Annonce
Vestjylland

Sygetransporter sættes ind i stedet for ambulancer: - Jeg kan jo hverken gøre fra eller til, hvis noget går galt

I januar oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg, at der mangler 202 ambulancereddere og paramedicinere. Arkivfoto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix
Flere steder i landet kører sygetransporter med patienter, der burde blive kørt i ambulancer. Det fortæller Reddernes Fagforening til Radio4. Det skyldes mangel på ambulancereddere - og det går udover patienterne.

Region Midtjylland: Når sygetransportpersonalet kører med patienterne, må de hverken give medicin eller behandlinger. Derfor kan det påvirke flere patienter, når man sender en sygetransport ud som løsning på manglende ambulancer. Over landet er der nemlig mangel på ambulancereddere, hvilket ifølge Redderenes Fagforening tvinger hospitaler til næsten dagligt at sende en sygetransport ud i stedet for en ambulance.

- De patienter, der hentes, kan være tilskadekomne med brækkede arme eller ben, eller det kan være cancerpatienter, som er stærkt forkvalme, og som ville have godt af noget kvalmestillende medicin, siger Kim Hammershøj, formand for Reddernes Fagforening, til Radio4.

For Jonas Frederik Engelsen, der er sygetransportredder i Region Midtjylland, betyder det, at han flere gange har måtte køre med patienter, hvor han ikke kunne give dem den rette behandling. Jonas Frederik Engelsen har blandt andet oplevet at hente en 5-årig dreng, der havde brækket benet, hvor han ikke måtte give smertestillende. Han har også været ude til en patient med KOL i forværring, hvor han endte med at måtte tilbyde en behandling, han ellers ikke måtte give.

Annonce

- Patienten havde det så dårligt, at vi blev nødt til at ringe efter en ambulance, men vi fik at vide, at der simpelthen ikke var nogle, der kunne tilkaldes, så vi var nødt at køre med vedkommende. Så måtte vi selv starte en iltbehandling i korrespondance med en læge, som vi i princippet ikke burde gøre, men blev nødt til, siger Jonas Frederik Engelsen til Radio4.

Han fortæller, at han i dette tilfælde måtte ringe til en læge for at høre, om det var i orden, at han gav ilt til patienten, selvom det ilt, de har til rådighed i sygetransporten, kun må gives til patienter, der får iltbehandling i forvejen.

- Jeg prøver at fortælle, at patienten har svært ved at få luft, og at vi ikke har andet at gøre med end den ilt. Det er lidt et skud i tågen, for jeg ved ikke, om iltbehandlingen virker, fordi vi ikke har noget at måle med. Og det, synes jeg, er tankevækkende, siger Jonas Frederik Engelsen.

En af grundene, til at sygetransportreddere ikke har samme beføjelser til at give medicin, er, at deres uddannelse har en 20 ugers varighed modsat ambulanceredderens fireårige uddannelse.

- Det er ret ubehageligt, for jeg kan jo hverken gøre fra eller til, hvis noget går galt. Og jeg vil jo gerne gøre det bedste for patienten, og i de her tilfælde havde det været at få akutambulancer ud og få den rigtige behandling, som vi ikke kunne give, siger sygetransportredder Jonas Frederik Engelsen.

Episoden kommer bag på præhospitalet

Direktør for præhospitalet i Region Midtjylland, Henning Voss, udtaler til Radio4 at manglen af ambulancereddere ikke burde påvirke brugen af sygetransport.

- Vi har en procedure, hvor vi har læger til at vurdere, om patienter kan køres i en liggende sygetransport, og det er den bedste måde, vi kan gøre det her på. Hvis der sker fejl, har vi et system, der sikrer, at der bliver sendt en ambulance, siger Henning Voss, direktør for præhospitalet i Region Midtjylland, til Radio4.

Han fortæller, at hvis en redder oplever at komme ud til en patient, som vedkommende ikke har kompetencer til at have i sin varetægt, så er de oplært i at skulle ringe efter en ambulance. Han bliver i radioindslaget gjort bekendt med Jonas Frederik Engelsens oplevelse.

- Det er ikke godt. Det bør være sådan, at vi altid sender en ambulance, fordi ellers går vi i kompromis med patientsikkerheden. Og det er ikke nogen rar situation, hverken for patienterne eller for sygetransportmedarbejderne. Det må ikke ske, og det undrer mig, at Jonas har oplevet de her ting. Det er ikke en situation, vi skal stille vores medarbejdere i, siger præhospitalsdirektør Henning Voss.

Henning Voss fortæller, at oplevelsen kommer bag på ham, da de ikke har haft nogle indberetninger af sådanne hændelser.

Hør nedenfor hele indslaget, hvor sygetransportredder Jonas Frederik Engelsen fortæller om hans oplevelser som redder. 

Senere på dagen talte Radio4 Morgen med Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, om, hvor alvorlig manglen på ambulancereddere er. 

Lyt også med i dette korte indslag med Henning Voss, der er direktør i præhospitalet Region Midtjylland. 

Annonce
Skjern For abonnenter

Kan det passe, at ny skole først er klar om seks år? Agerbo tvivler på tidsplan og fortryder sammenlægning

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Naturkraft har brug for ekstra millioner: Nu er det op til politikerne, om de vil den sikre skrantende attraktion

Ringkøbing For abonnenter

Corona og naboklager stoppede projektet i to år: Nu bygges ferielejligheder og yogastudie i udkanten af Ringkøbing

Skjern

Børn i kørestol skal også have grønne fingre: Skjernåskolen får legat til højbede

Ringkøbing-Skjern

Raunonia er en ommer: Hvornår kommer det lovede borgermøde og åbenheden?

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Kom med ind i Onecollections nye domicil i Ringkøbing: Nu har stifterne endelig fået eget kontor

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da 18-årige Henrik fra Nr. Vium får en genial idé - en havestøvsuger, Yrsa og Tage sparker liv i bageriet i Borris og andre glimt fra Gamle Dage

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Navne

Grundlæggeren af Det Kristne Gymnasium er død: Jørgen Skydstofte var en pioner af Guds nåde

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Skjern

Spiritusfestival tørster efter frivillige: Arbejdsopgaverne uddeles i små overskuelige dråber for at skaffe flere til

Videbæk For abonnenter

Strid om gammel præstebolig: Præst er i klemme mellem menighedsråd og provst - nu skal biskop på banen

Sport For abonnenter

Ren magi af Kasper Chopart: Scorede sejrsmål ud af det rene ingenting med skud fra midten af banen

Annonce