Holstebro: Det er ikke lykkedes Hospitalsenheden Vests ledelse at formilde sygeplejerskerne på akutmodtagelsen i Holstebro, som pålægges store mængder overarbejde.
Det fortæller Bente Rasmussen, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråds kreds i Midtjylland, og som havde udbedt sig møde, efter Dansk Sygeplejeråd allerede i august havde gjort ledelsen opmærksom på arbejdspresset, men uden personalet oplever nogen bedring.
- Ledelsen har fremlagt nogle handleplaner, men det er svært for sygeplejerne at se, at det batter noget. De er fortsat nødt til at arbejde over, og de kan ikke blive ved med at holde til det, siger Bente Rasmussen, der har talt med flere sygeplejersker tirsdag.
- De siger, at de har mistet troen på, at der sker noget. De er mega-vrede. De har levet 20 uger under et stort pres og meget ekstra arbejde, og de fik heller ikke en løn-anerkendelse i forbindelse med overenskomsten.
Dansk Sygeplejeråd har derfor anmeldt Hospitalsenheden Vest til Arbejdstilsynet.
Hvad vil I opnå med det?
- Vi har en arbejdsmiljølov, som siger, at det skal være forsvarligt at gå på arbejde. Får hospitalet et påbud, har det betydning i forhold til, at ledelsen skal handle, siger Bente Rasmussen.
Til gengæld undlader fagforbundet i første omgang at rette henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed.
- Men vi opfordrer sygeplejerskerne til at indberette utilsigtede hændelser, så det bliver synligt, hvilken konsekvens det har for patientsikkerheden. For det har en konsekvens. I går holdt ambulancer i kø herude, fordi der ikke var nogen til at modtage patienterne, fortæller Bente Rasmussen.
101 gange
Sygeplejerskerne på akutmodtagelsen i Holstebro tvinges dagligt til at arbejde over, i nogle tilfælde helt op til otte timer. Afdelingens 31 sygeplejersker er de seneste måneder blevet pålagt overarbejde 101 gange.
- Helt grundlæggende kan man ikke blive ved med at pålægge sygeplejerskerne mere og mere overarbejde. Det ligger ikke i overenskomsten - og da slet ikke i den daglige drift. Ledelsen bliver nødt til at forholde sig til det her og nu.
Men er det ikke en umulig opgave for ledelsen at skaffe så mange flere hænder fra den ene dag til den anden?
- Her og nu kunne man finde ressourcer ved at flytte opgaver fra akutmodtagelsen og tilbyde et fastholdelses- og rekrutteringstillæg, som kunne gøre det muligt at flytte medarbejdere fra andre afdelinger til akutmodtagelsen. Et tillæg kunne også gøre det attraktivt for nogle af de 5000 sygeplejersker, der på landsplan er forsvundet fra faget, at vende tilbage, mener kredsnæstformanden.
Hvor stort skulle sådan et tillæg være, for at stille jer tilfredse?
- Det skal være sådan, at det kan mærke. Sygeplejerskerne sætter totalt deres fritid til salg, så er der også nødt til at være lidt gulerødder. Lige nu arbejder rigtig mange sygeplejersker i vikarbureauer, fordi de her får en højere løn og selv har indflydelse på, hvornår de arbejder, siger Bente Rasmussen.
Dagbladet har forgæves forsøgt at få en kommentar til anmeldelsen fra Hospitalsenheden Vest fra sygeplejefaglig direktør Ida Gøtke.