kroner hver

Skjern

Ung narkobilist snuppet i Skjern

Annonce