Leder

Tåbelig provokation: Tumper med boltsakse

Poul Osmundsen, journalist på Dagbladet Ringkøbing Skjern.


Pokkers! Nu var der ellers så nogenlunde faldet ro over ulvefronten; i alt fald har der i længere tid kun været begrænset nyt derfra. Og i betragtning af, hvor højt bølgerne har gået på det område, har intet nyt været godt nyt! Men først kom det for få dage siden frem, at Danmark har fået en ny ulv og et nyt ulvepar i Ulfborg. Og så dør 25 får i en fold ved Sandfær Plantage i Vind, øjensynlig - men endnu ikke fastslået - som følge af et ulveangreb.

For at gøre det hele værre, tyder alt på at ulven - eller måske en hund - er sluppet ind i folden, fordi en idiot har klippet et stort hul i hegnet. Denne form for vandalisme tilføjer hele ulvedebatten en ny og endnu mere ubehagelig dimension; er der nogen, der bevidst søger at fremprovokere et opgør mellem ulveelskere og ulvehadere?

Er man konspiratorisk anlagt, kan man tænke lidt af hvert. Som minimum må man i alt fald konstatere, at der ikke alene er en rovgrisk ulv (eller hund) på fri fod i det vestjyske, men også en tobenet tåbe med en boltsaks.

Lad os for Guds skyld skynde os at slå koldt vand i blodet, inden den betændte debat blusser op igen. Det var slemt nok, sidst bølgerne gik højst; der er vist mange, der har sagt og gjort noget, de har god grund til at fortryde, set i bagklogskabens skærende klare lys.

Ingen grund til at gentage det.

Nu drejer det sig først og fremmest om at finde ud af, om det rent faktisk var en ulv, der var på spil i Vind. Det var det desværre nok; det tyder rovdyrets fremgangsmåde på. Men lad os holde hovedet koldt alligevel. Det er faktisk ganske længe siden, der har været ulveangreb på får. Det har øjensynlig hjulpet, at man er begyndt at indhegne husdyrene. At der skulle et regulært hærværk på hegnet til, før der skete endnu et - formodet - ulveangreb på får, er faktisk et bevis for, at indhegningen virker.

Vi kommer ikke uden om, at ulven deler vandene, og at nogle har stærke følelser i den ene eller den anden retning. De fleste af os har det dog relativt afbalanceret: Vi finder det ganske interessant, at et spændende, myteomspundet rovdyr efter godt et par århundreders fravær vender tilbage til Danmark. Kan ulven eksistere nogenlunde harmonisk med faunaen - både den tobenede og den firbenede - der var her i forvejen, skal den være velkommen. Kan den ernære sig ved jagt på vildt i den frie natur, er det også helt fint. Der er vist rigeligt af det. Og kan vi forhindre angreb på husdyr ved at hegne dem ind, burde det være muligt at leve rimeligt fredeligt sammen med ulven. Selvfølgelig forudsat, at den ikke angriber mennesker, hvilket ville være en helt ny situation.

Derfor er det så vigtigt, at de seneste begivenheder på ulvefronten ikke får bragt alle lidenskaberne i kog igen. Og at man får styr på, hvad fjolser med boltsakse går rundt og laver …

At der skulle et regulært hærværk på hegnet til, før der skete endnu et - formodet - ulveangreb på får, er faktisk et bevis for, at indhegningen virker.
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce