Dansk Sygeplejeråd kritiserer Ringkøbing-Skjern Kommune for kun at have to medarbejdere på vagt hos plejekrævende ældre på plejehjemmenes akutpladser.
Ringkøbing-Skjern: Ringkøbing-Skjern angribes nu af Dansk Sygeplejeråd for at have for få medarbejdere til at passe de plejekrævende ældre, som er indlagt på akutpladserne på to plejehjem.
Samtidig spørger sygeplejerådet, hvad kommunen har gjort af den million kroner, som skulle bruges til at højne indsatsen for netop ældre medicinske patienter.
Sygeplejerådet kommer med kritikken i et læserbrev. Bente Alkærsig Rasmussen, kredsnæstformand i Dansk sygeplejeråd i Midtjylland, skriver:
"Sygeplejerskerne på akutpladserne i Ringkøbing-Skjern er voldsom presset set i forhold til alle de opgaver både pleje og behandling, og ikke mindst den koordinerende opgave, kræver. I en aftenvagt på Fjordparken er der to personaler (en sygeplejerske og en assistent) til at tage sig af 12 beboere. Det kan være meget komplekse, akutte plejeopgaver, hvor der skal måles værdier flere gange i vagten eller gives intravenøs væske eller antibiotika. Dertil kommer alt det fundamentale som mad, personlig pleje, omsorg og samtale med de pårørende. Kvaliteten er afgørende i forhold til hvor hurtig borgeren bliver "rask" igen. Desværre oplever sygeplejerskerne ofte, at de må gå på kompromis med den faglige kvalitet".
Bente Alkjærsig Rasmussen uddyber:
- Når man har mange dårlige patienter på én gang, må man prioritere dét, der er allermest vigtigt. Der kan være noget pleje, der ikke bliver udført. Det er virkeligheden. Der kan jo være noget essentielt i forhold til patientens overlevelse. Det handler ganske enkelt om patientsikkerhed.
Hun nævner som eksempel en patient, der er ved at gå i delir og bliver dårlige og udadreagerende. En anden patient er blevet hurtigt udskrevet og er på vej til at få tilbagefald og skal derfor overvåges. Det kan også være tale om en dement, som kommer fra eget hjem, og har været på sygehuset og nu er forvirret og vil gå sin vej fra plejehjemmet.
Dagbladet: Hvordan oplever Sygeplejerådet Ringkøbing-Skjerns normering i forhold til andre kommuner?
- Ringkøbing-Skjern ligger i underkanten af andre kommuner. På afdelingen er en sygeplejerske og en assistent. Andre kommuner har ren sygeplejerskebemanding. Andre igen har flere til at dække akutpladserne. Ringkøbing-Skjern er i den tunge en ende, siger Bente Alkjærsig Rasmussen.
Ringkøbing-Skjern råder over 25 akutpladser - også kaldet aflastningspladser. Der er 12 på Fjordparken i Ringkøbing og 13 på Egvad Plejehjem i Tarm. Desuden åbnes yderligere to pladser på Vorgod Ældrecenter. Pladserne er beregnet på at modtage borgere, der udskrives fra sygehuset, men er for svage til at komme direkte hjem, og til borgere i eget hjem, der har brug for pleje i en periode.
Hvad blev der af pengene?
Dansk Sygeplejeråd mistænker kommunen for at stukket en million i kommunekassen - selv om pengene var øremærket til varme hænder.
"Kommunen har i alt fået 1,5 million kroner i 2016 og 1,7 millioner kroner i 2017 i ekstra bloktilskud til de ældre medicinske patienter. På mødet i Socialudvalget i oktober besluttede politikerne, at pengene skulle bruges til ansættelse af en sygeplejerske til analyse og forebyggelse af indlæggelser og udgifter, til inventar, pc, skærme m.m. I alt udgifter på 488.000 kr. Det er et godt tiltag, som kan spare kommunen udgifter i forhold til indlæggelser og genindlæggelse, men det har jo aldrig været meningen, at pengene skulle bruges til inventar og lignende. Hvad blev der af resten af pengene? Er de røget i kommunekassen?", spørger Bente Alkjærsig Rasmussen.
I referatet fra mødet i Socialudvalget den 26. oktober hedder det:
"Der arbejdes i Sundhed og Omsorg videre med, hvilke områder der skal styrkes med ovenstående midler."
Sagt med andre ord: Der er ganske rigtigt godt en million til overs af regeringens bevilling. Hvad den skal bruges på, arbejder Sundhed og Omsorg på at finde ud af.
- Jeg ved, at kommunen ikke har brugt alle pengene på varme hænder fra værdighedsmillionerne og den seneste bevilling til ældre medicinske patienter. Man bliver ved med at skære ned på normeringerne på plejecentrene. Men de ældre bliver væsentligt hurtigere udskrevet fra sygehusene end før, hvor de var færdigbehandlede. Det er de slet ikke i dag, de er stadig behandlingskrævende. Derfor hviler der et tungere ansvar på kommunerne, mener Bente Alkjærsig Rasmussen.
Dansk Sygeplejeråd kommer med en kraftig opfordring til politikerne i Ringkøbing-Skjern:
"Der er brug for en øget normering på akutpladserne i kommunen for at kunne løfte en ordentlig kvalitet. Der er brug for flere sygeplejersker på området, så brug pengene rigtigt", skriver Bente Alkjærsig Rasmussen.
Karsten Sørensen(S), formand for Socialudvalget, vil nu undersøge de forhold, som Dansk Sygeplejeråd peger på.
- Der er tale om mange konkrete spørgsmål, som jeg nu skal tale med fagchefen om. Men det er altid godt at få påpeget, hvis der er noget skævt, som vi i givet fald skal have kigget på, siger Karsten Sørensen i en umiddelbar kommentar.