Leder

Tåbelig provokation: Tumper med boltsakse

Poul Osmundsen, journalist på Dagbladet Ringkøbing Skjern.


Pokkers! Nu var der ellers så nogenlunde faldet ro over ulvefronten; i alt fald har der i længere tid kun været begrænset nyt derfra. Og i betragtning af, hvor højt bølgerne har gået på det område, har intet nyt været godt nyt! Men først kom det for få dage siden frem, at Danmark har fået en ny ulv og et nyt ulvepar i Ulfborg. Og så dør 25 får i en fold ved Sandfær Plantage i Vind, øjensynlig - men endnu ikke fastslået - som følge af et ulveangreb.

For at gøre det hele værre, tyder alt på at ulven - eller måske en hund - er sluppet ind i folden, fordi en idiot har klippet et stort hul i hegnet. Denne form for vandalisme tilføjer hele ulvedebatten en ny og endnu mere ubehagelig dimension; er der nogen, der bevidst søger at fremprovokere et opgør mellem ulveelskere og ulvehadere?

Er man konspiratorisk anlagt, kan man tænke lidt af hvert. Som minimum må man i alt fald konstatere, at der ikke alene er en rovgrisk ulv (eller hund) på fri fod i det vestjyske, men også en tobenet tåbe med en boltsaks.

Lad os for Guds skyld skynde os at slå koldt vand i blodet, inden den betændte debat blusser op igen. Det var slemt nok, sidst bølgerne gik højst; der er vist mange, der har sagt og gjort noget, de har god grund til at fortryde, set i bagklogskabens skærende klare lys.

Ingen grund til at gentage det.

Nu drejer det sig først og fremmest om at finde ud af, om det rent faktisk var en ulv, der var på spil i Vind. Det var det desværre nok; det tyder rovdyrets fremgangsmåde på. Men lad os holde hovedet koldt alligevel. Det er faktisk ganske længe siden, der har været ulveangreb på får. Det har øjensynlig hjulpet, at man er begyndt at indhegne husdyrene. At der skulle et regulært hærværk på hegnet til, før der skete endnu et - formodet - ulveangreb på får, er faktisk et bevis for, at indhegningen virker.

Vi kommer ikke uden om, at ulven deler vandene, og at nogle har stærke følelser i den ene eller den anden retning. De fleste af os har det dog relativt afbalanceret: Vi finder det ganske interessant, at et spændende, myteomspundet rovdyr efter godt et par århundreders fravær vender tilbage til Danmark. Kan ulven eksistere nogenlunde harmonisk med faunaen - både den tobenede og den firbenede - der var her i forvejen, skal den være velkommen. Kan den ernære sig ved jagt på vildt i den frie natur, er det også helt fint. Der er vist rigeligt af det. Og kan vi forhindre angreb på husdyr ved at hegne dem ind, burde det være muligt at leve rimeligt fredeligt sammen med ulven. Selvfølgelig forudsat, at den ikke angriber mennesker, hvilket ville være en helt ny situation.

Derfor er det så vigtigt, at de seneste begivenheder på ulvefronten ikke får bragt alle lidenskaberne i kog igen. Og at man får styr på, hvad fjolser med boltsakse går rundt og laver …

At der skulle et regulært hærværk på hegnet til, før der skete endnu et - formodet - ulveangreb på får, er faktisk et bevis for, at indhegningen virker.
0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Kom op af sofaen: Det oversete valg

Så er der lige præcis en uge til valget. Min læser vil muligvis indvende, at der da er meget længere - nærmere bestemt to-en-halv uge. Det er både rigtigt og forkert. Rigtigt er det selvfølgelig, at Folketingsvalget finder sted 5. juni. Men allerede næste søndag, den 26. maj, finder et mindst lige så vigtigt valg sted, nemlig valget til Europa-Parlamentet. I forvejen lider EP-valgene traditionelt under en meget lav valgdeltagelse. Ved det seneste parlamentsvalg for fem år siden var deltagelsen i Danmark således nede på 56,3 procent, mens der til sammenligning var 85,8 procent af de stemmeberettigede, som gik til urnerne ved folketingsvalget i 2015. Med en valgkamp til Folketinget, som buldrer derudad på alle platforme, er der overhængende risiko for, at det i forvejen oversete EP-valg denne gang vil være stort set usynligt for mange vælgere. Dermed risikerer valgdeltagelsen til Europa-Parlamentet at komme endnu længere ned, end det før er set, fordi alle er så fokuseret på valget den 5. juni. Det er ærgerligt på mange ledder og kanter. Med klima-krise, migranter, Brexit og ekstremistiske partier på fremmarch i mange lande er der mere end emner nok at tage fat på - emner, som for en stor dels vedkommende bedst løses i et større fællesskab. Derfor er der al god grund til som vælger at sætte sig ind i, hvordan kandidaterne ønsker, at EU skal udvikle sig - og al god grund til at være med til at påvirke den udvikling ved at give sin stemme til den kandidat, man er mest enig med. Ville fokus have været anderledes, hvis Lars Løkke Rasmussen havde besluttet sig for at udskrive folketingsvalget til afholdelse samme dag som valget til Europa-Parlamentet? Formentlig ikke. For skønt EU har en markant betydning for stort og småt i vores land, så er der desværre en alt for udbredt tendens til at opfatte et EP-valg som noget fjernt, der angår 'dem dernede i EU', mens et folketingsvalg handler om 'os selv', og det er jo altid sjovere at diskutere sig selv ... Til gengæld ville en samtidig afholdelse af de to valg med stor sandsynlighed få flere til at sætte kryds også til parlamensvalget. Dansk Industri holdt i den forgangne uge et EU-debatmøde på Vestas i Ringkøbing. Her kom det frem, at en undersøgelse viser, at unge er positive overfor EU - men at de ikke stemmer. En flok elever fra Ringkjøbing Gymnasium var med ved debatmødet, og flere af dem slog i et interview med avisen Danmark fast, at de finder EU vigtigt, og at de vil stemme ved parlamentsvalget. Hurra for det og for dem. Gid både deres jævnaldrende og alle de ældre vælgere vil følge deres eksempel. Hvis et demokrati skal virke, kræver det, at vælgerne deltager. Det gælder både til kommunalvalg, folketingsvalg og EU-valg. Så af sted til valgstederne på søndag den 26. maj. Det er lige så vigtigt, som det er at stemme på grundlovsdag 5. juni.

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!