Annonce
Læserbrev

Synd for både ulv og menneske: Vi kan ikke hegne os ud af problemerne

Læserbrev: En ulveentusiast gør i avisen 15. oktober opmærksom på, at EU-domstolen har bekræftet, at ulven er stærkt artsbeskyttet. Men hvorfor falde på halen over det og opgive enhver modstand mod ulve i Danmark? Miljøministeren kunne jo bruge lidt energi i EU på sammen med sine kolleger at arbejde for at ændre habitatsbestemmelser i stedet for at rejse rundt og profilere sig selv og det såkaldte sikre ulvehegn.

Flere steder i EU reguleres ulve lovligt, for eksempel i Letland og vel også i vort broderland. Der må også kunne argumenteres for en nødvendig afskydning af problemulve i Danmark. Ulven er jo på ingen måde en truet dyreart, den er øverst i fødekæden og helt uden fjender. Ulven har over de seneste generationer bredt sig fra Østeuropa og har vel nærmest okkuperet Vesteuropa, fordi bestanden har fået lov til at vokse uhæmmet gennem årtier, selv om mange regioner i Vesteuropa er uegnede som ulveland.

I Danmark mangler vi ødemark til at bære en ulvebestand. Ulven er her nok mere af pladsmangel end af lyst. Det er synd for både ulv og menneske, som stresses af konfrontationer i et så intensivt dyrket og tæt beboet land.

Vi kan jo ikke hegne os ud af problemerne. Verdensnaturfonden protesterer mod vildsvinehegnet ved Grænsen. Det skader den vilde fauna, siger man. Hvad så med alle ulvehegnene?

Vi kan håbe på, at problemet løser sig selv ved naturlig udvandring mod syd, jævnfør at flere af hvalpene fra ulvekoblet ved Ulfborg sidste år er genfundet i Tyskland.

Man skal nok ikke forvente, at en længe ventet forvaltningsplan for ulve i Danmark vil løse noget som helst. For tør Vildtforvaltningsrådet overhovedet definere og bruge betegnelsen problemulv? De udtalelser, som hidtil er faldet specielt fra Danmarks Naturfredningsforening, tyder mere på, at det mere gælder om at beskytte ulven mod mennesket end omvendt.

Når man henviser til erfaringer fra Tyskland med effektiv hegning, så er det de elitære beslutningstagere, der snakker sammen over landegrænser. Og det behøver langt fra at dække over sandheden eller den almindelige borgers opfattelse og mening. I øvrigt kan de to lande slet ikke sammenlignes landskabs- og biotopmæssigt. I Tyskland har man ”Bundesländer” med skovprocenter på op til 50-60.

Jeg ser gerne ulven i Danmark, men ulve, der overfalder og lemlæster husdyr, skal kunne bortskydes med kort varsel. Det skylder vi dyreværn og dyrevelfærd.

For mere end 200 år siden udryddede vore forfædre ulven i Danmark, den uddøde ikke. Dengang var der ikke plads til ulven, det er det så nu, hvor landet i langt højere grad er opdyrket. Forstå det, hvem der kan!

Annonce
Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce