Annonce
Leder

Tåbelig provokation: Tumper med boltsakse

Poul Osmundsen, journalist på Dagbladet Ringkøbing Skjern.


Pokkers! Nu var der ellers så nogenlunde faldet ro over ulvefronten; i alt fald har der i længere tid kun været begrænset nyt derfra. Og i betragtning af, hvor højt bølgerne har gået på det område, har intet nyt været godt nyt! Men først kom det for få dage siden frem, at Danmark har fået en ny ulv og et nyt ulvepar i Ulfborg. Og så dør 25 får i en fold ved Sandfær Plantage i Vind, øjensynlig - men endnu ikke fastslået - som følge af et ulveangreb.

For at gøre det hele værre, tyder alt på at ulven - eller måske en hund - er sluppet ind i folden, fordi en idiot har klippet et stort hul i hegnet. Denne form for vandalisme tilføjer hele ulvedebatten en ny og endnu mere ubehagelig dimension; er der nogen, der bevidst søger at fremprovokere et opgør mellem ulveelskere og ulvehadere?

Er man konspiratorisk anlagt, kan man tænke lidt af hvert. Som minimum må man i alt fald konstatere, at der ikke alene er en rovgrisk ulv (eller hund) på fri fod i det vestjyske, men også en tobenet tåbe med en boltsaks.

Lad os for Guds skyld skynde os at slå koldt vand i blodet, inden den betændte debat blusser op igen. Det var slemt nok, sidst bølgerne gik højst; der er vist mange, der har sagt og gjort noget, de har god grund til at fortryde, set i bagklogskabens skærende klare lys.

Ingen grund til at gentage det.

Nu drejer det sig først og fremmest om at finde ud af, om det rent faktisk var en ulv, der var på spil i Vind. Det var det desværre nok; det tyder rovdyrets fremgangsmåde på. Men lad os holde hovedet koldt alligevel. Det er faktisk ganske længe siden, der har været ulveangreb på får. Det har øjensynlig hjulpet, at man er begyndt at indhegne husdyrene. At der skulle et regulært hærværk på hegnet til, før der skete endnu et - formodet - ulveangreb på får, er faktisk et bevis for, at indhegningen virker.

Vi kommer ikke uden om, at ulven deler vandene, og at nogle har stærke følelser i den ene eller den anden retning. De fleste af os har det dog relativt afbalanceret: Vi finder det ganske interessant, at et spændende, myteomspundet rovdyr efter godt et par århundreders fravær vender tilbage til Danmark. Kan ulven eksistere nogenlunde harmonisk med faunaen - både den tobenede og den firbenede - der var her i forvejen, skal den være velkommen. Kan den ernære sig ved jagt på vildt i den frie natur, er det også helt fint. Der er vist rigeligt af det. Og kan vi forhindre angreb på husdyr ved at hegne dem ind, burde det være muligt at leve rimeligt fredeligt sammen med ulven. Selvfølgelig forudsat, at den ikke angriber mennesker, hvilket ville være en helt ny situation.

Derfor er det så vigtigt, at de seneste begivenheder på ulvefronten ikke får bragt alle lidenskaberne i kog igen. Og at man får styr på, hvad fjolser med boltsakse går rundt og laver …

At der skulle et regulært hærværk på hegnet til, før der skete endnu et - formodet - ulveangreb på får, er faktisk et bevis for, at indhegningen virker.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce